top of page

עבודת מחקר בנושא אופנת נשים בתקופת מלחמת העולם השנייה

עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: אופנת נשים בתקופת מלחמת העולם השנייה

שם כותבת העבודה: עופרי אבן

שם המנחה: מרה קופלר

שם בית הספר: אורט יד- ליבוביץ

תאריך הגשה: 17/5/16

מבוא 

"מה ללבוש"? בשאלה שגרתית זו אנו נתקלים מידי יום, שאלה עליה לכל תרבות תשובה משלה.

משמעות הבגד הוא כיסוי והפרדה בין הגוף לחוץ, אך האין בכך כל תפקידו, מלבד המשמעות הפשוטה של הבגד כאמצעי, לבגד מגוון משמעויות נוספות. בגד הוא אינו רק בד הנלבש על הגוף, הוא שפה המייצגת רעיונות כלל אנושיים ותרבותיים. במובן  הפיזי הבגד משמש כגבול בין הגוף לסביבה החיצונית ובמובן התקשורתי הבגד משמש כסמל סטטוס, מעמד סוציו-אקונומי ולעתים גם תפקיד תרבותי. לכל תקופת זמן סגנון לבוש ייחודי לה, המאפיין את האזור, התרבות והמאורעות שהתרחשו בה.

במסגרת פרויקט "מחוברים" הכרתי את רחל אבוטבול, ניצולת שואה ממרוקו אשר "האופנה הצילה את חייה". בעקבות היחשפותי לסיפור חייה המרתק התחלתי להתעניין בנושא האופנה באותה התקופה, דבר אשר הביא אותי לבחירת נושא מחקר זה.

מטרת מחקר זה ללמוד אודות האופנה בתקופת במלחמת העולם השנייה ולהבין כיצד הושפעה האופנה ממאורעות אותה התקופה. שאלת החקר: כיצד נראתה אופנת הנשים טרם מלחמת העולם השנייה וכיצד השפיעה המלחמה על האופנה ?

המחקר יתקמד באופנה במדינות מערב אירופה: גרמניה, צרפת ובריטניה. מדינות אלה נבחרו למחקר כיוון שהיו למעצמות מרכזיות טרם מלחמת העולם השנייה וניכרה השפעת המלחמה על עוצמתן.

מלחמת העולם השנייה הייתה המלחמה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית. המלחמה פרצה עם פלישת גרמניה הנאצית לפולין בספטמבר 1939 והסתיימה עם כניעת האימפריה היפנית וגרמניה הנאצית בספטמבר 1945. במלחמת העולם השנייה השתתפו מדינות רבות, אשר נחלקו לשני מחנות גדולים: מחנה "בעלות הברית" –  בריטניה, צרפת, ברית המועצות, ארצות הברית, סין ועוד. ומחנה "מדינות הציר" – גרמניה, איטליה, יפן ועוד.

המלחמה התנהלה בשלוש זירות עיקריות: זירת אירופה, זירת צפון אפריקה והמזרח התיכון וזירת האוקיינוס השקט והמזרח הרחוק. במלחמה זו נפלו קורבנות עצומים משני הצדדים, בין 50 מיליון ל90 מיליון (כולל שישה מליון היהודים) אשר רובם המכריע הוא אזרחים.

הבחירה בחקר אופנת הנשים בתקופת מלחמת העולם השנייה נולד מתוך רצון להבין וללמוד אודות התמורות והשינויים שחלו בחיי הנשים ובמעמדן  בעקבות המלחמה.

על מנת לענות על שאלת החקר, נבחר במחקר זה להתמקד בשיטת המחקר האיכותני. המחקר האיכותני הינו מחקר תיאורי המנסה להגיע להבנה סובייקטיבית של הנתונים ללא השערה מוקדמת, אלא באמצעות למידה והתנסות .לשם איסוף וחקר נתוני המחקר יש לפעול בשיטות איסוף המידע של המחקר האיכותני כגון: ראיון, תצלומים, קריאת מקורות ספרות וכו'. בנוסף לכך מחקר זה יעשה שימוש במקורות אינטרנט רבים, כגון: אתרים של גורמים ידועים אשר מספקים מידע אמין, כתבות מתוך עיתונים ואתרי תערוכות מוזיאוניות .

לסיכום, האופנה הוא תחום דינמי אשר מושפע מגורמים שונים ואף כפוף אליהם, אופנת הנשים במלחמת העולם השנייה מדגישה זאת ביתר שאת.

מבוא
הקדמה

הקדמה

סיפור חייה של ניצולת השואה רחל אבוטבול

  • שם פרטי: רחל

  • שם משפחה כיום: אבוטבול

  • שם משפחה קודם: כהן

  • תאריך לידה: 1.1.36

  • ארץ לידה: מרוקו

  • גיל בתקופת המלחמה: 3- 9

  • שנת עלייה: 1956 (בגיל 20)

  • עדה: מרוקאית

  • מקצוע: תופרת, מעצבת שמלות כלה

  • סגנון לבוש אהוב: שמלות צמודות מעוטרות פרחים ובעלות כתפיות דקות וגב חשוף

  • לאחר שלמדה תפירה בגיל 12 אהבה רחל לתפור לעצמה שמלות.

  • תחביבים אישיים: בישול, תפירה (בצעירותה רצתה להיות ספרית)

  • משמעות הבגד: הבגד עבור רחל עושה את האישה, השמלה והנעליים משקפים את האישיות והנשיות של האישה.

 

סיפורה האישי:

רחל אבוטבול נולדה באגאדיר שבמרוקו.בגיל שנתיים וחצי אמה של רחל נפטרה. בעקבות כך קרובת משפחה לקחה אותה תחת חסותה ורחל גדלה בצרפת, בעיירה ליד ורסאי. בגיל שלוש נאלצה להצטרף לפרטיזנים אשר הסכימו לקחת אותה תחת חסותם משום ששתי המשפחות עבדו זו בשביל זו.

אצל הפרטיזנים רחל סבלה מאוד והחיים בביתם היו קשים. רחל סיפרה כי הוכרחה לרדת למקלט החשוך, המאובק, המחניק והמסריח בכל פעם ששמעה צעדים וכך הייתה מסתגרת לבד במקלט במשך שעות רבות. האישה אשר גידלה את רחל , צעקה עליה שהיא יהודיה והציקה לה,  למרות הרצון העז של רחל לשמור על כשרות בשל יהדותה והיותה בת למשפחת כוהנים, נאלצה רחל לעתים קרובות לאכול כול דבר שהגיע לידיה על מנת לשרוד.

בגיל 8 מצבה של סבתה של רחל (במרוקו) הידרדר ולכן נשלחה חזרה למרוקו לעזור לסבתה.רחל לא נשלחה לבית ספר כיוון שסבתה פחדה שאם תצא לבית הספר הצרפתים יחטפו אותה.על כן סבתה החליטה כי היא תרכוש מקצוע והחלה ללמד אותה תפירה. לאחר שלמדה תפירה שלחה אותה סבתה לאישה צרפתייה אשר לימדה אותה את גזרות הבדים וכך רכשה את המקצוע שהציל את חייה.לאחר כמה שנים גם דודה במרוקו חלה והיא התבקשה לעלות עמו לא"י על מנת לעזור לו.

