top of page

עבודת מחקר - מעמד האישה בצה"ל

עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: פרויקט המבוסס על גישה איכותנית

נושא העבודה: מעמד האישה בצה"ל

שאלת המחקר: "האם מעמד האישה אי פעם יהיה שווה לזה של הגבר?"

שם כותבת העבודה: זיו דהן
שם המנחה: מרה קופלר 
שם בית הספר: אורט יד ליבוביץ'

כיתה: י'2
תאריך הגשת העבודה: 16\5\17

קישור לסיפור חייה של ניצולת השואה פרחיה רוזנטל

מבוא

מבוא

 

נושא המחקר שלי הוא מעמד האישה בצה"ל.

שאלת המחקר שלי היא "האם מעמד האישה אי פעם יהיה שווה לזה של הגבר?".

בחרתי בשאלה זאת מפני שמעמד האישה הוא נושא שמעסיק את הראש שלי בהרבה מהמזמן שלי וזה נושא שיש לי תשוקה רבה אליו כדי לנסות ולשנותו לטוב.

עוד סיבה שבגללה בחרתי נושא זה היא הניצולה שאני נפגשת איתה במסגרת המחויבות האישית שלי, ושהפכה להיות מאוד קרובה לליבי, פרחיה רוזנטל. במהלך אחת מהפגישות שלנו גיליתי שפרחיה התגייסה לצה"ל בתפקיד צלפית בחטיבת גבעתי והצטיינה בתפקידיה בצה"ל ובעקבות כך הגיעה לפגישת מצטייני צה"ל עם נשיא המדינה לאותה תקופה, יצחק בן צבי. בעקבות מידע זה בחרתי להמשיך ולחקור על הנושא בתחום הצבאי.

נשים השתתפו בכוח המגן העברי מראשיתו. מניה שוחט הייתה ממקימי ארגון "השומר", והשתתפה בפעילותו. נשים היו פעילות בארגון "ההגנה", תחילה בתפקידי עזר ואחר-כך גם בתפקידי לחימה, והיו כשליש מהכוח הלוחם של הפלמ"ח. בעת מלחמת העולם השנייה, כ-4000 נשים יהודיות מארץ ישראל התגייסו לתפקידים תומכי לחימה בצבא הבריטי. על רקע זה ברור כיצד בשלבים הראשונים של מלחמת העצמאות השתתפו נשים ברוב התפקידים, לרבות תפקידי לוחמה בחזית, וכן כטייסות קרביות. מצב זה השתנה כבר במאי 1948, עם הקמת צה"ל. אז הוקם חיל הנשים (ח"ן) בפיקוד קצינות יוצאות הצבא הבריטי. בפקודת הקמתו של הח"ן, נקבע שנשים ישרתו בתפקידי הגנת ישובים, בתפקידים מקצועיים, בתפקידים מנהלתיים ובתפקידי עזר; אבל לא בתפקידי לחימה.

בסקירה שנתן דוד בן-גוריון לממשלה בשנת 1953 אמר על שירות נשים בצה"ל: "בדרך כלל האישה בצבא, בין שהיא בוגרת גימנסיה או סמינריון לגננות ומורות, ילידת הארץ ובת-טובים, וביו אם היא עולה חדשה מארצות אירופה או ארצות המזרח – מתעלה בצבא מבחינה אנושית ויהודית גם יחד".

לאורך השנים נעשה מאמץ להקל על קצינות להתקדם לתפקידים בכירים בצה"ל, כולל לתפקידים מחוץ למערכים שנחשבים לנשיים, כמו חיל השלישות ומערך הת"ש.

עד כה, שירתה בצה"ל קצינה אחת בדרגת אלוף: אורנה בארביאי, שמונתה ביוני 2011 לתפקיד ראש אגף כוח אדם בצה"ל. מספר קצינות לאורך השנים קודמו לדרגת תת-אלוף, ומילאו תפקידים בדרג גבוה, כגון דוברת צה"ל, מפקדת יחידת לוטם, הצנזורית הצבאית הראשית ותפקידים שונים באגף כוח האדם.

נכון לאוגוסט 2015, משרתות בצה"ל שלוש קצינות בדרגת תת-אלוף.

בשנת 2013 שירתו בצה"ל 24 קצינות בדרגת אלוף-משנה, עליה של כארבעים אחוז בתוך עשור. נשים מילאו תפקידים רבים בתקן אלוף-משנה, כגון ראש מנהל הנפגעים וקציני הערים, תובעת צבאית ראשית, מפקדות בסיסי הדרכה ובסיסי טירונות וכן, מפקדת ממר"ם.

במהלך העבודה איעזר בהוריי, סבתי, חבריי ומורתי מרה שיוכלו לעזור לי ולתת לי עצות בניסוח הדברים ולעזור לי בדרך העבודה. איעזר גם בפרחיה רוזנטל, הניצולה שלי, שתעזור לי בדברים שקרו בתקופת השהות שלה כאן בארץ ובכלל. איעזר גם באינטרנט באתרים כמו ויקיפדיה, יד ושם, Ynet, הארץ, Mako, ועוד..

