עבודת מחקר השוואת קווי אופי דומים ושונים בין מנהיגי המרד בסוביבור לבין מנהיגי מרד גטו ורשה
עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: השוואת קווי אופי דומים ושונים בין מנהיגי המרד בסוביבור לבין מנהיגי מרד גטו ורשה
שם כותבת העבודה: נויה מרוביץ
שם המנחה: מרה קופלר
שם בית הספר: אורט יד – ליבוביץ
תאריך הגשה: 17/5/16
מבוא
בעבודה זו אעסוק בנושא המרידות השונות במחנה ריכוז והשמדה סוביבור שבפולין והמרד בגטו וורשה. מחנה סוביבור פעל בשנים 1942-1943 בגליל לובלין בגנרלגוברנמן, פולין הכבושה, המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם–ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו כ-170,000 בני אדם. למעט כמה מאות צוענים, כולם היו יהודים. המרד והבריחה מסוביבור התרחשו ב14 באוקטובר 1943.מרד גטו ורשה היה המרד היהודי הגדול ביותר שפרץ בתקופת השואה, מהווה סמל מובהק גם אז וגם כיום להתנגדות היהודית בשואה. באביב 1942 החל גירוש היהודים מהגטו למחנה ההשמדה טרבלינקה. תוך חצי שנה ירד מספר יושבי הגטו ל-60 אלף מתוך 350 אלף שהיו בו.המורדים חפרו מקומות מסתור מתחת לבתים ובתוך תעלות הביוב, אגרו בהם מזון, ולמעשה הקימו גטו שלם מתחת לאדמה, שבו הסתתרו יושבי הגטו עם ילדיהם ונשיהם. תושבי הגטו הסתתרו בבונקרים במהלך המרד עצמו. הגטו החזיק מעמד כמעט חודש עד לחיסולו הטוטאלי.כדי לבצע את המרד היה צורך דחוף בנשק. המורדים היהודים הסתייעו במחתרת הפולנית להברחת נשק לתוך הגטו. המחתרת הפולנית הוקמה כדי להילחם בכוונת הנאצים להפוך את פולין למרחב המחיה של גרמניה הנאצית, והיא הסכימה לסייע למורדים היהודים בגטו להילחם.
ברצוני להתמקד בנושאים אלו כיוון שלעיתים קרובות היהודים הואשמו שהלכו "כצאן לטבח" בצורה פסיבית בלי לגלות התנגדות. בהתמקדות בנושא המרידות במחנות ובמרד סוביבור וגטו וורשה בפרט אנו מגלים שהמורדים היהודים גילו אומץ לב ותושייה תוך סיכון עצמי על מנת לעזור לעצמם ולאחרים לברוח ולשנות את גורלם המר. חקר נושא המרידות בשואה משך את תשומת ליבי מכיוון שסיפורים אלו מרתקים ולא היו מקרים רבים של התנגדויות, מרידות ובריחות יהודים בזמן השואה שצלחו.לצערי, לא נשארו ניצולי שואה רבים שהצליחו להינצל בזכות המרידות וזכו לספר על כך, ומאלו שזכו לא הרבה נשארו בין החיים כיום. לדעתי צריך לפתוח את הנושא בפני הדור הצעיר ולהזכיר את גבורתם של השבויים הרוסיים ושל האסירים היהודים ששהו במחנה בסוביבור וגטו וורשה . רוב אזרחי ישראל המבוגרים בוודאי כבר צפו בסרט "הבריחה מסוביבור" שיצא בשנת 1987 אך האם הדור הצעיר יותר זכה להכיר את סיפור המרד ? העיסוק בתקופה זו קרוב ללבי גם בשל העובדה שאני נצר למשפחת ניצולי שואה ועבודה זו נתנה לי נקודת מבט נוספת על הזוועות שעברו היהודים במהלך שנים נוראות אלה. אני רואה חשיבות גדולה בלימוד הדור הצעיר על אומץ הלב והגבורה שגילו מנהיגי המרד ומתקוממים אחרים בשואה. בעיניי אומץ ליבם מהווה דוגמה וגאווה לדור הצעיר, ולכן נושא זה הוא כה חשוב. שאלת חקר: כיצד מתאפיינים מנהיגי המרד והאם קיים שוני בין מנהיגי המרד סוביבור לבין מנהיגי המרד גטו ורשה?
מטרת המחקר ושאלות המחקר:
מפקד המרד ואחד מ-50 האסירים היחידים ששרדו את הבריחה מסוביבור, אלכסנדר פצ'רסקי סיפורו ותכונותיו מאוד סיקרנו אותי, עניין אותי לדעת עוד עליו ועל אומץ ליבו, לאחר חקירה על אלכסנדר גיליתי שהשתתף במרד סוביבור, מרד סוביבור מאוד סיקרן אותי ומאוד עניין אותי לדעת מה הוביל אותם לעשות את המעשה הזה, למרוד. מטרת המחקר היא לנתח מה הייחודיות והמכנה המשותף בתכונותיהם של המנהיגים ממחנה סוביבור לבין מנהיגי מרד גטו וורשה.במחנה סוביבור היו אנשים שונים לווא דווקא מפקדים או מנהיגים מוצהרים בצבא, המחנה והמרד אילצו אותם להפוך למנהיגים ולכן ארצה לבדוק מהן התכונות של אותם מנהיגים ומה הופך אותם לכאלה. ישנן כמה שאלות הנגזרות ממטרת המחקר.מה הייתה התכונה הבולטת ביותר? האם היו אסירים שהתנגדו? כמה מנהיגים היו? מי היו לפני המרד? מה מבחינתם היה הגבול, מבחינת הרג? כיצד החל המרד? מה הביא לפריצת המרד? מה היה ה"קש ששבר את גב הגמל"? כיצד תוכנן המרד? מי שיתף/ לא שיתף פעולה במהלך המרד ומדוע? מתי המרד התבצע, אור יום או בלילה ומדוע? מה הייתה צורת הבריחה( ברעש/בשקט) ומדוע? מדוע ניסיון הבריחה הראשון לא צלח? באיזה דרכים ושיטות פיתו היהודים את חיילי האס אס ומדוע? האם היו פעמים שבהם לא הצליחו לפתות את חיילי האס אס? מי היו מנהיגי המרד ? כמה מפקדים היו? האם הייתה וועדה, מחתרת? כמה ניצולים?