כך בשנת 1956 בעודה בת 20 עלתה רחל עם סבתה ודודה לא"י. שלושתם הגיעו לירוחם, אשר באותם זמנים היה מקום שומם . גם בירוחם חייה לא היו קלים לא היה אוכל ולכן בשלב מסוים הועברה לבית של קרוב בחיפה, שם החלה את הקריירה שלה כתופרת. במהלך חייה בחיפה הפגישה אותה המשפחה אצלה התגוררה עם משפחתו של חיים (בעלה כיום). השניים עברו ללוד שם התגורר ובגיל 21 נישאו. בעודה נשואה טרייה עבדה בתור תופרת ועיצבה שמלות לנשות השכונה.כשהייתה בת 42 עברו רחל ובעלה לבית בנתניה, בו הם מתגוררים עד היום. רחל עבדה כל חייה בסלון לעיצוב שמלות כלה ברחוב סמילנסקי בנתניה (סלון "ליאור").

ההכרות עם רחל הייתה מרגשת והרגשתי בדבריה שגם בגדים יכולים לספר סיפור של תקופה.במפגשי עמה נולד הרעיון לעבודה, כיצד השפיע מלחמת העולם השנייה על האופנה הנשית.

פרק א'- תקופת המלחמה

פרק א -תקופת מלחמת העולם השנייה

מלחמת העולם השנייה הייתה אחת המלחמות החשובות והמשמעותיות ביותר בהיסטוריה האנושית.

ב-1 בספטמבר 1939 פרצה מלחמת העולם השנייה, עם פלישת גרמניה הנאצית לפולין בעקבותהסכם ריבנטרופ-מולוטוב. (גוטמן,י. 1990)המלחמה חבקה אזורים רבים ברחבי העולם והתנהלה בכמה זירות מרכזיות: אירופה, צפון אפריקה, המזרח התיכון וזירת המזרח הרחוק והאוקיינוס השקט. במלחמה לקחו חלק מדינות רבות, אשר נחלקו לשני מחנות: מחנה "מדינות הציר": גרמניה, איטליה, יפן וכו'.ומחנה "בעלות הברית" :  צרפת, בריטניה, ברית המועצות, סין, ארה"ב וכו'. (כתבן.מ, מפגשים מהסוג החזותי- מלחמת העולם השנייה)

בעקבות התקפת פתע ע"י יפן בסוף 1941 בבסיס הימי בפרל-הארבור, החליטה ארה"ב להתערב במלחמה.כניסת ארה"ב למלחמה היוותה גורם מכריע לבעלות הברית. לקראת סוף 1944 פלשו צבאות בעלות הברית לצרפת על מנת לחדור לגרמניה ולמגר את הרייך השלישי. באפריל 1945 נלחמו שתי המחנות על אדמת גרמניה. בסוף אפריל 1945 עם כיבוש ברלין ע"י ברית המועצות, התאבד היטלר. התאבדותו הפתאומית של היטלר היוותה את סיום המלחמה בצד הגרמני, וגרמניה נכנעה ללא תנאי במאי 1945.באוגוסט 1945 הוטלו שתי פצצות אטום ע"י ארצות הברית על הירושמה ונגסאקי שביפן.

אירוע זה אשר קרה בפעם הראשונה בהיסטוריה, קבע רשמית את סיומה של המלחמה.מלחמת העולם השנייה הסתיימה עם כניעת יפן ב-2 בספטמבר 1945.מלחמת העולם השנייה גבתה מחיר גבוה מכל המדינות אשר לקחו בה חלק, בין 50-90 מליון קורבנות אשר רובם אזרחים. ברוב מדינות המשתתפות נפגעה קשות התשתית הכלכלית, ועם זאת היה עליהן לכסות את הוצאות המלחמה הרבות. (אנציקלופדית YNET:היסטוריה צבאית) 

פרק זה יבחן את המשתנה הבלתי תלוי, תקופת הביניים שבין שתי מלחמות העולם ואת השפעתה של  מלחמת העולם השנייה על הכלכלה, התרבות ומעמד האישה במעצמות המרכזיות במערב אירופה: גרמניה,צרפת ובריטניה.

הכלכלה לפני ואחרי המלחמה

א.1. הכלכלה לפני ואחרי המלחמה

גרמניה

הפסדה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה (1914-1918), אילץ את המדינה לספק מקומות עבודה לחיילים המשוחררים, לסייע לנכים ופצועים, לשקם את התעשייה, לממן את הוצאות המלחמה ותשלום הפיצויים לפי הסכמי הפסקת האש. כל אלו הצריכו השקעות כספיות עצומות, על מנת להתמודד עם ההוצאות הכלכליות החליטה ממשלת גרמניה להאיץ את הדפסת הכסף ובכך גרמה לתחילתה של אינפלציה.

הצפת השוק בכסף מודפס הורידה את ערכו במהירות, המחירים עלו ללא פרופורציה והשכר ירד בצורה חדה, הלוואות וחובות איבדו את שווים באותה מידה. זו בדיוק הייתה המטרה של ממשלת גרמניה לאחר סיום המלחמה: להקטין את עול הפיצויים ולהפגין את חולשת כלכלתה של המדינה בפני בעלות הברית ובכך לקבל את סיוען. (הספרייה הלאומית, אוספים וארכיונים:רפובליקת ויימאר)

עד שנת 1920 הייתה האינפלציה בממדים סבירים אך עם תחילת 1922 ערכו של המרק ירד עד שהגיע לשיאו בשנת 1923, דולר אחד היה שווה ל-4,200 מיליארד מרק.בשל האינפלציה המסחררת קיבלו העובדים את שכרם מדי יום.  ערך המטבע צנח במהירות כה רבה, עד כי בסכום כסף שבו היה אפשר לרכוש דירה בשעות הבוקר, היה אפשר לקנות בערב רק כיכר לחם. בעלי חנויות חדלו למכור סחורות תמורת הכסף חסר הערך והחלו בסחר חליפין.(אביאלי-טביביאן.ק ,2009 )

שינוי בממשלת גרמניה הביא לסיום האינפלציה, בנובמבר 1923 החליפו את המטבע: המרק החדש- רנטנמרק. שנים 1924 – 1929 היו שנים טובות לרפובליקת ויימאר: התבצעו עבודות ציבוריות, התעשייה והבנייה התרחבו, האבטלה פחתה ורמת החיים עלתה. אולם היציבות הכלכלית נמשכה תקופה קצרה בלבד, התמוטטות הבורסה האמריקנית באוקטובר 1929 והמשבר הכלכלי החמור בארצות הברית השפיעו גם על גרמניה. המדינה איבדה את קשרה ההדוק עם המשק האמריקני ואת כספי ההלוואות שקיבלה מארה"ב. כתוצאה מן המשבר התמוטטו בנקים, צומצם הייצור, מפעלים רבים פשטו את הרגל ואף נסגרו, עובדים פוטרו ומספר המובטלים עלה. אזרחי גרמניה התעייפו מהמצב הפוליטי בגרמניה ומן הסבל, העוני והרעב הכבד ששרר בה באותה תקופה. 14 שנות קיומה של רפובליקת ויימאר סייעו לעליית הנאצים לשלטון. בשנים אלו הלכה והתחזקה הלאומנות בחברה הגרמנית.