כדי לענות על הדרישה של אתרים משפות זרות חוץ מעברית ואנגלית איעזר בסבתי שיודעת ערבית ובעצמי שיודעת ערבית גם כן. בכל השפות האלה אחפש מידע שיכול להיות רלוונטי לפרויקט.

את המידע  אחפש ואאסוף בקפידות, אכתוב כל ממצא שמצאתי מכל אתר, ספר וכו', כך שאמצה את הידע שאני יכולה להוציא מעצמי, מהאינטרנט ומכל מי שעוזר לי עד שארגיש שזה מספיק כדי שיהיה לי פרויקט ברמה  טובה. בכל חלק אתן גם את הדעות האישיות שלי בנוסף לממצאים שאמצא כדי שלעבודה יהיה גם פן אישי משלי.

פרק 1 – מעמד האישה בצה"ל בשנות ה-50

פרק 1 – התקופה שבה פרחיה הייתה בצה"ל ומעמד האישה בצה"ל באותה תקופה

בשנות ה-50 המאוחרות, שנת 1958 בדיוק הייתה השנה בה פרחיה התגייסה לצה"ל. פרחיה מרגישה מאוד ציונית ובחודשים שלפני התגייסותה לצה"ל הייתה מאוד נרגשת וכבר לא יכלה לחכות כדי להתגייס ולשרת את המדינה שלה. פרחיה התגייסה לחטיבת גבעתי לתפקיד צלפית, והצטיינה מאוד בתפקידה בצה"ל עם מקבצים מעולים של שלושה חורים בול במטרה. בעקבות כך זכתה להיות אחת ממאה החיילים והחיילות המצטיינים, לפגישה מיוחדת עם נשיא המדינה בבית הנשיא בהר הרצל שבירושלים, לשנת 1959.

ביום ג' כ"ז בניסן תשי"ט קיבלה פרחיה מכתב מרס"ן סער עקיבא, מפקד מסדר החיילים המצטיינים המבשר על בחירתה כחיילת מצטיינת לשנת העשור ביחידתה ועל הזמנתה לבית הנשיא ביום ד' כ"ח בניסן תשי"ט. בנוסף למכתב זה קיבלה מכתב עוד יותר מרגש ומלהיב מהנשיא עצמו. מכתב בו הנשיא מודה לפרחיה על שירותה בצה"ל ועל מאמצה הרב כדי להיות חיילת מצטיינת ולעזור ככל שיכלה. ורצונו להביע את הערכתו לתרומתה שתרמה להגברת ביטחון ישראל ואזרחיה, ביום העצמאות האחד עשר למדינת ישראל. בסוף המכתב מברך אותה הנשיא ומעודד אותה ללכת עוד בדרכה ולהוות לדוגמא במילוי חובתה ותפקידה להרמת קרן ישראל והבטחת בטחונה ומסיים בברכת חזק ואמץ.  פרחיה סיפרה כי התרגשה מאוד כשקיבלה את המכתב ושהרבה ימים קודם לכן התחילו היא ושאר מצטייני הנשיא לעשות חזרות לקראת הפגישה והטקס בהר הרצל.

פרחיה מספרת שהיו בפגישה ובטקס גם חיילים וגם חיילות ושלא הייתה אפליה בין שני המינים.

לאחר שהשתחררה מהצבא, כשהייתה בת 20, שתי דודות שהיו לה, אחיות של אימה, שחיו בארצות הברית הזמינו אותה לבוא ולחיות איתן לכמה זמן שתרצה. פרחיה החליטה שהיא רוצה ללכת לבקר את דודותיה והפליגה לארצות הברית באוניה ששמה סים. פרחיה שהתה בארצות הברית במשך שנה שלמה ועבדה שם בתור קופאית. בזמן שהותה פגשה בחור והם יצאו למשך תקופה עד שפרחיה החליטה שהיא רוצה לחזור לארץ כי אהבה את הארץ ורצתה להתחתן ולגדל את ילדיה בישראל. אז היא והבחור נאלצו להיפרד ופרחיה חזרה לארץ ישראל והקימה את ביתה פה בתור בחורה ציונית.

עוד לפני קום מדינת ישראל, אחוז הנשים שהשתתפו במסגרת לוחמות היה 20%. לדוגמא בפלמ"ח (הזרוע הצבאית של ההגנה, שהיה הארגון הצבאי שקדם לצה"ל) נשים שירתו כפונקציות של מנהיגות, וחומרי נפץ, נהגים וכן הלאה. עם זאת למרות שירות החובה, במשרות לנשים מוגבלות פונקציות הקשורות לתמיכה לכוחות לוחמים ותפקידים מנהליים, ולא מאפשרת להם לשרת בתפקידי לחימה בתחומי לחימה.