פרק א: אודות אלכסנדר פצ'רסקי ומחנה סוביבור
בשנת 1941 סשה אלכסנדר פצ'רסקי ויחידתו נאלצו להיכנע לגרמנים והוא נפל בשבי. שתי הקבוצות שקיבלו את היחס הגרוע ביותר מהגרמנים, היו הסובייטים והיהודים. הסובייטים קיבלו יחס מעט יותר הומני מהיהודים, בעיקר משום שלא הייתה תכנית סדורה להשמיד אותם. רוב הדמויות ההרואיות של תקופת השואה, סיימו את חייהם רחוק מ"אור הזרקורים" או בכדור בחזה. פצ'רסקי, אינו יוצא דופן. הוא אולי הדמות מעוררת ההשראה ביותר והאמיצה מבין כל הגיבורים היהודים שלחמו בנאצים . הישגיו אינם נופלים משל גדולי הלוחמים היהודים בדורות האחרונים, הוא נשכח ונעלם כמו רבים מבני דורו. אלכסנדר פצ'רסקי, היה מפקד המרד ואחד מ-50 האסירים היחידים ששרדו את הבריחה מסוביבור, ב-14 באוקטובר 1943 . לאורך כל תקופת קיומו של המחנה נעשו בו ניסיונות להתקומם ולהימלט. תגובת הגרמנים והאוקראינים הייתה קשה ועלתה בחיי רבים. כדי למנוע בריחה אף הוטמנו מוקשים מסביב לגדרות המחנה כדי למנוע בריחות וגם מחשש מהתקפות הפרטיזנים.עם המשלוח של יהודי מינסק, בספטמבר 1943, הגיעה גם קבוצה של חיילים רוסים-יהודים שנפלו בשבי. בראשם עמד אלכסנדר (סשה) פצ'רסקי, שהיה קצין בדרגת סגן ב"צבא האדום". רומן פיקטיבי עם צעירה יהודיה מהולנד, לוקה, היה התירוץ שבחסותו הגיע סאשה למגורי האסירים הוותיקים, לפגוש את לאון פלהנדלר. בתוך זמן קצר רקמו השניים את תכנית המרד. בערב המרד העניקה לוקה לסשה חולצה שתפרה במו ידיה, חולצה כקמע של מזל לקראת הקרב הגדול למען החיים והחירות וביקשה ממנו ללבוש אותה במהלך ביצוע המרד וכך עשה.
"החולצה שלא תכובס לעולם")
ב-14 באוקטובר 1943, בארבע אחר הצהריים, סמוך לשקיעה, פרץ המרד. לפי התכנית המקורית – יצעדו 600 אסירי המחנה אל עבר השער הראשי ויברחו מהמחנה. הֶרֶג אנשי האס אס. היה המפתח לבריחה. כל תקופת קיום המחנה בסוביבור נעשו נסיונות בריחה מתוכו, בחלקם מוצלחים. כ"תגמול" על בריחות הוצאו להורג עשרות רבים של אסירים. בחודשים יולי-אוגוסט 1943 בסוביבור התגבשה מחתרת בקרב האסירים היהודים בראשותו של ליאון פלדהנדלר, מי שהיה יושב ראש היודרנט בעיירה ז'ולקיב שבגליזציה המזרחית. אך אנשיה חסרו ניסיון צבאי בארגון מרידה של ממש ונרתעו מבריחה, מחשש לענישה הקולקטיבית הצפויה לכל הנותרים מאחור. המחתרת שמה לה למטרה לארגן מרד של האסירים ולבצע בריחה כללית מהמחנה. פצ'רסקי קרוב לתא המחתרת, קיבל את הפיקוד על האירגון ופדהנדלר היה לסגנו. התכנון היה לחסל את אנשי האס אס, להשיג נשק ולפרוץ את הגדר. ב-14 באוקטובר 1943 פרץ המרד, ובמהלכו נהרגו 11 אנשי אס אס ומספר שומרים אוקראינים. כ-300 מהאסירים הצליחו להמלט באותו היום, אך רובם נהרגו במהלך המרדף מיריות ומשדה המוקשים בריצה אל עבר היער . האסירים אשר נותרו במחנה מסיבות שונות נרצחו כולם. רק כ-50 יהודים מאסירי המחנה שרדו ביום הניצחון. בנייתו של המחנה החלה במרס 1942 במסגרת "מבצע ריינהרד", והמחנה נסגר בסוף 1943, לאחר מרד האסירים. במחנה סוביבור נרצחו כ-250,000 יהודים.