המשבר הכלכלי עורר ביקורת נגד הרפובליקה ועורר ציפייה לשינוי פוליטי קיצוניי – לשלטון שיספק לאזרח ביטחון כלכלי. המשבר הכלכלי העולמי של 1929 החריף את ההקצנה הפוליטית בגרמניה, ובבחירות ביולי 1932 נעשתה המפלגה הנאצית למפלגה הגדולה ביותר, היה נראה כי היטלר הוא מושיעה של גרמניה. (אביאלי-טביביאן.ק, 2009)

כבר עם עלייתו של היטלר לשלטון הורגש השינוי במצב הכלכלי. על מנת לייצב את הכלכלה הגרמנית הכריז היטלר על "תכנית ארבע השנים". מטרת התכנית הייתה לצמצם את האבטלה ולהגיע לעצמאות כלכלית ולחזק את מוכנות הצבא. לשם כך הקים מפעלים אזרחיים וצבאיים, יצר ובנה תשתיות ומבני ציבור, הכריז על גיוס חובה והחל במדיניות חימוש. תכניתו אכן הצליחה וכמות המובטלים פחתה משמעותית והיטלר הצליח לשפר את כלכלת גרמניה. (סיכומים, היסטוריה-גרמניה הנאצית, 2011)

בעקבות הפסדה של גרמניה במלחמה העולם השנייה, נגרם בה הרס עצום לתשתיות: מפעלי תעשייה חרבו. כבישים, מסילות ברזל וגשרים – נהרסו. ערים בגרמניה היו לחורבות ואזרחים סבלו מרעב וממחסור כללי במוצרי יסוד וצרכי קיום בסיסיים. (אביאלי-טביביאן, 1999)

מעצמות הכיבוש המערביות סייעו רבות לשיקומה של גרמניה על מנת למנוע את התפשטות הקומוניזם במדינה. בעקבות סיוע כספי רב מארה"ב ומהכספים שקיבלה במסגרת תכנית מרשל יחד עם הנהגת מטבע חדש בגרמניה, הצליחה המדינה לצאת ממצבה הקשה. מסוף שנות החמישים של המאה העשרים נהנתה גרמניה מעושר ומעצמאות כלכלית.

 

צרפת

צרפת, על אף שניצחה במלחמת העולם הראשונה, נגרמו למדינה נזקים כבדים. מכיוון שהלחימה התנהלה בשטחיה, נחרבו בתים רבים ותושביהם הפכו לפליטים. מפעלי תעשייה נהרסו ולא נמצאו מקומות עבודה לחיילים המשוחררים, וכתוצאה מכך מספר המובטלים עלה.נדרשו תקציבים עצומים על מנת לטפל בנזקי המלחמה הרבים, בנוסף צרפת לא קיבלה במהרה את כספי הפיצויים מגרמניה ומצבה הכלכלי הלך והחמיר.

על מנת להתמודד עם הגירעון במדינה, החליטה ממשלת צרפת להאיץ את הדפסת הכספים ובכך הביאה להאצת האינפלציה ולירידה מתמשכת של המטבע הצרפתי, הפרנק. (אביאלי-טביביאן, 83:2011)נפילת הבורסה בארה"ב בשנת 1929 השפיע על אירופה כולה וכמו כן גם על צרפת. בעוד שצרפת מנסה להתמודד עם המשבר הכלכלי, פורצת מלחמת העולם השנייה.הוצאות המלחמה לא הטיבו עם מצבה הכלכלי והשברירי של צרפת. אף על פי שצרפת הייתה אחת מן המדינות המנצחות במלחמת העולם השנייה, היא ניזוקה בשנית.

המדינה נאלצה להקצות משאבים גדולים לשיקום אוכלוסייתה, כלכלתה וצבאה.אמנם צרפת זכתה במערכה אך מבחינה מדינית כלכלית וצבאית ניכר כי נחלשה באופן משמעותי ואיבדה מעוצמתה.

 

בריטניה

בריטניה, בדומה לצרפת, גם נקלעה למשברים כלכליים לאחר ניצחונה במלחמת העולם הראשונה.במהלך מלחמה זו נפגעו שווקי הייצוא של התעשייה הבריטית וכתוצאה מכך פחת הייצור התעשייתי והאבטלה במדינה גדלה. על מנת לעזור למובטלים, יצרה הממשלה מקומות תעסוקה בתחומי התשתיות.על אף קבלת העזרה מן הממשל, המצב לא הטיב עם בריטניה והמשבר הכלכלי התעצם.באביב 1926 פרצה שביתה כללית של כורי הפחם עקב הפחתת שכרם. כתמיכה לשביתה הכללית הצטרפו שאר ענפי המשק, כגון: פועלי הרכבות, פועלי דפוס ועוד.

כתוצאה מהשביתה הגדולה נוצר מחסור בידיים עובדות, ולכן גויסו אלפי חיילים ומתנדבים מטעם הממשלה בכדי למלא את מקומם של השובתים. כעבור תשעה ימים הסתיימה השביתה הכללית, אך כורי הפחם המשיכו בשביתתם עוד כשישה חודשים לאחר מכן. בעקבות שביתה זו, נחקק ב1927 חוק האוסר על שביתות כלליות. השביתה החמירה את המצב הכלכלי ובריטניה איבדה את שליטתה בתעשיית הפחם.

נוסף לזאת המשבר העולמי הכלכלי שנוצר כתוצאה מנפילת הבורסה בארה"ב ב-1929, החריף את הגירעון בבריטניה. הפגיעה הכלכלית גרמה לפגיעה צבאית ולא היה באפשרותה של גרמניה לשקם את צבאה ולחמשו כראוי. בריטניה חששה כי צבאה אינו ערוך למלחמה נוספת ובכל זאת נכנסה כשותפה עוד בתחילת מלחמת העולם השנייה. במהלך ההפצצות האוויריות הכבדות על בריטניה במלחמת העולם השנייה נפגעו אזרחים רבים. שכונות מגורים, מרכזי תעשיה וכן צי הסוחר הבריטי נפגעו. (אביאלי-טביביאן, 296:2009) בריטניה נזקקה למשאבים רבים על מנת לשקמה מנזקיה הרבים.

לאחר מלחמת העולם השנייה איבדה בריטניה את יוקרתה כמעצמה ונאלצה לפנות את המדינות שהיו תחת ריבונותה.

התרבות לפני ואחרי המלחמה

א.2. התרבות באירופה לפני ואחרי המלחמה

תרבות בתקופת רפובליקת ויימאר 1918-1933 (בין שתי מלחמות עולם)

לצד המשברים והקשיים של רפובליקת ויימאר, נהנו אזרחיה משנים של פריחה תרבותית.התבוסה במלחמה, המאבקים הפוליטיים, המשברים הכלכליים והאינפלציה המתמשכת כל אלו הגבירו את הרצון לברוח מן המציאות. בהשפעת תחושות ורגשות אלו התפתחו בגרמניה הקולנוע, התאטרון, האופרה, השירה, הספרות, הארכיטקטורה, זרמי אומנות שונים ועוד. ( משעול,י. 73:2014 ) אמנים רבים ביטאו ביצירותיהם את התחושות המאוכזבות ודרכן עודדו את חיי הרגע וכמו כן את הסמים, האלכוהול וההוללות המינית.