באותה תקופה, קצת אחרי קום המדינה וקום חיל הנשים (ח"ן) נקבע שנשים לא יקחו חלק בתפקידים קרביים, אלא ישרתו בתפקידי הגנת הישובים, בתפקידים מקצועיים, בתפקידים מנהלתיים ובתפקידי עזר.

סיפור מעמדן של נשים בארץ מתחיל בדת ובמעמדה של האישה ביהדות (מוסד הנישואין, הגירושין, העגונות וכדומה). עניין זה הוא מרכזי ביותר בחברה החרדית במסגרתה נשים הן מצד אחד, היסוד של של הבית והמפרנסות (היי-טק חרדי לצד גננות ומורות), ומצד שני עסוקות במיוחד במרחב האישי והביתי לאור היקף הילודה ונחשבות כמשניות לגבר. למעמד האישה ביהדות רלוונטיות לחברה היהודית כולה דתית וחילונית כאחד. גם מי שאינן מעמדן נקבע על ידי הרבנות ובתי הדין הרבניים בהכרעותיהן בנושאי נישואין, גירושין, עגונות, חזקה על הילדים ועוד.

מעמדן של נשים אשר אינן יהודיות לרוב בעייתי עוד יותר לאור החברות הפטריארכליות בהן הן חיות והעובדה שמדובר באוכלוסיות מסורתיות שאינן פועלות לפי הקודים המודרניים של חופש ושוויון בין המינים (בדואיות, ערביות, דרוזיות).

ארגוני נשים יהודיות התקיימו בארץ ישראל כבר במאה ה-19 (לדוגמא: "תנועות הפועלות" ו"הדסה" שהוקמו עוד לפני מלחמת העולם הראשונה, "ויצ"ו" שהקימה סניף בארץ ישראל בשנת 1920, ו"נעמת" בשנת 1921).

בראשית הציונות נפוץ היה מיתוס השוויון בין המינים (ר' החלוצה והלוחמת העברית ומקומה בהיסטוריה). הנשים שהגיעו לארץ בזמנו היו פורצות דרך. עזבו את ביתן ונסעו לארץ חדשה, לעבוד לפרנסתן בחברה לכאורה, שוויונית. מיתוס זה החל להתפוגג רק בשנים האחרונות. כך לדוגמא נשמעים קולות לגבי הגבלת עלייתן של נשים שאינן נשואות וההבדל בתפקידים שמילאו הנשים (יותר במטבח מאשר בשדה).

המצב הביטחוני אחראי במידה רבה לשילובן של נשים בעבודות "גבריות" בזמן שהגברים במלחמה או בתפקידים צבאיים שונים (אלא שהמלחמה נגמרת ובמידה ובעלך חוזר הביתה, כך גם במידה רבה מעמדך חוזר לקדמותו).

בתרבות המערבית, שנות ה-50 התאפיינו בניגודים בולטים בחיי המשפחה: מצד אחד, תופעת הנישואים המוקדמים (ב-1958 נישאו יותר בנות בגילאים 15-19 מאשר בכל קבוצת גיל אחרת) אילצה נשים רבות להישאר בבית כדי לגדל את ילדיהן. מצד שני, אורח החיים הצרכני שהתפתח גרם לגדילה משמעותית בהוצאות הכספיות, דבר שעודד נשים רבות לצאת לעבוד כדי להרוויח הכנסה שנייה. תוך עשרים שנים (מ-1940 ועד 1960) הוכפל מספר הנשים הנשואות העובדות מחוץ לבית. עם זאת, נתונים אלו לא הוזכרו באמצעי התקשורת; העיתונים והפרסומות המשיכו להציג את דמות האישה כעקרת בית שכל חייה סובבים סביב בעלה וילדיה. גם אחוזי הגירושין ועבריינות הנוער שעלו באופן משמעותי במהלך שנות ה-50 לא השפיעו על כלי התקשורת ומערכות החינוך.

מצב זה החל להשתנות בין השאר בעקבות פעילותה של הסופרת והפילוסופית הצרפתייה סימון דה-בובואר; ספרה "המין השני" התפרסם ב-1949 בצרפת (וב-1952 בארצות הברית) וגרם להד חברתי ותקשורתי ברחבי העולם. בספרה טוענת דה-בובואר ש"אישה אינה נולדת אישה, אלא נהיית אישה" – אישה לא נולדת עם תכונות "נשיות" (כגון צניעות, כניעות ועדינות), אלא הופכת לכזאת בשל החינוך והתרבות של העולם הגברי. טענה עוד דה-בובואר שהשלטון הפטריארכלי אינו "טבעי", אלא תוצאה של כוחות חברתיים ושל כפיה מגדרית, וכי כיום בחברה האישה מוגדרת לעומת הגבר ולא כישות נפרדת ועצמאית.