סמיון רוזנפלד אחד מניצולי המרד נולד ב-1922 באוקראינה. הוא גויס לצבא האדום, נפל בשבי ונשלח עם 230 שבויים יהודים נוספים להקים מחנה עבודה במינסק. מקבוצה זו שרדו ברעב ובחולי 15 יהודים בלבד, והם נשלחו ברכבת למחנה סוביבור. אחד החברים של סמיון שניצל גם הוא מהגורל המר של אנשי המשלוח ממינסק, היה אלכסנדר סאשה פצ'רסקי, קצין בצבא האדום שהפך למפקד הצבאי של הבריחה מסוביבור. "כבר מההתחלה כשהגענו למחנה סאשה התחיל לדבר על זה שהוא לא יכול לסבול את מה שעושים לנו ושהוא רוצה להרוג את כל הנאצים ולצאת לחופשי, אבל כל הזמן שמענו סיפורים על אנשים שניסו לברוח ומתו בדרך כי הנאצים היו חזקים מידי." ככה התחיל פצ'רסקי לחשוב על התכנית של המרד והבריחה." – לקוח מאתר חדשות 2. 8/4/13סמיון גויס לקבוצת המורדים במחנה. כאשר נשאל בידי מפקד המרד אלכסנדר פיצ'רסקי אם הוא מסוגל להרוג אדם בגרזן, השיב: ״אינני מסוגל לרצוח בן אדם, אבל נאצי כן״.- לקוח מאתר לוחמי הגטאות א.תבזמן המרד היה סמיון בן 21. "לא פחדתי, כיוון שלא היה לי זמן לחשוב על הפחד. חשבתי רק על החיים" -לקוח מאתר בית לוחמי הגטאות א.ת עד היום סמיון מהלל ומשבח את סשה על כך שתפס פיקוד וגרם להצלתם של רבים. הוא מרגיש שהוא חייב לו את חייו,סמיון מספר שהוא הרגיש צורך עז להנציח את מפקד המרד באנדרטה בדיור המוגר עמיגור בו הוא מתגורר
וביקש זאת לכבוד יום הולדתו ה-90 . "הייתי חייב לו את זה".
(סשה פצ'רסקי מימין וסמיון רוזנפלד) (סמיון רוזנפלד משמאל ואנדרטה לזכרו של סשה פצ'רסקי)
מחנה ההשמדה סוביבור, היה מחנה ההשמדה שמספר היהודים שנספו בו כ-250,000 איש, היה הקטן ביותר, ביחס לשאר מחנות ההשמדה.מספר הניצולים(אשר ברחו בעזרת המרד), שנותרו ממחנה זה לאחר מלחמת-העולם ה-2, הינו הקטן ביותר מבין כל המחנות האחרים, כ-50 איש בלבד.העובדה כי מספר הניצולים כה קטן, מסבירה גם את מיעוט העדויות לזוועה שהתרחשה במחנה זה וכן את מיעוט הפרטים הידועים על המחתרת והמרד הגדול שהתרחש בו ב-14 באוקטובר 1942.מחנה סוביבור, שמטרתו ההתחלתית והיחידה הייתה השמדה של יהודי הגנרלגוברנמן, במסגרת מבצע ריינהארד, הוקם בחודש מארס 1942.בתקופת פעילותו, שהו בו כמה מאות של אסירים יהודים, שנבחרו ממשלוחי המוות שהגיעו אליו. תפקידם של אלה, היה תחזוקת המחנה, מתן שירותים שונים לסגל המחנה הגרמני והאוקראיני, כמו-גם, תפקידים שונים בניהול הסדר והתפעול של ההשמדה.מתוך קבוצת אנשים זו, שלקראת ימיו האחרונים של המחנה מנו 600 איש, קמה המחתרת, שהביאה לביצוע המרד הגדול.הקמת מחתרת שכזו, הינה בעייתית ביותר. בנוסף על הצורך למצוא דרך פעולה פשוטה וקלה יחסית, היה צורך במנהיג חזק, היכול לארגן ולתכנן פעילות שכזו.
רעיונות שונים הועלו במשך החדשים הרבים בהם פעל המחנה והיו אף מספר ניסיונות בריחה, שבחלקם הגדול לא הצליחו, דבר שהבהיר בצורה חד-משמעית, שיש לפעול רק במסגרת מאורגנת, אחידה ולמען כולם. השאלה העיקרית אותה אנסה לבחון ועליה אנסה לענות בעבודת מחקר זו היא מדוע הצליח ניסיון המרד החמישי, בעוד ארבעת הניסיונות הקודמים נכשלו. באביב1943 הנהיג פלדהנדלר קבוצה קטנה של אסירי מחנה סוביבור, אשר התוו תוכנית בריחה מהמחנה. תוכניתם המקורית הייתה להרעיל מספר שומרים במחנה ולתפוס את נשקם, אך האס אסחשפו את הרעל וירו בחמישה אסירים יהודים כתגובה. תוכניות אחרות כללו הצתת המחנה באש, ובריחה בחסות ההמולה שתיווצר, אך המוקשים שהקיפו את המחנה, שהונחו על ידי האס אס בקיץ 1943, הפכו את התוכנית ללא מעשית.
הגעתו של אלכסנדר פצ'רסקי, קצין בצבא האדום, בסוף ספטמבר, במשלוח של שבויי מלחמה סובייטים, נתנה זריקת עידוד לתוכנית הבריחה. בתור חייל מנוסה, לקח על עצמו מיד פצ'רסקי את תפקיד הנהגת קבוצת הנמלטים-לעתיד, וביחד עם פלדהנדלר כסגנו, יצרה הקבוצה תוכנית בריחה אשר כללה הריגת סגל אנשי האס אס במחנה, שליחת שבויי המלחמה הסובייטים לפשוט על מחסני הנשק, ובריחה דרך השער הראשי של המחנה תוך כדי לחימה. המרד, אשר התרחש ב-14 באוקטובר 1943, התגלה כבר בשלביו הראשונים, לאחר ששומר גילה את גופתו של קצין אס אס אשר נרצח על ידי האסירים. אף על פי כן, כ-320 אסירים יהודים הצליחו לברוח אל מחוץ למחנה בחסות הקטטה שנגרמה כתוצאה מהמרד. 80 אסירים נהרגו במהלך הבריחה או מיד לאחריה. 170 נתפסו במהרה ונרצחו, כמו גם כל שאר דיירי המחנה אשר לא השתתפו בבריחה. חלקם של אלו שהצליחו להמלט, הצטרפו אל הפרטיזנים. מתוכם, 90 נהרגו בקרבות או על ידי משתפי פעולה ואנטישמים. 62 יהודים מסוביבור שרדו את המלחמה, מתוכם 9 אשר נמלטו קודם לכן.