באותה תקופה הקברט תפס מקום נרחב בתרבות הגרמנית. הועלו בו שירים ומערכונים סאטיריים המלווים בקטעי קישור קצרים גדושי אירוניה, בנושאים שונים, כגון: מלחמה ושלום, עוני וחיי העולם התחתון, פוליטיקה ועוד. בנוסף לכך, בשנת 1919 הוקם בויימאר בית ספר גבוה לאומנות אשר נקרא "באוהאוס". בבית ספר זה התחנכו ולימדו אדריכלים מפורסמים אשר פיתחו את תחום האדריכלות והעיצוב.  

עם עליית היטלר לשלטון, נסגר בית הספר כיוון שהשקפת עולמו לא עלו בקנה  עם האידאולוגיה הנאצית. עם זאת, חלק מאזרחיי גרמניה ראו בתרבות שהתפתחה כתרבות נהנתנית התורמת להתפוררות החברה הגרמנית. מצד אחד התפתחה בגרמניה תרבות פרובוקטיבית אשר התאפיינה בלבוש אופנתי בוטה וצעקני, פרסומות בעלות רמיזות מיניות, מופעי קברט ועוד. מנגד נשארה התרבות הלאומנית והמסורתית אשר הדגישה את ערכי המוסר, קדושת המשפחה, הצניעות ושמירת טוהר הגזע. ( אביאלי-טביביאן,2009 )

על אף ריבוי התרבויות והערכים השונים, ברפובליקת וייאמר ניתנה אפשרות להבעת ביקורת, לרעיונות חדשים, לקבלת השונה ולחופש האישי. עם עלייתה של המפלגה הנאצית לשלטון נמחקה התרבות הנהנתנית ובמקומה נוצרה תרבות חדשה אשר הייתה כפופה לאידאולוגיה הנאצית.

תמונה מתוך הסרט " The Blue Angle" (המלאך הכחול)  שנת 1930, בוים ע"י Josef von Sternberg.הסרט עוסק בסיפור אהבה בין מורה ובין רקדנית בשנות קיומה של רפובליקת ויימאר. (Weimar Film, 2013)

התרבות בתקופת המשטר הנאצי 1933-1945

היטלר החל ב"טיהור תרבותי" וסילק מחיי התרבות כל סממן שלא תאם את אידאל היופי הארי או את האידאולוגיה הנאצית. הנאצים עשו שימוש ניכר בתעמולה והרחיבו את דרכי השכנוע, הם השתמשו בסמלים, מפגנים המוניים וכן עשו שימוש ניכר ברדיו ובקולנוע. היטלר קבע את שר התעמולה, יוזף גבלס, כאחראי על ענייני התרבות וכראש "משרד הרייך לתעמולה ולהשכלת העם". המשרד השפיע על מכלול התקשורת והתרבות בגרמניה הנאצית באמצעות שליטה מוחלטת ברדיו, קולנוע, תקשורת, מוזיקה ואומנויות.

בתחום הקולנוע משרד התעמולה של הרייך השלישי פנה לחברות הסרטים הגרמניות והנחה אותן להפיק סרטים אשר מחזקים את האידאולוגיה האנטישמית .עם עלייתו של היטלר לשלטון הוא ביצע "טיהור תרבותי" במטרה להכחיד כול סממן שאינו תואם את היופי והעליונות של הגזע הארי.בתחום האומנות התנגד השליטון לזרמי אומנות מודרנית אשר בחנו את המציאות מזווית אחרת, כאשר הקו המנחה הוא האמן אשר מאמין בחופש הפרט להביע את דעתו ורגשותיו גם אם הם מתארות מציאות קשה או מביעות ביקורת נגד השליטון.

האומנות בתקופת הרייך השלישי הפכה לכלי המשרת את המדינה והפצת האידאולוגיה של השלטון, היא התמקדה באומנות החזותית אשר נבדקה בקפדנות תוך התמקדות בהדגשת הגרמניוּת : הגזע הארי, מיליטריזם, גבורה, כוח,  עוצמה וצייתנות. אמנות מופשטת מודרנית ואמנות אוונגרדית הוסרו מהמוזיאונים והוצגו בתערוכה "אמנות מנוונת", שם היא היו ללעג.תפקיד מכריע בניוון החברה והתרבות ייחס היטלר ליהודים, בשל חתרנותם תחת גזע הארי. כיוון שהשתייכו לתת גזע הנחות ביותר "הורסי תרבות" הכריז שיש לטהר את התרבות הגרמנית מכל השפעות פנימיות וחיצוניות.עד סיום מלחמת העולם השנייה. האומנות והעיתונות היו כפופים לחלוטין לשלטון הרייך השלישי ופעלו ללא הרף שהפצת האידאולוגיה הנאצית והחדרת ערכיה.  

בנוסף לזאת המשטר הנאצי טיפח את המוזיקה הקלסית "הגרמנית" – בטהובן, מוצרט ומלחינים נוספים ופעל בנחישות להחרמת המוזיקה המודרנית , מלחינים ומוזיקאים יהודים או מתנגדי שלטון הורחקו והוחרמו. (תעמולה, תרבות וחינוך בגרמניה הנאצית, 2016)

לסיכום, מקורות הידע והתקשורת נשלטו בידי המדינה,  חל פיקוח על העיתונות החדשות צונזרו והוכתבו מגבוה. בחדשות פורסמו מאמרי שטנה נגד היהודים כחלק מהתעמולה ולכן העיתונות שימשה דרך יעילה להעברת התעמולה הנאצית. המדינה החליטה אלו יצירות אומנות, מוזיקה, ספרים, סרטים, עיתונים ומחזות יקראו, ישמעו ויראו. ספרים אשר חוברו ע"י יהודים או על יהודים הועלו באש. הוטל חרם על יצירות יהודים ואויבי הגזע. יצירות אריות הבליטו את היופי מול יצירות מושחתות המערב והיהודים.

 

תרבות גרמניה המופלגת לאחר סיום המלחמה

לאחר מלחמת העולם השנייה חולקה גרמניה לארבעה אזורי כיבוש אשר עברו לשליטת בעלות הברית: ארה"ב, צרפת, בריטניה וברית המועצות. חלקה המזרחי בשליטת הסובייטיים (ברית המועצות) וחלקה המערבי חולק בין שאר בעלות הברית.גרמניה המזרחית הייתה למדינהקומוניסטית אשר הטילה צנזורה כבדה על התרבות תחת ריבונותה. התרבות המזרח גרמנית שימשה ברובה ככלי עבור המדינה להפצת האידאולוגיה הסוציאליסטית והקומוניסטית. אמנים ויוצרים אשר יצירותיהם לא תאמו את אידאולוגית המשטר, לא זכו לטיפוח ופרסום מצד השלטונות.

הזרם 'הריאליזם הסוציאליסטי' היה שכיח באומנות המזרח גרמנית. גרמניה המזרחית פיתחה תרבות המושפעת מהתרבות הסובייטית המזרחית לעומת גרמניה המערבית אשר הושפעה מן התרבות המערבית המתפתחת.

לשתי המדינות הגרמניות הייתה את אותה התרבות הבסיסית ממנה רק יכלו להתפתח. אולם, גרמניה המערבית הייתה למדינה דמוקרטית וקפיטליסטית בעלת אופי סוציאליסטי-דמוקרטי. המעורבות של התרבות המערבית והשתכללות הטכנולוגיה התפתחה התרבות במערב גרמניה והייתה למודרנית יותר. ההבדלים בין שתי התרבויות נגרמו בעיקר בגלל המשטר הקומוניסטי במזרח, אשר נראה כי נעצר מלכת. לסיכום, למלחמת העולם השנייה היו השלכות על הכלכלה, התרבות והפוליטיקה בכל העולם.