ספרה של דה-בובואר נחל הצלחה ונחשב עד היום כאחד מספרי היסוד בנושא מעמד האישה. דה-בובואר עצמה, שמעולם לא התחתנה ולא ילדה ילדים, הפכה לסמל של אישה עצמאית הקובעת לעצמה את גורלה.

פרק 2 – היום, התקופה שאני מתכוננת לצבא

כיום בשנת 2016, כשאני בת 16, אני מתקרבת יותר ויותר לזמן שבו אצטרך לארוז את הדברים שלי ולהתגייס לצה"ל.  אני מתרגשת מאוד להתגייס מכיוון שאני חושבת שכל יהודי שחיי בישראל צריך להתגייס בגיל המתאים כדי להגן על המדינה שלו ועל האזרחים החיים בה בלי יוצא מן הכלל.

בנוסף אני תוהה לגביי מעמד האישה בצה"ל ואם יתאפשר לי להתגייס ולשרת בתפקידים שבעיניים מסוימות אולי לא מתאימות לנשים.

אני חושבת על להתגייס לתפקיד קרבי כי אני מרגישה שאני רוצה למצות את השירות שלי בתפקידים שלדעתי מאוד מרכזיים  אך יש לי עוד זמן בכדי להיות מודאגת בקשר לזה.

 

בעקבות המחקר בחרתי לעשות שאלון לשבע בנות מהגילאים 15 – 16 לקראת הצבא.

פרק 2 – היום ומוכנות לצבא
פרק 3 – השוואה בין התקופות

התשובות על השאלון היו:

כפי שנראה בתשובות השאלון 100% מהבנות ענו שכן, הן רוצות להתגייס לצה"ל.

התשובה הבאה של כל הבנות הייתה דומה כמעט ב100% והתשובה הייתה שהן חושבות שזה חשוב להגן על המדינה כדי לשמור על ביטחון האזרחים.

התשובות הבאות היו על השאלה; מה דעתכן על תפקידים קרביים בצבא לבנות?

כפי שיתואר בהמשך הפרק על התקדמות המודרניזציה ועל עליית מעמד האישה בשנים האחרונות אנו רואים שמילות המפתח של התשובות היו שבנות לא שונות מבנים וגם להן מגיע להתגייס לתפקיד חשוב בדיוק כמו לבנים.

בשאלה הבאה התשובות של הבנות היו יותר מעמיקות על השאלה האם אתן חושבות שצריכים לתת לבנות להתגייס לתפקיד קרבי ולמה?

על השאלה הזאת רוב הבנות ענו בחריפות שמראה את דעתן הנחרצת בנוגע לעובדה שבנות לא שונות מבנים, שבנות צריכות לקבל את הזכויות המדויקות שבנים מקבלים בלי יוצא מן הכלל, שבנות מסוגלות לא פחות מבנים והעובדה החשובה מכל שלכל אדם באשר הוא; גבר או אישה, יש את הזכות לבחור לחיות את חייו כפי שירצה ולשרת בכל מקום שיבחר כפרי רצונו בלי הגבלות בגלל גזע, מין או דת.

צה"ל הוא ארגון מקצועי בערך השוויון ערך מוביל, במסגרתו משתלבות נשים במרבית משימותיו של צה"ל. מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה חלה על נשים חובת שירות צבאי. חובת השירות מבטאת בראש ובראשונה את תפיסת צה"ל כ"צבא העם" הרואה בשוויון בנשיאת נטל הביטחון ובשותפות כלל הרבדים של החברה בו ערך יסוד לבניין זהותו.
לאורך השנים עשה צה"ל כברת דרך ארוכה בקידום שילוב הנשים בשירות, תוך שמירה על סביבה מכובדת ובטוחה. שינוים אלו הינם חלק מתהליך ארוך של העמקת שילובן של נשים בצה"ל אשר נמשך גם היום. 92% מהמקצועות בצה"ל פתוחים כיום בפני נשים. נשים מהוות כיום 33% מהכוח הסדיר של צה"ל. בעשור האחרון גדל שיעור הנשים המשרתות במערך המילואים פי שמונה.


שיעור הנשים בדרגת אל"מ עלה ב-100% בשיעור הקצינות בדרגה זו, מ-2% בשנת 1999 לכ-4% כיום מכלל צה"ל. שיעור הקצינות בדרגת סא"ל עלה בעשור האחרון בכ-70% בשיעור הקצינות בדרגה זו, מ-7.3% בשנת 1999 ל-12.5% כיום מכלל צה"ל.

שירות נשים מבטא את התפיסה הערכית שהצבא הוא "צבא העם". הייתה פסיקת בג"ץ בעניין אליס מילר ב-1995, שקבעה כי נשים זכאיות לשוויון הזדמנויות פורמלי ומהותי בשירותן הצבאי והובילה לפתיחת תפקידי לחימה בפני נשים. ברוח הפסיקה הועבר תיקון לחוק בשנת 2000 (סעיף 16א), שקבע כי לכל אישה זכות שווה לזכותו של גבר למלא תפקיד כלשהו בשירות הצבאי, אלא אם כן הדבר אינו אפשרי מעצם מהותו ואופיו של התפקיד.