ניסיונות בריחה מהמחנה היו לאורך כל תקופת קיומו. רובם נכשלו והאסירים נתפסו ונרצחו מיידית, או שהובאו בחזרה אל המחנה והוצאו בו להורג יחדיו עם אסירים נוספים. לפי עדותו של דב פרייברג, הצליח אסיר יהודי אחד להימלט מן המחנה בקרון רכבת שנשאה את רכוש הקורבנות לגרמניה.
שטנגל (מפקד המחנה) הנהיג סדרי אבטחה חמורים, דבר שהקשה על הבריחה מהמחנה. על אף זאת ידועות מספר בריחות, האחת בליל חג המולד בלילה שבין ה-26-25 בדצמבר 1942, חמישה אסירים יהודים, ובהם שתי נשים ושני שומרים אוקראינים , ברחו מלאגר 3. ב- 20 ביולי 1943 עזבה "קבוצת היער" את המחנה בליווי שומרים אוקראינים. שני אסירים, מלווים בשומר אוקראיני , הלכו להביא מי שתייה. השניים ניצלו את ההזדמנות , תקפו את השומר , וברחו . כשנודע האירוע לשאר אסירי הקבוצה , הם חששו מפעולת תגמול של הגרמנים והחליטו לברוח, ברחו 18 יהודים פולנים, שניים נהרגו במהלך הבריחה, שלושה נמלטו ו-13 נתפסו. כתגמול נרצחו כל יהודי פולין מ"קבוצת היער".
בעקבות מעשי הבריחה החליט מפקד המחנה להניח מוקשים סביב המחנה . הנחת המוקשים הסתיימה בסוף יולי 1943. סביב שדה המוקשים נחפרה תעלת מים. ביוני 1943 הגיעה רכבת של אסירים יהודים ממחנה ההשמדה בבלז'ץ, לאחר שסיימו שם את פירוק המחנה ושריפת הגופות. עם הגיעם לסוביבור האסירים החלו להתמרד ונורו למוות. כמה מהם השאירו פתקים ברכבת וסיפרו על ההשמדה במחנה בלז'ץ ועל חיסולם. אסירי סוביבור מצאו פתקים אלו והבינו את חומרת גורלם.
משלוח אחר ובו אחרוני היהודים בגטו ולודבה התמרד בהגיעו למחנה וחלק מאנשיו התקיפו את הגרמנים בבקבוקי זכוכית ומקלות. גם האנשים במשלוח הזה נורו על הרציף למוות במכת אש שהונחתה מצד הנאצים והמסייעים האוקראינים. בקיץ 1943 התחזקו ניסיונות בריחה של אסירים יהודים. רבים מהאסירים נתפסו והוצאו להורג, יחד עם אסירים אחרים. במקביל, נחפרה מנהרהבאותו קיץ אל מחוץ למחנה ויעדה היה לעבור את שדה המוקשים ולהגיע אל היער, אולם היא נתגלתה ועשרות רבות של אסירים שהועסקו באזור ההשמדה הוצאו להורג בעריפת ראש.
בין היהודים שהגיעו באחד המשלוחים ממינסק בספטמבר 1943 הייתה קבוצה של חיילים יהודים שנפלו בשבי, והועסקו במינסק בעבודות כפייה. חלקם לא נשלחו באופן מיידי לתאי הגז כשאר היהודים, אלא הוצאו מהמשלוח והועסקו בעבודות כפייה בסוביבור. תוך זמן קצר נוצר קשר בינם לבין המחתרת שהתגבשה במחנה בפיקודו של לאון פלדהנדלר, שהיה ראש היודנראט בגטוז'ולקייבקה בפולין. ראש קבוצת החיילים היהודיים – אלכסנדר פצ'רסקי (שהיה קצין בדרגת סגןבצבא האדום), הפך למנהיג הצבאי של המרד.
אנשי המחתרת חשבו על ניסיון בריחה לכלל האסירים. לשם כך הם תכננו הריגה של כל אנשי האס אס הגרמנים שניהלו את המחנה, אספת כל אסירי מחנות 1 ו-2 למסדר, ולאחריה יציאה מסודרת של האסירים מחוץ למחנה דרך השער הראשי, באופן שימנע ירי לעברם מצד הזקיפים אוקראינים ששמרו על המחנה. תאריך הבריחה נדחה פעמים אחדות בשל סיבות שונות. לבסוף, היום בו הייתה הבריחה נקבע בשל היעדרותם של כמה מאנשי הסגל של המחנה, ביניהם מפקד המחנה פרנץ קרל רייכלייטנר וסגנו, גוסטב וגנר.
המרד נקבע לשעה 4 אחר הצהריים של 14 באוקטובר 1943, סמוך לשקיעה. הרג אנשי האס אסהחל שעה קודם. הם התבקשו להגיע לצריפים מסוימים על ידי הקאפואים של המחנה ושם חוסלו וגופותיהם הוטמנו. האסירים היהודים הצליחו אף לגנוב נשק מצריפי המגורים של הזקיפים האוקראינים ולחלקו בין האסירים. משימת ההריגה של אנשי האס אס לא הושלמה במלואה ורק 11 מהם חוסלו בחשאי על ידי האסירים. אסירי מחנות 1 ו-2 נעמדו במסדר אולם מכיוון שהדבר התגלה על ידי שלושת אנשי האס אס שנותרו בחיים, תוכנית היציאה המאורגנת לא הצליחה לצאת לפועל. ליאון פלדהנדלר ואלכסנדר פצ'רסקי ביקשו מהם לברוח כל עוד הם יכולים על מנת לשרוד ולספר לעולם על השמדת היהודים במחנה. לאחר אות זה מאות אסירים פתחו בריצה מבוהלת לכל הכיוונים, כאשר השומרים האוקראינים המבוהלים מנסים להתעשת ולירות בהם. במהלך הבריחה נהרגו שלושה שומרים אוקראינים נוספים. האסירים היהודים רצו לכל כיוון ופרצו את השער הראשי ואת הגדרות. 400 מתוך 600 האסירים הכלואים במחנות 1 ו-2 הצליחו לפרוץ אל מחוץ למחנה, אולם רבים (לפחות 80 איש) נורו למוות בניסיון הבריחה או שעלו על מוקשים. לפי הערכת הגרמנים כ 320 אסירים שניסו לברוח הצליחו להגיע אל היערות, אולם קרוב למאה מהם נתפסו במצוד שנערך ביערות הסמוכים ביומיים שלאחר מכן, עשרות אחרים הוסגרו במרוצת הזמן לחיילי האס אס, או שנרצחו על ידי האוכלוסייה המקומית.