עד היום ניתן לראות את ההשפעות המלחמה על היצירות שנוצרו באותה עת ולאחריה ודרכן ניתן ללמוד ולהכיר את הקשיים עימם התמודד הפרט והחברה כולה באותה תקופה. אומנות המשרתת את צורכי השלטון הדיקטטורי ולאחר המלחמה אומנות אשר באה ומבקרת את השלטון ומעלה שאלות האם בכלל המלחמה הייתה נחוצה ואם אלו פצעים צריך הפרט, המשפחה, החברה והאומה להתמודד.  

מעמד האישה באירופה

א.3. מעמד האישה באירופה לפני ואחרי המלחמה

מלחמת העולם הראשונה הביאה עמה שינויים חברתיים ופוליטיים מרחיקי לכת, שהובילו לשיפור במעמד האישה באירופה. מאמץ המלחמה ויציאת גברים רבים לחזית הביאו לצירוף נשים רבות לכוח העבודה ברוב המדינות, ונשים הוסיפו למלא תפקידים חשובים במשק גם לאחר המלחמה. כך יכלו לתבוע ולקבל זכויות שלא היו להן עד אז, ובהן הזכות לבחור ולהיבחר. בין שתי מלחמות העולם הוענקה לנשים זכות זו ברוב המדינות המפותחות. (לקסיקון הכנסת, יום האישה הבין-לאומי:2007 )באנגליה נשים מגיל 30 קיבלו את זכות ההצבעה ב1918 וב1928 גם נשים מגיל 21 יכלו להצביע לפרלמנט. בגרמניה נשים קיבלו זכות זו בשנת 1919 ואילו בצרפת רק בשנת 1944. עקב השיקום הכלכלי באירופה לאחר מלחמת העולם הראשונה, דעכה חשיבות מעמדן של הנשים.

עם עליית הנאצים לשלטון, ניכרה ירידה משמעותית בתדמית האישה הגרמנית: מאישה עצמאית ועובדת למשרתת הבעל ואמצעי להשבחת הגזע הארי.מלחמת העולם השנייה וההרס העצום שהותירה, גרמו למצוקת קיום ולשינוי סדר העדיפויות.

עניין מעמדן החברתי, הפוליטי והכלכלי של הנשים נדחק לשוליים. בשנות ה-50 הגיע לשיאו בארה"ב "מיתוס עקרת הבית המאושרת" ששלח נשים לתפקד בבית ופינה לגברים ששבו מהחזית מקומות עבודה שנתפסו ע"י הנשים בתקופת המלחמה. (לקסיקון הכנסת, יום האישה הבין-לאומי:2007 )

שנות השישים היו שנים של התעוררות והקמת תנועות פמיניסטיות אשר הצליחו ע"י מאבקים רבים לשנות את מעמד האישה בחברה. בשנת 1977 הוחלט באום לכונן יום לציון זכויות האישה ולשלום עולמי, הרי הוא יום האישה הבינלאומי.

רוזי המסמררת

פוסטר זה פורסם בשנת 1943. הפוסטר הופק על ידי המאייר ג.האוורד בזמן מלחמת העולם השנייה עבור חברת וסטינגהאוס אלקטריק במטרה לגייס עובדות ולהעלות את מורל העובדים. הפוסטר מבוסס על צילום נערה בת 17 אשר עבדה במפעל במישיגן ושמה ג'רלדין הוף דויל. "רוזי המסמררת" הוא שיר שנכתב בשנת 1942 ע"י רד אוונס.

השיר נכתב בהשראת רוזלינד ל. וולטר אשר עבדה במפעל לייצור מטוסים. השיר נקשר עם הפוסטר והכינוי "רוזי המסמררת" הוצמדה לדמות בו.הפוסטר הפך לסמל העצמה נשית ושוויון זכויות, והוא פופולרי מאוד עד היום, נשים רבות רואות בפוסטר זה כהשראה לעוצמה נשית אשר מאחדת את המין הנשי במאבק לשוויון.

פרק ב'- אופנה כאמצעי ביטוי

פרק ב- אופנה כאמצעי ביטוי

המושג 'אופנה' מהווה חלק נרחב מאורח החיים והיומיום שלנו ויש לו הגדרות אשר משתנות מאדם לאדם. האופנה בבסיסה היא הגדרה חברתית לפריטים הנחשבים ליפים, ראויים ופופולריים לאותה תקופת זמן. אם כן, ניתן להבין כי לכל תקופת זמן יש אופנה משלה אשר תואמת את התרבות, את ההשפעות החברתיות, הפוליטיות והכלכליות של אותה החברה באותה התקופה.האופנה היא תחום דינמי אשר מתפרש לתחומים רבים כמו ארכיטקטורה, עיצוב, אומנות ואף לבוש. מאז המאה העשרים מהווה עולם האופנה חלק בלתי נפרד מן החיים בעולם המודרני .( אנציקלופדית ynet, עיצוב אופנה )

המילה העברית אופנה מורכבת מהשורש א.פ.נ  אותו שורש כמו במילה-אפיון, מונח זה מביע את מאפייני החברה ולעתים את האידאולוגיה שלה. האופנה משמשת כסמל למעמד של הלובש אותה, היא מסמלת השתייכות לקבוצה מסוימת, הזדהות עם ערכיה ושאיפה להיות חלק מאותה הקבוצה.האופנה היא דרך לתקשורת והעברת מסרים ע"י בגדים.

פרק זה יבחן את המשתנה התלוי, האופנה כתחום דינמי וכדרך להבעה עצמית בהקשר האישי, התרבותי והלאומי. כמו כן גם לבגדים יש השפעות רבות על האדם, חלקן מועילות וחלקן פחות. האדם נשפט במידה רבה על פי רושם הראשוני, למעשה ע"פ הבגדים אותם הוא לובש ולכן הם משמשים כתפקיד משמעותי בחייו.

משמעות הבגד בחיי האדם

ב.1. משמעות הבגד בחיי האדם

בשפה העברית לבגד מילה נוספת, כסות, ומכאן ניתן להבין את תפקידו. הבגד משמש את האדם ככסות ויוצר הפרדה בין הגוף לבין הסביבה החיצונית ובין הפנים לחוץ. הבגד מהיותו מעטפת, מגן עלינו מפני שינויי האקלים ומסתיר את האיברים האינטימיים בגופנו עם זאת, הבגד הוא איננו רק בד שנלבש על הגוף, הוא גם שפה, שפה המייצגת רעיונות כלל אנושיים ותרבותיים. הבגד משמש כסמל סטטוס ומותאם על פי רוב לגיל ומגדר ומגדיר את אמונתו, זהותו החברתית, ציפיותיו, מקורות השראתו, אופיו ואת מצב רוחו של הלובש אותו.