בספטמבר 2007 פורסם דוח הוועדה לעיצוב שירות הנשים בצה"ל בראיית העשור הבא, שמינה ראש אכ"א דאז האלוף אלעזר שטרן. ועדה זו, בראשות האלוף יהודה שגב, ראש אכ"א לשעבר, התבקשה לעמוד על הפערים בין שירות הנשים לשירות הגברים ולגבש הצעות אופרטיביות לשילוב נשים בצבא ולמיצוי יכולתן. הוועדה הציגה שישה פערים מהותיים בשירות בצה"ל: השירות הקצר של נשים, שיעור המתגייסות הנמוך, תהליכי מיון ושיבוץ נפרדים, שיעור מיצוי נמוך של כוח האדם הנשי, סגירת תפקידים בפני נשים ומיעוט קצינות בדרגים בכירים. הוועדה קבעה את עקרון "האדם הנכון במקום הנכון", שעל פיו "גברים ונשים ימוצו בשירות באופן זהה, לפי קריטריונים ענייניים המשקפים את צורכי צה"ל, את מרצם, יכולותיהם ותכונותיהם האישיות של המתגייסים ולא את מינם". עיקרי המלצות ועדת שגב: א. שינוי הדרגתי שיוביל להשוואת משך השירות של נשים וגברים; ב. איחוד מערך המיון וקביעת קריטריונים שאינם מגדריים לשיבוץ בתפקיד ; ג. עיגון שישה מבחנים לקביעת "אופיו ומהותו" של התפקיד, המאפשרים סגירת תפקידים בפני נשים, וכן הפעלת מנגנון חיצוני לצבא שיאשר סגירת תפקידים; ד. הצבת יעדים ומכסות לקידום קצינות לדרגים בכירים; ה. שינוי החוק המאפשר קבלת פטור למתגייסות עקב הצהרת דת.

הרמטכ"ל אישר את דו"ח שגב בשינוים קלים בשנת 2008. אשר ליישום ההחלטות, עד כה משך השירות לנשים לא שונה אלא במקרים שבהם נדרשת הכשרה ארוכה במיוחד לתפקיד. הוחלט בצבא שלא לקבוע מכסות לקידום קצינות; תהליכי המיון והשיבוץ לנשים עברו רפורמה מקיפה כדי לשפר את  איתור המועמדות ואת שיבוצן לפי קריטריונים מקצועיים ולא מגדריים, לא נקבעו קריטריונים הקובעים מהו "אופיו ומהותו" של תפקיד, ולא הוקם מנגנון חיצוני לצה"ל לאישור סגירת תפקידים בפני נשים.

שיעור המקצועות הצבאיים אשר פתוחים בפני נשים הוא בעלייה מתמדת וכיום הוא 92%, לעומת 88% בשנת 2005 ו- 73% בשנת 1995. המקצועות הסגורים בפני נשים הם חלק ממקצועות הלחימה, מקצועות שבהם השונות הפיזיולוגית בין נשים לגברים אינה מאפשרת את שילובן ומקצועות המצריכים שירות במקומות שבהם, על-פי תשובת הצבא על פניית מרכז המחקר והמידע של הכנסת, "לא מתאפשרים בשלב זה תנאים בסיסיים המתחייבים משילובן של הנשים". לעומת זאת, כלל התפקידים בצה"ל פתוחים בפני גברים. ואולם, בהסתכלות על שילוב הנשים בפועל, במקצועות רבים, גם אם הם אינם סגורים בפני נשים, יש שיעורים נמוכים מאוד של נשים. לדוגמא, בסקר שערך הצבא בשנת 2008 נמצא כי כ-50% מהמקצועות הם מקצועות גבריים ומשובצים בהם גברים בלבד או בעיקר גברים, ורק 28% מהמקצועות מוגדרים כמעורבים (כלומר שיעור הנשים בהם הוא 16% – 64%).

שינויים בולטים נעשו בשנים האחרונות בפתיחת תפקידי לחימה, בפתיחת תפקידים במערך הטכני ובהתאמת הציוד לנשים. וכמו כן, הכשרת נשים לקצונה נעשית גם בקורסים מעורבים בבה"ד 1.

נוסף על כך, הטירונות לנשים שונתה, ורוב הנשים מוסמכות לרמת רובאות כלשהי המאפשרת הצבה בסדיר ובמילואים בתפקידים הכוללים שמירות.

שיבוץ נשים בתפקידי לחימה החל בשנת 1995, בעקבות פסק הדין של בג"ץ בעניינה של אליס מילר. התפקיד הראשון שנפתח היה טיס, ואחריו נפתחו בהדרגה 14 תפקידים ובהם חובלות, לוחמות מג"ב, לוחמות נ"מ, לוחמות בגדוד קרקל ולוחמת רפואית מוטסת. שיעור הנשים המשרתות כיום בתפקידי לחימה בכלל הנשים הוא 2.2%, לעומת 1% בשנת 2001. בשנת 2012 שיעור הלוחמות בכלל החיילים המשרתים בתפקידי לחימה בשירות חובה היה 2.8%.