חלק מהאסירים היהודים שלא ברחו מן המחנה המשיכו להתנגד והתבצרו בתוך הצריפים. אולם יום למחרת פרוץ המרד התנגדותם דוכאה בכוח. 400 אסירי מחנה 3, בו היו ממוקמים תאי הגז ומוקדי השריפה, לא השתתפו כלל במרד. וכפי הנראה נרצחו בידי הנאצים זמן קצר אחריו יחד עם שאר האסירים שנותרו במחנה. יוזם רעיון ההתנגדות בקרב אסירי מחנה סוביבור הוא ליאון פלדהנדלר, איש בשנות השלושים לחייו, בנו של רב וראש היודנראט בגטו ז'ולקייבקה. האירוע , שהאיץ את יוזמות ההתנגדות , היה משלוח אסירים , שחיסלו את מחנה בלז'ץ ונרצחו במחנה סוביבור ביוני 1943. אחד הרעיונות הראשונים היה להרעיל את אנשי האס.אס באמצעות מורפיום. באוגוסט 1943 עלה רעיון להעלות באש את המחסנים, לנצל את המהומה , לפרוץ את הגדרות ולברוח. תוכנית אחרת הייתה לחפור מנהרה באורך 130-120 מטר מצריפי מגורי האסירים בלאגר 1 אל מחוץ לגדרות המחנה ושדה המוקשים. שיתוף פעולה בין ליאון ואסיר יהודי מהולנד בשם יוסף יעקובס הוליד רעיון להתקוממות. הרעיון היה לשתף פעולה עם שומרים אוקראינים, להכנס בחשאי למחסן הנשק, לגנוב נשק ובעזרתו לפרוץ את השער הראשי ולהמלט ליערות. בימי הכיבוש הגרמני בעקבות הלשנה של שוטר אוקראיני נאסר יעקובס ונחקר בעינויים קשים. יוסף לא גילה דבר לחוקריו והוצא להורג, יחד עם 72 אסירים הולנדים נוספים.
חבר במחתרת שהתארגנה במחנה. הגה תכנית למרד ובריחה מן המחנה. במחצית הראשונה של ספטמבר 1943 נרקמה תוכנית התנגדות נוספת בראשותם של שישה קאפויים . בעקבות הלשנה של אחד מהם נעצרו האחרים ונורו לעיני האסירים. ב -23 בספטמבר הגיע לסוביבור משלוח של 2000 יהודים ממינסק ובהם כ-100 שבויי מלחמה סובייטים. זו הייתה נקודת המפנה בפעילות המחתרתית בסוביבור. שמונים איש מהמשלוח, רובם שבויים סובייטים, נשלחו לעבודות בלאגר 4 אחד מהם אלכסנדר פצ'רסקי, קצין בן 34. לאחר ימים ספורים במחנה הבין פצ'רסקי , שסוביבור הוא מפעל למוות וזה מה שהוביל לקשר בינו לבין ליאון פלדהנדלר . פצ'רסקי הציע לקחת על עצמו את הפיקוד על המחתרת ולארגן בריחה המונית. התוכנית הראשונית הייתה לחפור מנהרה לבריחה מהמחנה. בראשית אוקטובר החלו בכריית המנהרה , אולם עקב גשמים כבדים וב-8 -9 לחודש, נהרסה המנהרה והם נדרשו למצוא תוכנית חלופית.
בסיס התוכנית היה לחסל את אנשי האס אס ולברוח מהמחנה. השומרים האוקראינים לא היוו בעיה מכיוון שנודע לפצ'רסקי, כי לאוקראינים לא הייתה תחמושת, אלא רק לאלו שהיו בתורנות שמירה, וגם זה במנות קטנות. אחד הגורמים להחלטה לפתוח במרד ללא דיחוי היה הידיעה , כי חלק מאנשי האס אס מיועדים לצאת לחופשה בגרמניה והיעדרו של ואגנר, שהיה הנוקשה ביותר מבין אנשי האס אס .
באשר לעיתוי פתיחת פעולות המרד נקבעו העקרונות הבאים: בשעות העבודה , כאשר אנשי האס אס פזורים ברחבי המחנה ובסמוך לרדת החשכה , כדי שהבריחה תהיה בשעות החשכה . השלב הראשון של התוכנית היה שקט ובו תוכנן חיסול אנשי האס.אס בלאגר 1 ולאגר 2 ניתוק קווי הטלפון וחבלה במשאיות שהיו במחנה . השלב השני , בסיום יום העבודה , פריצת הגדרות ובריחה ליערות. השלב הראשון נועד להתבצע בין השעות 16:30-15:30 והשלב השני בין השעות 17:30-16:30 . אסירי לאגר 3 לא נכללו בתוכנית הפעולה היות ולא היה קשר איתם. הכוונה הייתה, שבשלב הראשון יתבקשו בכירי האס אס להגיע לבתי המלאכה של לאגר 1 ולמחסנים בלאגר 2 בטענות שונות ואז, בעזרת לוחמים מוסתרים, לרצוח אותם. שלב ב' של התוכנית נועד להיות בעת מסדר סיום יום העבודה, כאשר האסירים יצאו מהמחנה דרך השער הראשי, היציאה היחידה שלא הייתה ממוקשת. יום המרד נקבע ל-13 באוקטובר . באותו יום הגיעה לסוביבור , במפתיע , קבוצת אנשי אס אס ממחנה העבודה באוסובה.