כך גם טוענת ד"ר אטי ברנט מן המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן: "הבגד הוא אובייקט מעבר, אשר מתווך בין האדם לסביבתו. לעתים התיווך נאמן – הוא מגלה את אופיו ואת המתחולל בנפשו של האדם, אך לעתים זוהי מסיכה, שמסתירה רצונות ותשוקות. סגנון לבושו האישי של כל אדם ואדם נע על הציר שבין הגשמת הפנטזיה הפרטית של אותו אדם, לבין ציר המציאות החיצונית וההתחשבות שלו בתכתיביה".  ע"פ ד"ר ברנט לבגד שתי משמעויות: אמצעי לביטוי עצמי וכמסיכה, אך האדם הוא זה הבוחר את משמעות הבגד עבורו. מצד אחד הבגד יכול לשקף את האדם באמת ומצד שני את מי שהוא רוצה להיות. עבור האדם הבוחר בבגד כאמצעי לביטויו, הבגד הוא הקשר בין ה 'אני' הפנימי ל 'אני' החיצוני שלו. עבור האדם הבוחר להשתמש בבגד כמסיכה, הבגד משנה את האופן בו הסביבה רואה אותו ואף לפעמים את האופן בו האדם רואה את עצמו. (ברנט, חדשות בר אילן. 2010)

ללבוש יש את היכולת להשפיע על התנהגותו, תפישתו, רגשותיו וערכו העצמי של האדם, לכן רבים ממליצים כי על אדם להתלבש כפי שהוא רוצה להרגיש. נהוג לסווג את סוגי הלבוש לכמה סוגים: קלאסי (שמרני), אלגנטי, דרמטי, ספורטיבי ורומנטי. סיווגים אלה מבדילים בין אחד לשני ומייצגים את האדם האינדיבידואל כחלק מן האופנה של אותה תקופה אליה הוא שייך.

האופנה האירופאית בשנות ה-20 וה-30

ב.2. האופנה האירופאית בשנות העשרים והשלושים

האישה של תחילת המאה העשרים הייתה נמוכה במקצת, גזרתה מלאה, מתניה צרות, חזה גדול וירכיה מעוגלות. החברה האירופאית הכריחה את האישה להיות חנוטה בתוך מחוכים וקרינולינות, אלה היו מגבילי תנועה אשר גרמו לה להישאר צנועה ואף מוסתרת כשהיא בציבור.המחוכים ההדוקים והצרים יצרו צללית נשית מוגזמת מתחת לשמלות הארוכות והמגושמות.אישה זו לא התבקשה לגלות עצמאות ומלבושיה העידו על כך, היא הזדקקה לעזרת אחרים בגלל שמלתה המסורבלת.

"במהלך מלחמת העולם הראשונה נשים נאלצו למלא את מקום הגברים שיצאו לחזית. באמצעות המלחמה, גילתה החברה המערבית כי נשים יכולות למלא תפקידים שאז נחשבו כגבריים. למילוי תפקידים אלה נדרשו בגדים אחרים משמלות המחוך ההדוקות. עם כניסת הנשים למעגל העבודה החלו השמלות להתקצר, המחוכים התרככו והמחשופים נסגרו. האישה המודרנית שצמחה מן המלחמה לעולם לא תחזור להיות כפי שהייתה לפניה". ( אילה ,ר.,2004: 68-69 )

השינוי המשמעותי במעמדן של הנשים לאחר מלחמת העולם הראשונה הביא עמו את השינויים בלבוש הנשי.  לאחר המלחמה השמלות התארכו מעט ונעשו צרות, קו המותניים ירד והופיעו מחשופי וי ומחשופים מרובעים. אופנת שנות העשרים שיקפה את ההכרה הנשית- על מנת לזכות באותן הזכויות כמו של הגברים, יש להידמות להם כמה שניתן. יחד עם התפיסה הנשית החדשה הגיע המראה האופנתי "א-לה-גרסון" ( A LA GARCON ) שמשמעותו, "כמו נער", הנשים נראו כמעט כמו נערים וכן הסתפרו כמוהם. (אילה,ר.2004: 69)  

אופנה זו התאפיינה בלבוש המשטח את גופה של האישה ומסתיר את כל קימוריה ע"י גזרות רחוקות מן הגוף. מיקום קו המותן בשמלה החל לרדת ממתחת לקו החזה ועד לקו האגן. שמלות יומיומיות אלה התאפיינו בצבעי פסטל בהירים ובהדפסים ורקמות  אשר עיטרו את השמלה.  שמלות הערב המשיכו את הקו המנחה של שמלות היום-יום בקו המותן ואורך השמלה אך עוטרו בחרוזים ויוצרו מבדים משובחים אשר העניקו לשמלה אלגנטיות ואיכות אשר הפגינו את יוקרתה.

ארון הבגדים של שנות העשרים- ציר זמן

שמלות הערב של שנות העשרים- ציר זמן

בשנת 1926 פרסמה המעצבת קוקו שאנל בעיתון "ווג אמריקה" תמונה של שמלה שחורה ישרה באורך השוק ובעלת שרוולים ארוכים. השמלה הייתה נגישה לכל המעמדות והייתה לפופולרית מאוד. במהלך שנות העשרים המאוחרת החלו נשים לצאת לבלות, לשתות קוקטיילים במסיבות וכך נולדה שמלת הקוקטייל. את השמלה לבשו הנשים כשהן יצאו לבלות בערבים, בשילוב עם תיק ערב, כפפות, וכובע.

שמלה זו הפכה ללבוש של המעמד הגבוה בשנים אלה. שמלה נוספת אשר נראתה בשנות העשרים היא שמלת ה "פלאפר". "פלאפר" הוא כינוי לנשים הצעירות והנועזות של שנות העשרים, נשים אלו רקדו במועדונים והיו משוחררות, שמלה זו נועדה לאפשר לנשים לרקוד בנוחיות ולהביע את עצמן. גזרתה של השמלה פשוטה, נוחה ומשוחררת, בעלת קו מותן נמוך וצללית ישרה.  

שמלת הקוקטייל של שאנל משנת 1926

האביזר המשלים לכל שמלה היה כובע הקלוש, כובע בצורת פעמון אשר הסתיר את השיער ונוצר בגרסאות שונות ובבדים שונים. דגמי הקלוש אשר השלימו את שמלת הקוקטייל קושטו בנוצות,אבני חן, חרוזים ורקמות יוקרתיות.בתחילת שנות השלושים השמלות נשארו שטוחות אך קוצרו לאורך הברך ונוספו להן חגורות אשר הדגישו במקצת את קימוריה של האישה. שנה לאחר מכן החצאיות והשמלות התארכו עד חצי השוק והחזה הנשי נראה שוב הודות לפיתוח חזייה חדשה. כתוצאה מכך השמלות החלו לקבל צללית נשית וטבעית יותר. במחצית שנות השלושים ירד אורך הלבוש לקו הקרסוליים והתווספו קפלים וכריות כתפיים. תוספות אלה הדגישו את החזה והעניקו לאישה צורה של פסל. הכובעים השתדרגו ובצידם הקדמי היו הפוכים כלפי מעלה על מנת לחשוף את פרצופה של האישה ולעדן את המראה שלה.

לקראת סוף שנות השלושים כובעים רחבי שוליים הפכו לפופולריים, חולצות מלמלה הפכו ללבוש נפוץ ומכנסיים נלבשו במסגרת פעילויות ספורט ועבודה. שנות השלושים הסתיימו בכך שהשמלות והחצאיות חזרו לגובה הברך. עם זאת שנות השלושים העניקו לבגדים מראה נשי, טבעי ובוגר יותר. ( Olds,L.  Illinois Wesleyan University .2011 )

מלחמת העולם הראשונה הייתה נקודת מפנה בכלכלה, בתרבות ובמעמד האישה באירופה. את התמורות והשינויים האלה ניתן לראות דרך האופנה של אותה התקופה. בעקבות כל זאת התפתחה האופנה האירופאית ושיקפה שפע, יצירתיות, תעשייתיות ובעיקר ערכי חופש ושוויון בין שני המינים. את המציאות הזו, ערערה מלחמת העולם השנייה אשר הביאה לשינוי משמעותי של האנושות ובפרט של מעצמות אירופה.