בשורה בנושא שוויון הזדמנויות בין נשים לגברים בצה"ל בחודשים הקרובים עתיד הצבא לפנות לוועדת חוץ וביטחון ולבקש להשוות את משך השירות בין נשים לגברים בכ-52 מקצועות ותפקידים.

כבר כיום יש כמה מקצועות התנדבותיים, דוגמת פרמדיקית, עיתונאית צבאית, לוחמת ל"א (לוחמה אלקטרונית), לוחמות חי"ר, תותחנים והגנה אווירית ועוד, שהמתגייסות אליהם חותמות על שירות סדיר נוסף (שס"ן). מתוך כוונה להגביר את השוויון, עמלו בצבא בחודשים האחרונים על תוכנית להארכת שירות הנשים במקצועות התנדבותיים נוספים, בעיקר כאלה שההכשרה בהם ארוכה יחסית ושנשים וגברים מבצעים בהם אותו התפקיד. בצה"ל מקווים להביא את רשימת המקצועות לאישור ועדת חוץ וביטחון עד אמצע 2016.

עד כה מופו בצה"ל כ־52 תפקידים שבהם מעוניין הצבא להשוות את משך השירות בין נשים לגברים. בכירה באכ"א ציינה כי המספר אינו סופי, וכי יש מקצועות הנמצאים בבחינה. בתפקידים: מדריכת יח"ש, מדריכת חילוץ וגלישה, מקצועות אחזקה בים, מטיסת חוץ כטב"ם (כלי טיס בלתי מאויש) ומקצועות פיקוח והעמסה בחיל האוויר. כ־40 מהמקצועות הם בחיל המודיעין, בעיקר בלחימת סייבר, מקצועות שפה ומקצועות בעולם ההתראה. באכ"א הסבירו כי "באגף המודיעין יש מקצועות שההכשרות בהם ארוכות, ונשים וגברים מבצעים בהם אותו תפקיד בדיוק. עצם העובדה שמשך השירות לא זהה פוגעת בנשים, שיוצאות פחות לתפקידי פיקוד וקצונה והמהלך ייתן להן הזדמנות שווה. זוהי בשורה משמעותית, מדובר באלפי תפקידים בשנה".

במסגרת התיקון לחוק שירות הביטחון, שבו קוצר שירות הגברים מ־36 חודשים ל־32 חודשים, קיים סעיף ולפיו יהיה אפשר להאריך את שירותן של כלל הנשים בארבעה חודשים, ובלבד ששר הביטחון יציג תקנות הנוגעות לשוויון הזדמנויות מגדרי בצבא בהקשרי המיון, השיבוץ והלחימה. נדמה שבצה"ל היו מעוניינים להשתמש באופציה הזו, אך לנוכח התנגדויות, גם מצד ארגוני הנשים, בחרו להתמקד במקצועות שבהם קיימת נחיצות ברורה להארכת שירות הנשים. "אנו מבקשים קודם כל להאריך את השירות בתפקידים שנכונים היום לצה"ל", אמרה בכירה באכ"א.

במשך השנים הגענו להישגים רבים ומרחיקי-לכת הן בהגברת המודעות הציבורית והן בחקיקה. ההישג העיקרי – הנשים כיום מודעות לאי-השוויון, וכתוצאה מכך מוכנות לפעול לשינוי. אולם עדיין נדרשת עבודה רבה. לכל איש ואישה צריכה להיות הזכות השווה לבחור במקצוע ובעיסוק המתאימים לכישוריהם, מבלי שעובדת היותם גבר או אישה תהווה שיקול כלשהו בבחירה.

פרק 3 – השוואה של מעמד האישה בין התקופות

שנות ה-50 זכורות לרבים מאיתנו לחיוב כתקופה נוסטלגית ויפה. עם זאת, מבט אל הפרסומות מאותן שנים מגלה את הצד הפחות יפה של העשור. מעמד האישה היה אז בכי רע ורק מאבקן של נשים אמיצות הצליח להוליך אותנו את כברת הדרך המדהימה שעברנו. כשמביטים במה שהיו אז, פרסומות מקובלות, קשה שלא להתרעם ולהוקיר את הנשים באשר הן. אמנם גם כיום עדיין ניתן למצוא פערים רבים בדרך הצגתן של נשים בפרסומות, אך אין ספק שמאז ועד היום הצליחו הנשים לרשום הישגים מרשימים בתחום הזה ובמעמדן בחברה בכלל.