סיבת הביקור לא הייתה ידועה והוחלט לדחות את יום הביצוע ליום המחרת . פצ'רסקי היה אחראי על הפעולה בלאגר 1 וליאון פלדהנדלר היה אחראי על הפעולה בלאגר 2. עד השעה 17:00 התבצע החלק השקט של המרד כמתוכנן . שניים עשר אנשי אס אס חוסלו, בהם שלושה אנשי מפתח: נימאן, מפקד המחנה בפועל, גריישוץ, מפקד המשמר האוקראיני וגטינגר, מפקד לאגר 3. האסירים הצטיידו באקדחים, שנלקחו מהנרצחים, וברובים, שהובאו על ידי האסיר שמייזנר מהנשקייה. מרגע שכונסו אסירי המחנה ברחבת המסדרים לא ניתן היה לשלוט בהמון, אסירים החלו בורחים לכל עבר. אש שנורתה מאחד המגדלים, חסמה את שער המחנה והאסירים פרצו את הגדרות ונכנסו לשדות המוקשים. מתוך כ-600 האסירים , שהיו ביום המרד מהמחנה הצליחו לחצות לפנות ערב את הגדרות ושדות המוקשים כ-300 ולברוח ליערות. כ- 150 אסירים נתפסו במחנה ונכלאו בצריף, שנשמר על ידי אוקראינים. ביום למחרת נרצחו כולם בלאגר 3 בידי השומרים האוקראינים .
כ-500-400 חיילים ואנשי אס.אס ביצעו סריקות באזור כדי לתפוס את הבורחים . כ- 100 מהבורחים נתפסו וחוסלו. חמישים ושלושה אסירים זכו להגיע ליום השחרור.
מ- 29 אנשי האס.אס, קצינים וחיילים ששרתו בסוביבור , היו 12 בחופשה בגרמניה. מ- 17 הנותרים במחנה רצחו המורדים 11 . במהלך הבריחה נהרגו עוד 3-2 אוקראינים.
פרק ב: עדויות
ממרד סוביבור נשארו כ-50 ניצולים ונמסרו רק כ-15 עדויות סה"כ.
הנה כמה מהעדויות:
העדויות נלקחו מאתר sobiborinterviews.nl העדות הראשונה היא של אלכסנדר(סשה) פצ'רסקי.בעדות נראה סשה בריא, מדבר ומשיב לשאלות לעניין. העדות נמסרת ברוסית. השאלה הראשונה שנשאל סשה היא "איך הכול התחיל ?" סשה מספר שהוועדה המחתרתית החליטה שהמרד יפרוץ בשעה ארבע בצהריים, בסוף יום העבודה. הסובייטים עם הנשקים ירוצו לעבר השער הראשי וכל השאר ירוצו אחריהם ובדרך הם ינטרלו את כל השומרים שיהיו בדרך. בדקה 30:32 נשאלה השאלה " איך התבצעה התוכנית, איך יצאה לפועל ואיך הגיעו לרעיון הזה של התקוממות?" סשה מספר שהייתה פעם אחת שהם שמעו במקלחות הגז ילד צועק "Mama" והאמא צועקת בחזרה בנקודה זו נפל להם האסימון שזהו מחנה מוות וסופם קרב. הם החליטו לבצע בריחה, מרד לא רק בשביל עצמם,אלא בשביל כל האנשים במחנה שיצליחו לברוח ולספר לעולם את האמת, סשה בעצמו אמר שהוא חשב שהתוכנית לא תצלח, התוכנית יצאה לפועל וכל לילה באזור הסדנאות הם דנו על תיכנון הבריחה,איך היא הולכת להתבצע? כל האסירים תכננו למרוד לפני אך אף פעם זה לא יצא לפועל. הם רק חיפשו את הדרך הטובה ביותר להוציא לפועל את התוכנית. רק לאחר הבנה לעומק של תיכנונם הם גילו שזה יהיה בלתי אפשרי לברוח מהמחנה מפני שיש 250 אוקראינים ו-600 אסירים כלומר חייל אוקראיני אחד לכל שני אסירים וזה בכלל בלי לספור את השוטרים הגרמנים. זה היה בלתי אפשרי אפילו לחלום על בריחה. המטרה הכי חשובה שהייתה לסשה היא להרוג את הנאצים שהיה להם דם על הידיים. סשה בכלל לא האמין שהמרד יצליח אבל הוא לא סיפר זאת לאחרים כדי שלא יאבדו תקווה. לסשה היה תנאי, האנשים שיהרגו את השוטרים ייבחרו על ידו.הוא יבחר את מובילי המרד. רק כשסשה ופלדהנדלר חשבו על האספקטים הפרקטיים של התוכנית הוא דיווח לוועדה המחתרתית. סשה אמר לחברי הוועדה שמכיוון שהוא מפקד המרד כל דבר שנראה לו נחוץ כדי שהמרד יתבצע כמתוכנן הוא ידון איתם על זה ויכבד את דעתם אבל המילה האחרונה תהיה שלו. דקה 34:57 – "מי היה בוועדה המחתרתית?" סשה עונה, לאון פלדהנדלר, כל המנהיגים של הסדנאות, החייט, הסנדלר, המסגר..