במהלך מלחמת העולם השנייה כאשר נשים מילאו תפקידים בצבאות המערב, נפתח הפתח לסוג של שוויון בין המינים. מאז לא חזרו הנשים להיות רק אימהות ועקרות בית והחלו אט אט להיכנס למשרות של גברים, למקצועות ולקריירות. בהמשך, החלו הנשים גם לעשן, ללבוש מכנסי גברים ולבחור להן מאהבים כראות עיניהן.

פרק ג'- השפעת המלחמה על האופנה

פרק ג -השפעת מלחמת העולם השנייה על אופנת הנשים האירופאית

העיצוב קשור לכלכלה ולהשפעות פוליטיות של המדינה בה הוא מיוצג, לכן שינויים פוליטיים, כלכליים וחברתיים מביאים לידי שינוי בתחום העיצוב.

לפני מלחמת העולם הראשונה היו מדינות מערב אירופה בעלות משטר דמוקרטי, לאחר המלחמה השתלט פשיזם על גרמניה ואיטליה. המשטרים הללו היו טוטליטריים והתבססו על שלטון של מפלגה אחת. גרמניה ואיטליה שאפו להשתמש אך ורק במוצריהן, היצור והעיצוב היו תלויים במה שהכתיבה המדינה, גישת העיצוב הייתה נסיבתית- לקדם ולהלל את השלטון. ( בוסאני ,תולדות העיצוב:2009 ) כמו כן העיצוב באותן השנים שיקף את הערכים ואורח החיים במדינות אלה, אך  עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, השתנה אורח החיים ובהתאם לכך גם האופנה. האופנה המפוארת והמוגזמת הפכה לפשוטה קשה להשגה, לכלל המעמדות. כתוצאה מן המלחמה מעמד הנשים שינה את פניו וכך גם אופנתן.

פרק זה יבחן את הקשר בין תקופת מלחמה העולם השנייה לאופנת הנשים האירופאית ואילו תמורות ושינויים חוללה המלחמה במדינות גרמניה, בריטניה וצרפת ומה הוביל לאותם השינויים וכיצד התמודדו הנשים באותן מדינות עם השלכות המלחמה על מלבושיהן.  

ג.1. אופנת הנשים בתקופת מלחמת העולם השנייה

במלחמת העולם השנייה חסרונם של הגברים היה בולט ונשות אירופה השתנו בהתאם לזאת.

החלה תופעה של סגנון עיצוב צבאי בו נשים החלו ללבוש חליפות פסי סיכה גבריות וחליפת ONE PIECE SIREN ( חליפה אותה היה ניתן ללבוש במהירות במקרה של התקפה אווירית) . נשים החלו ללכת עם כיסוי ראש על מנת לשמור על שערן בזמן העבודה וכן נתפרו תיקי בד גדולים וחזקים לא מתוך הצהרה אופנתית אלא כדי לסחוב את תלושי האוכל של המשפחה.תופעה נפוצה נוספת הייתה תסרוקת הניצחון בה השיער היה מגולגל כלפי מעלה עם תלתל צידי. כפי הנראה היה זה ניסיון של שמירה על מראה זוהר בימים בהם השמפו הפך למצרך נדיר. נשים החלו לסרוג, להטליא ולמחזר בגדים על מנת להפוך אותם לשימושיים יותר. ( Harris, C. 2011) פריט לבוש פופולרי נוסף במלחמת העולם השנייה הם המכנסיים, ככל שהתקדמה המלחמה, נעשו המכנסיים יותר ויותר פופולריים במלתחה הנשית. בתקופת המלחמה המכנסיים נלבשו ע"י הנשים גם בעת העבודה וגם בעת הפנאי.( רז,א.2004: 70-71 )

שנות ה-40, עמדו בסימן של מלחמה והחלמה. אלו היו שנים של מאבק, משבר כלכלי והישרדות, אך גם שנים של חדשנות ועוצמה. הצללית הנשית המחויטת של שנות ה-40, כפתיים מרובעות וגדולות שהודגשו ע"י מותן צר המהודק בחגורה, ניסו ליצור מראות יש מאין. המחסור בטקסטיל אילץ נשים לשאול אלמנטים מהמלתחה הגברית אשר יצרו את החליפה הנשית, שכללה ז’קט מחויט וחצאית צרה, ולא הצריכה בד רב. (קידר,י. 2011)

 

גרמניה

תחום האופנה שועבד לאידאולוגיה הנאצית,  האישה האידאלית הייתה אישה פשוטה אשר נמנעת מהידור ומאיפור- סממנים שנחשבו מלאכותיים. המראה הטבעי הוא המראה המעיד על טוהר הגזע. התעמולה הנאצית קבעה כי על האישה הגרמנית להתלבש "באצילות ובטוהר" ב"לבוש גרמני הולם מבחינה גזעית ובצורה מאופקת ולא לפי האופנה הגנדרנית הצרפתית. טופחה "אופנה גרמנית" ודוגמה לה היה הלבוש הכפרי הגרמני שנחשב כלבוש ההולם את הגזע הגרמני. נשים מעטות בלבד אימצו את "האופנה הגרמנית",אופנה שטופחה באמצעות תעמולה אך לא נקלטה בחברה. (אביאלי-טביביאן,ק. 201:2011 )

הנשים גרמניות התלבשו בסגנון "הולם" וצנוע, שכלל חצאיות ושמלות בצבעים של שחור, אפור וחום, עם חצאיות באורך שחצה את הברכיים ומחשופים סגורים מאוד. כאן לא היה מקום לאספירציות אופנתיות או להתקשטות. ( יעקב,א. 2013 ) עם סיום מלחמת העולם השנייה התפלגה גרמניה לשני גושים: גרמניה המזרחית בשליטת הסובייטים וגרמניה המערבית בשליטת מעצמות המערב.

גרמניה המזרחית התקדמה לאט ביחס לשכנתה המערבית, האופנה הייתה עדיין בהשפעת המלחמה והסגנונות הפאנק היו פופולריים מאוד בשנות השבעים. מנגד מדינת מערב גרמניה אימצה את המודרניות וכן את האופנה המערבית התפתחת.

אופנת הנשים במלחמה

אדולף היטלר קנצלר גרמני והפוליטיקאי הנאצי יוזף גבלס מוקפים ע"י נשים מהריין בתלבושת הלאומית, 1943. צילום:Keystone, Getty Images

צרפת

מלחמת העולם השנייה וכיבוש פריז ע"י גרמניה הנאצית היו מכה קשה לאופנה העילית הפריזאית.בתי אופנה רבים נסגרו בזמן המלחמה ואלה שעוד נשארו, מצאו את עצמם בקשיים בהשגת החומרים והבדים. הצרפתים מכנים את מלחמת העולם השנייה והשואה "השנים השחורות". בתקופה זו אשר נמשכה כחמש שנים היו הנשים הפריזאיות סגורות בביתן וכמו האמנים ששהו בעיר באותה  תקופה גם הן  הפגינו יצירתיות ומקוריות.