בניגוד לעבר, כיום יש לנשים שליטה גבוהה יותר על הילודה, וניכר שינוי מסוים בנורמות החברתיות שהיו מושרשות בעבר. הלחץ החברתי המופעל על נשים להינשא הוקל במעט במשך השנים. גם מלאכת הטיפול במשק הבית קלה כיום בהשוואה לעבר ודורשת פחות זמן, בזכות המודרניזציה ושילוב המכשור האוטומטי בעבודות הבית. הדחף של הנשים לצאת לעבודה גדל גם לנוכח העובדה שמעטים הזוגות המסוגלים לקיים משפחה על בסיס משכורת אחת בלבד.

גם בצה"ל באה לידי ביטוי רוח השינוי. בג"צ אליס מילר פתח בפני נשים את קורס הטיס היוקרתי, ובקרוב יצטרפו לשורות חיל האוויר גם נשים טייסות.

כיום מכהנות יותר ויותר נשים בתפקידים בכירים בישראל. חוק הדירקטוריונים, אשר שדולת הנשים הייתה פעילה ביישום העדפה מתקנת בו, הביא לגידול עצום בשיעור הנשים החברות בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות: בשנת 1997 הגיע שיעור הנשים ל-26% מכלל הדירקטורים בחברות הממשלתיות. זו דוגמא מוצלחת להפעלתה של העדפה מתקנת. אולם בד בבד, מספר הנשים הממלאות תפקידי ניהול ותופסות עמדות-מפתח במשק נמוך יחסית: שיעור הנשים המנהלות מבין כלל המנהלים במשק בשנת 1995 עמד על 15% בלבד.

הפער בגובה השכר בין נשים לגברים עדיין קיים, ומגיע כיום ל-30%-35%. אחוז הנשים המובטלות עדיין גבוה יותר מאחוז הגברים. כך למשל, בשנת 1995 הגיע אחוז הנשים הבלתי מועסקות בקרב כוח העבודה ל-7.9, לעומת 5.1% מהגברים.

ייצוג הנשים במערכת השלטונית לא השתפר. גם בתחום זה, בלא העדפה מתקנת לא ניתן להגיע לשוויון, והניסיון המוצלח במדינות סקנדינביה, למשל, יכול להוות לנו, בישראל, דוגמא מוצלחת.

בכנסת ה-14 חברות תשע נשים, שהן 8.1% מכלל החברים (ייצוג הנשים כיום נמוך אף בהשוואה לכנסת הראשונה, בה כיהנו 11 נשים). אישה אחת מכהנת כשרה (לימור לבנת – שרת התקשורת), אישה אחת מכהנת בתפקיד סגנית יו"ר הכנסת (נעמי חזן) ושלוש נשים משמשות מנכ"ליות משרד ממשלתי (נחמה רונן – המשרד לאיכות הסביבה, נילי ארד – משרד המשפטים, שלומית כנען – המשרד לקליטת עלייה).

שני כוחות עיקריים פועלים כיום בישראל נגד השגת השוויון בין המינים: מרכזיותה של המערכת הצבאית-ביטחונית, שהיא בלתי שוויונית מעצם טבעה; התחזקות הממסד הדתי-אורתודוקסי, שבו מכהנים גברים בלבד, והוא מבוסס על ההיררכיה המסורתית בין האישה והגבר – "והוא (הגבר) ימשול בה."

כנגד כוחות אלו, עלינו לרכז את המאמצים במספר מוקדים:

  • חקיקה כללית, כדוגמת חוק שוויון זכויות האישה מ-1951, איננה מספקת. יש לתגבר אותה בחוקים ספציפיים אשר יבטיחו את השוויון בין המינים בתחומים השונים.

  • המשך העמקת המודעות, באמצעות השקעת מאמץ כביר בחינוך.

  • העדפה מתקנת, עד להשגת איזון. לאחר שהייצוג ההולם מושג ומתקבל באופן טבעי בחברה, אין עוד צורך בהעדפה המתקנת.

 

הרגע ההיסטורי הנוכחי בשל לקידום מעמד האישה בישראל. מיקומו של נושא זה בין הראשונים על סדר היום הבינלאומי מבטיח כי ההתפתחות בישראל תזכה לגיבוי מבחוץ.

הרבה השתנה מתקופתה של פרחיה עד תקופתי ודעתם של המון אנשים השתנתה במהלך השנים אך עדיין ישנם גורמים שמקשים על עליית מעמד האישה, נשים וגברים כאחד ותמיד ישנו מקום לעלייה ולשוויון זכויות מלא.

פרק 4 – ראיון אישי עם ניצול השואה אהרון רוזנר
סיכום והסקת מסקנות

סיכום והסקת מסקנות

במחקר זה נבדק האם ואיך מעמד האישה בצה"ל עלה מתקופת שנות ה-50 וה-60 עד שנות ה-2000.

במחקר נמצאו ממצאים רבים לעובדה שמעמד האישה בצה"ל עלה דרסטית ממה שהיה ממה שהיה בשנות ה-50 וה-60 לעומת מעמד האישה בצה"ל היום.