בדקה 53:37 המראיינת אומרת שממחקרים שהיא קראה הייתה גם תוכנית לחפור מנהרה, לאחר מכן שאלה את סשה אם הוא השתתף בתוכנית הזו? סשה אומר שהם העלו את הנושא בוועדה המחתרתית אך זה לא יצא לפועל. דקה 53:48 למה לא עשיתם את זה? סשה עונה, בספר שקראנו היה רשום שכשנתחיל לחפור תתפוצץ תעלת מים וכל מי התהום יעלו. אף פעם לא באמת התחלנו לחפור, חשבנו על האפשרות הזו של לחפור ואפילו שקלתי את זה עם לייטמן(אדם שפגש במחנה העבודה במינסק ומאוחר יותר נשלחו שניהם למחנה סוביבור) באמצעות לייטמן נוצר הקשר בינו לבין פלדנהדלר. אי אפשר היה לחפור עמוק שם כי מי התהום היו עולים, וגם אם מי התהום לא היו עולים וחפירת המנהרה הייתה מצליחה הם רצו להבריח את כל אסירי המחנה ולא רק קבוצה קטנה של אנשים, הם היו צריכים לחפור מנהרה באורך של חמישים מטר ולזחול עד אשר יעברו את שדה המוקשים ולאחר מכן להמשיך בזחילה עד היער כדי שהשומרים לא יעלו עליהם. אך לא כולם לא מסוגלים לעשות את זה כי אוטומטית איך שיוצאים ממנהרה המחשבה היא להזדקף ולרוץ וגם לא היה מספיק זמן בשביל 600 אנשים לזחול 50 מטר היו להם רק ארבע שעות, לכן לא היו יכולים לקחת את הסיכון הזה והם לא חפרו את המנהרה. את הרעיון הזה הם פסלו על הסף לאחר חשיבה מעמיקה. היו אסירים ממחנה ארבע שחפרו מנהרה אבל היא התגלתה וכל מי שלקח חלק בחפירתה נורה למוות. דקה 76:30 – איך היו חייך לאחר המלחמה? האם מצאת קרובי משפחה שחיים לאחר המלחמה? סשה השתחרר משירות צבאי כחודשיים או שלושה לאחר המלחמה. הוא עדיין היה בביה"ח בסוף 1944, הוא מצא את משפחתו, משפחתו פונתה מרוסטוב. כאשר הנאצים הובסו האנשים שבו לרוסטוב. כאשר יצא מבית החולים והחל להרגיש יותר טוב שב לעבוד. דקה 82:27- מה המטרה הכי חשובה שלך בחיים לאחר המלחמה? סשה משיב, רק סוביבור. סוביבור בדם שלי. הוא לא יוכל לעולם לשכוח את זה. "זה לא רק זיכרון אני עדיין חי את זה".
העדות השנייה היא של ארקדי ווספר שמספר מאיפה בא ועל העברתו למחנה סוביבור. כשהגיעו לסוביבור הם ראו כיצד הגרמנים מתנהגים ליהודים והזדעזעו.דרך התקשורת שהייתה בין החיילים הרוסים לבין הפולנים הייתה רוסית, הפולנים ידעו לדבר רוסית וגם יידיש כך שהם יכלו לתקשר בינהם. בדקה 9:14 נשאלת השאלה "איך שמעת על המרד?" עונה ארקדי, הדרך היחידה שאפשר היה לצאת מהמחנה זה רק על ידי בריחה. הייתה קבוצה של אנשים שרצו לברוח אל מעבר גדר חוטי התיל. הם רצו לקחת את הסיכון ולברוח בדרך הזאת אבל הודיעו להם שהייתה קבוצה שכבר מארגנת בריחה לכל אסירי המחנה. דקה 10:34- איך הכול קרה? עונה ארקדי, בסביבות השעה 10 ידעתי שהבריחה הולכת להתבצע בשעה 1 אחר כך מועד הבריחה נדחה לשעה 2 הודעה זאת נמסרה לו על ידי שובייב. ארקדי נבחר על ידי אלכסנדר פצ'רסקי בעצמו להרוג חיילים גרמנים. פצ'רסקי הכיר אותו ובטח בו. בראיון שנערך לאחר המלחמה עם סשה פצ'רסקי ותומס בלאט נשאל פצ'רסקי על ביטחון בהצלחת לקח את המאבק אמר: "לא הייתה לנו ברירה המאבק נתן לנו סיכוי, חלש מאוד, אבל עדיין. הזדמנות, תקווה. כולנו נידונו למוות. כחייל, הבנתי שהתקפת פתע יכולה להיות יעילה בדיוק כמו חלוקת החיילים.
פרק ג: מרד גטו ורשה
עד תחילת המרד התהוו בגטו שני ארגוני התנגדות יהודים לכוחות הנאציים:
הארגון היהודי הלוחם (אי"ל) בפיקוד מרדכי אנילביץ', שהוקם כגלגול של הגוש האנטי-פשיסטי, שבראשו עמד הקומוניסט פנחס קארטין. פנחס קארטין נשלח ב-1941 לפולין כדי להסתנן לגטו ושם החל לפעול למען גיבוש ההתנגדות של כל יהודי הגטו נגד הגרמנים והיודנראט. ב-30 במאי 1942, זמן קצר לפני התחלת האקציות הרבות מהגטו,הוסגר פנחס יחד עם עוד שניים מן הארגון על ידי מסתנן לארגון שהיה גם סוכן גסטפו, פנחס נאסר ולאחר מכן הוצא להורג.לאחר מותו, מרדכי אנילביץ' שהיה סגנו התמנה למפקד ההתארגנות הצבאית שמאוחר יותר הפכה לאי"ל.