במוזיאון האופנה הרשמי של פריז GALLIERA נפתחה בשנת 2009 תערוכה המשחזרת את הווי היום היום של הנשים בפריז בשנות מלחמת העולם השנייה.פריז הופגזה ונהרסה והבירה הרשמית של צרפת עברה לעיר וישי, מדרום לפריז. הנשים הפריזאיות התאימו את עצמן לתנאים שהוכתבו להן ע"י ממשלת וישי. הנשים יצרו בביתן סוליות נעליים ועקבי עץ, כובעים מבדים ישנים ואף תיקים מנייר עיתון.  הן האריכו את צלליתן בעזרת כובעי צד פשוטים ואופנתיים, אשר היו פריט מאפיין באופנה הצרפתית. (נסטלבאום,מ. 2009)

לאחר מלחמת העולם השנייה "המראה החדש" שיצר המעצב הצרפתי כריסטיאן דיור היה כשינוי מרענן בנוף שלאחר המלחמה. מתוך ראייה אופטימית החיה את תעשיית האופנה של פריז והתהווה את האסתטיקה החדשה של שנות החמישים,שהפכו ל עשור של התחדשות כלכלית וחברתית.  

המראה החדש הוצג לראשונה ב1947 ע"י המעצב הצרפתי כריסטיאן דיור והמשיך היישר לתוך שנות החמישים כשהוא מגדיר עידן של התנגדות, חוזק ותקווה. כתפיים רכות, מותן מודגש וצר וחצאית קפלים מנופחת היו האופנה החדשה והנחשקת של האישה הצרפתייה. פריז חזרה לככב במפת האופנה העולמית. יש המייחסים לדיור את שיקומה של פריז כבירת עולם האופנה. (זיו, ת.2012 )

קבוצה של שש נשים צרפתיות מתוכן חמש ספורטיביות וצבועות שיער, 1945.צילום: Ralph Morse

Denise Squéville, canotier hat 1941-1942 צילום: מוזיאון האופנה הרשמי של פריז GALLIERA

שמלת קיץ לבנה ממפת שולחן ישנה, טולוז, צרפת (1943-1945)

בריטניה

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הביגוד הפונקציונלי החליף את האופנה המקובלת באותה התקופה. 

על מנת לחסוך בחומרים כגון צמר ומשי אשר שימשו בתעשייה הצבאית למדים ומצנחים, החליטה ממשלת בריטניה להקציב את השימוש בבדים ובפרטי הלבוש ע"י קופונים. קופונים אלה היו תחליף לכסף המזומן וכך יכלה הממשלה לשלוט בהוצאות האזרחים בתחום הביגוד. בשנת 1941, כל אדם קיבל 66 קופונים, אך מספר זה במהירות ירד ל 48 ואילו בשנת 1945 כל אדם קיבל רק 36 קופונים. הממשלה הבריטית ניסתה לעצור את  השינויים שהתחוללו באופנה  על מנת שהבגדים שיוצרו  יישארו לטווח ארוך ולא יהיו כאופנה קצרה חולפת וזאת בכדי לצמצם את צריכת המשאבים הנדרשים.

מעילים כפולים נאסרו לייצור ומספר הקפלים בכל בגד הוגבל, חצאיות יוצרו לא יותר מ2.5 מטרים של בד ומכפלות לא יותר מחמישה ס"מ. מכיוון שהיה מחסור במשי ובניילון, נעלמו גרבי הניילון מן המדפים, במקומם יוצרו צבעים  לצביעת רגליים על מנת לחקות את צבע הגרביון ובכדי להשלים את המראה ציירו הנשים את תפרי הגרביים בעזרת עיפרון איפור שחור.

אישה מציירת על חברתה את קווי גרב הניילון בעיפרון איפור שחור

כובעי הקלוש של שנות השלושים הוחלפו בכובעי קש ואף לבסוף יצאו מן האופנה. הסגנון של אופנת המלחמה היה צנוע ופשוט ושיקף את הסגנון הצבאי האחיד. למרות סיום המלחמה וניצחון לצד הבריטי, המשיכה מדיניות הגבלת הבגדים בבריטניה על מנת לסייע למדינה להיחלץ מהמשבר כלכלי.

לאחר תום המלחמה על הנשים נמאס ללבוש חליפות טוויד משעממות ובגדים גבריים והיו מוכנות להחזיר את הנשיות שלהן וכתוצאה מכך דמותן חזרה להיות מוגזמת ומפוארת. השמלות החדשות היו בעלות כתפיים רכות, מחוך מרופד מעט, מותן צר וחצאית מתרחבת. "האישה שוב נכבלה בבגדיה, והפעם מרצונה, לחוקים עריצים של מצבי האופנה שראו בדמיונם את האישה כפרח". ( רז.א,2004: 71 )

המראה החדש היה כסמל לתקווה ושגשוג לאחר שנים של חיסכון. בעקבות השתנות המראה של הנשים גם מעמדן השתנה וחזר להיות כפי שהיה במאה הקודמת , האישה לא הייתה צריכה עוד לעבוד בבית החרושת ותפקידה היה לדאוג לבית ולטפל בילדים ושוב לחזור לתלותיות בגבר.

( Olds,L. Illinois Wesleyan University. 2011 )

נשים בריטיות בזמן מלחמה , צילום: Imperial War Museum

המראה החדש של דיור, 1947

סיכום ומסקנות

ג.2. סיכום ומסקנות

לאורך ההיסטוריה נמצא ברוב המקרים יחס הפוך בין מעמד האישה לבין לבושה: ככל שיש בידיה פחות כוח כך האישה מקושטת יותר, לבושה ביותר שכבות ומהודרת יותר. דווקא בתקופות בהן הנשים מתחזקות כמו לאחר מלחמת העולם הראשונה, הצלליות הנשיות הופכות צרות ופשוטות יותר והבגד עדין ונקי יותר, לרוב מסיבות פרקטיות: אין כסף, אין בדים ואין גברים. (קידר.י,2011)

עם נפילת ברלין והתמוטטות הכוחות הגרמניים, תמה מלחמת העולם השנייה באירופה. המלחמה הייתה כאירוע מכונן בתולדות האנושות בכלל ובתחום האופנה בפרט. לאחר גל העבודה הנשית והשיפור הניכר במעמדן במלחמת העולם השנייה, חזרו הנשים אל תפקידן המגדרי כעקרות הבית: חלה ירידה במעמד האישה ובהתאם לכך מתנפחת צללית הבגד והופכת מקושטת יותר ושימושית פחות. אחרי מלחמת העולם השנייה היה צורך בפיצוי על הדלות והמחסור אך עדיין המראה הנשי החדש היה מאוד מגביל ולא נוח. לא ברור כיצד מראה זה נשאר באופנה במשך כ- 20 שנה. זה הטרנד הכי ארוך בהיסטוריית המאה ה-20. (קידר.י,2011)

אם כן, ניתן לסכם ולומר כי להשפעות הכלכליות, הפוליטיות והתרבותיות במערב אירופה הייתה השפעה ניכרת על מעמדן ותפקידן של הנשים בחברה. השינויים והתמורות הללו משתקפים באופנת הנשים של אותה התקופה ומראים את אותותיהם עד היום באופנות הנשים ברחבי העולם.

ביביולוגרפיה

ביבליוגרפיה

bottom of page