בנוסף לעובדות שנמצאו על האם מעמד האישה בצה"ל עלה נמצאו גם הגורמים לעלייתו ובמה הגורמים תרמו. כלומר, השערת המחקר בנוגע להאם מעמד האישה בצה"ל עלה מתקופת שנות ה-50 וה-60 אוששה באופן מובהק.

הממצאים המחקריים תומכים ברקע התיאורטי במידה רבה. התיאוריה שהוצגה, תיאורית עליית מעמד האישה בצה"ל, הציגה איך מעמד האישה בצה"ל עלה רבות מאז ועד היום. טענה זו באה לידי ביטוי בממצאים המחקריים שבעבודה.

החקירה בנושא זה עשויה לתרום רבות לחברה הישראלית. בעזרתה ניתן ללמוד הרבה על החברה הישראלית, על הלך הרוח השורר בה ועל מעמד האישה שבה. תוצאות המחקר מציירות תמונה די נוראה של מעמד האישה בצה"ל בתחילת הקמתו של צה"ל, בחוסר אפשור הבחירה לנשים כמו שניתנה לגברים.

המחקר עשוי להוביל לחיפוש פתרונות למצב, ולדרכים לשפר את מעמד האישה בצה"ל ובכלל.

תהליך המחקר היה מעניין מאוד מפני שתשוקתי לנושא רבה מאוד, אך היה גם בפעמים מסוימות מעייף. החקירה בנושא גרמה לי להבין כמה באמת חשוב לי להעשיר אנשים רבים בנוגע לעליית מעמד האישה ולגיוס עזרה לעלייתו.

יש לקוות שהמחקרים בנושא זה יעודדו את מערכות החינוך להכניס תוכניות לימודים בתחום מגדר, דבר שיכול לשפר את מעמד הנשים, ולתרום להליכי שוויון בחברה הישראלית כולה.

נספחים

דוגמאות לפרסומות שוביניסטיות משנות ה-50:

"אתם מתכוונים שאפילו אישה יכולה לפתוח את זה?"

נספחים

"אם בעלך אי פעם יגלה שאת לא בודקת את הקפה בחנות…"

והגרועה ביותר..​

"נחמד שיש בחורה בבית"

המכתב שנשלח לפרחיה ממפקד מסדר החיילים המצטיינים בו הוא מודיע לה שנבחרה כחיילת מצטיינת ומזמין אותה להגיע לבית הנשיא

המכתב האישי שקיבלה מהנשיא יצחק בן צבי

מקבץ שפרחיה שמרה מימי צה"ל

תמונה של פרחיה בצעירותה בגיל 17

תמונה מתעודת הזהות של פרחיה של חותמת אשר מאשרת את הגעתה של פרחיה ללשכת הגיוס

ביבליוגרפיה

  • מדברי האלופה אורנה ברביבאי, ראש אכ"א, בישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה, פרוטוקול מס' 121 ,בחינת נושא השילוב הראוי ומגמת ההקצנה הדתית בצה"ל , 27 בדצמבר 2011 .

  • דובר צה"ל, סקירה מיוחדת: שירות נשים בצה"ל, יולי 2009 ,תמוז תשס"ט, תאריך כניסה: 21 באפריל 2013

  • הוועדה לקידום מעמד האישה, פרוטוקול מס' 121 ,בחינת נושא השילוב הראוי ומגמת ההקצנה הדתית בצה"ל, 27 בדצמבר 2011.

  • מדברי האלוף אבי זמיר, ראש אכ"א לשעבר, בישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה, פרוטוקול מס' , 16 דברי הרב הצבאי  הראשי כנגד שירות הבנות בצה"ל, 22 ביולי 2009.

  • צה"ל, מדריך למיועדים לשירות הביטחון, תאריך כניסה: 17 במאי 2015.

  • תשובות הצבא על בקשת מידע של מרכז המחקר והמידע, 16 באוגוסט 2012 5 ,בנובמבר 2012 ;הוועדה לקידום מעמד האישה, ישיבה חגיגית לציון יום האישה הבין-לאומי – עשר שנים לבג"ץ אליס מילר – האם הגענו לשוויון בצה"ל?,  8 במרס 2005 .

  • דוח הוועדה לעיצוב שירות הנשים בצה"ל בראיית העשור הבא בראשות האלוף יהודה שגב, 2008.

  • יוהל"ן, שנת העבודה 2008 – שירות הנשים – תמונת מצב ופעילויות מרכזיות, פברואר 2009 ,תאריך כניסה: 21 באפריל . 2013

  • מבקר המדינה, דוח שנתי 53א לשנת 2002 7 ,באוקטובר 2002 ;תשובת צה"ל על פניית מרכז המחקר והמידע, 16 באוגוסט .2012

  • תשובת צה"ל על פניית מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 16 באוגוסט 2012.

ביבליוגרפיה
bottom of page