שלוש שנים לאחר מותו של קרטין בשנת1945 זכה לאות הצטיינות ועיטור "צלב גרונוולד" מדרגה 3 מאת הפיקוד העליון של הצבא הפולני. הארגון הצבאי היהודי (אצ"י) שהוקם על ידי התנועה הרוויזיונסטית בפיקוד פאוול פרנקל, שהיה אחד מהמפקדים הבכירים של האצ"י במרד גטו ורשה נהרג בשנת 1943 במהלך קרב מול הנאצים. למרות העובדה כי לשני הארגונים הייתה אותה מטרה – למרוד בנאצים, ככל הנראה מעולם לא שיתפו פעולה, בשל הבדלים אידאולוגיי . שני הארגונים פעלו בגטו. לפי הערכות זהירות האי"ל היה גדול יותר מבחינת מספר אנשיו, ואילו האצ"י היה מצויד ומיומן יותר בכלי נשק. היו ניסיונות תקשור בין הארגונים, אולם הם כשלו. לפי מסמכי יד ושם, טענו אנשי האצ"י כי לא הורשו להתקבל לארגון אי"ל כקבוצה, אלא כיחידים בלבד, ולכן סירבו להצטרף. לדברי אנשי האי"ל, הסיבה לאי-שיתוף הפעולה נבעה מתביעתם של אנשי האצ"י לקבל את תפקידי ההנהגה, מכיוון שהיו מנוסים יותר מבחינה צבאית.ניסיונם האחרון לשיתוף פעולה היה יום לפני פרוץ המרד. מרדכי אנילביץ שהיה מפקד האי"ל נהרג בקרב מול הנאצים שהשתלטו על הגטו בעזרת כוחות חזקים וגדולים. יעידו עליו הניצולים שבחייו ניחן בכושר מנהיגות בולט, בדומה לאלכסנדר פצ'רסקי. לאחר מותו של אנילביץ אישיותו נחרטה כסמל לאומץ והקרבה. משפחתו של אנילביץ' סבלה מעוני מַתמיד, ולא פעם הגיע המצב בבית עד כדי רעב. בנוסף, נאלצו ילדי המשפחה להתמודד באופן תמידי עם גילויי אנטישמיות. כבר אז התבלט מרדכי כמנהיג, כאשר, יחד עם אחיו הצעיר פנחס, הנהיג חבורת ילדים שלא פחדה להגן על עצמה מפני הילדים הפולנים. עם סיום בית הספר העממי הוא המשיך את לימודיו בבית הספר התיכון לנערים "לאור", שם בלט במהרה בכושר הדיבור וההבעה שלו והיה לראש וועד הכיתה והדובר שלה. עם פרוץ מלחמת העולה השנייה ברח אנילביץ עם כמה מחברי השומר הצעיר למזרח פולין, על מנת להגיע לגבול הרומני, כדי לפתוח נתיב עלייה לארץ ישראל. אנילביץ' נתפס והוחזר לוורשה, שבאותו הזמן נכבשה כבר על ידי הגרמנים. לאור המראות המזעזעים והנוראים שנתגלו לעיניו, החל לארגן בוורשה את הפעילות המחתרתית של התנועה. בינואר 1943 הנהיג אנילביץ' את הקרב הראשון שלו נגד הגרמנים. הגרמנים נכנסו לגטו במטרה לבצע גירוש נוסף. אנילביץ', יחד עם קומץ לוחמים הצטרפו לשיירת המגורשים. כאשר השיירה הגיעה לפינת הרחובות זמנהוף – ניסקה, תקפו אנילביץ ולוחמיו את הגרמנים והטילו לעברם רימון. מרבית הלוחמים נפלו בקרב פנים מול פנים שהתפתח עם הגרמנים. אנילביץ' ניצל. בעקבות קרב זה החליט אנילביץ שלא להלחם ברחוב אלא מבונקרים ובתים. הקרב האחרון של הארגון היה בערב חג הפסח, 19 באפריל 1943, ונקרא "המרד הגדול" בשל חשיבותו הגדולה. הגרמנים הבינו שהלוחמים היהודים מנהלים את קרבותיהם ממש כמו לוחמי גרילה והחליטו על פעולות דיכוי על מנת לחסל את המרד. ב-8 במאי 1943 נפל מרדכי אנילביץ בקרב האחרון מול הגרמנים בו הם הציתו את גטו ורשה ואת הבונקרים אשר באחד מהם הסתתר אנילביץ. לפני נפילתו הספיק מרדכי לכתוב מכתב ולהעבירו לסגנו, יצחק צוקרמן, אשר באותו הזמן שהה מחוץ לגטו. המכתב נקרא"מכתבו האחרון של מרדכי אנילביץ".
23 באפריל 1943
"שלום יצחק,
איני יודע מה לכתוב לך. נוותר נא הפעם על פרטים אישיים. אין בפי אלא ביטוי אחד לציין את הרגשתי והרגשת חבריי: נפל דבר שהוא למעלה מחלומותינו הנועזים ביותר: הגרמנים ברחו פעמיים מן הגיטו. פלוגה אחת שלנו החזיקה מעמד 40 דקה, והשנייה – למעלה משש שעות. המוקש שהוטמן בשטח המברשתנים התפוצץ. מצידנו לא נפל עד עתה אלא קורבן אחד בלבד: יחיאל. נפל כחייל גיבור על יד מכונת הירייה. משהגיעונו אתמול ידיעות, כי חברי פ.פ.ר. התקיפו את הגרמנים, וכי תחנת השידור'שוויט' שידרה ידיעה נפלאה על ההגנה העצמית שלנו – הייתה לי הרגשת שלמות. עוד רבה אמנם לפנינו העבודה, אך כל מה שנעשה עד עתה נעשה בשלמות. המצב הכללי: כל הסדנאות בגטו ומחוצה לו נסגרו, פרט ל'וערטארפאסונג', "טראנסאוויא" ו'דארינג'. על המצב אצל שולץ וטבנס אין בידי ידיעות. הקשר נותק. סדנת המברשתנים אחוזה להבות מזה שלושה ימים. אין לי קשר עם הפלוגות. שריפות רבות בגטו. אתמול בער בית החולים. גושי בניינים אחוזים להבות. המשטרה פורקה, פרט ל'וערטארפאסונג'. שמרלינג צף ועלה שנית. ליכטנבוים שוחרר מן האומשלאג. מן הגטו לא הוצא מספר רב של אנשים. מה שאין כן בשופים. פרטים אין בידי. ביום יושבים במחבואים. מהערב אנו עוברים לשיטת פעולה פרטיזנית. בלילה יוצאות שלוש פלוגות שלנו, שני תפקידים לפניהן: סיור מזוין והשגת נשק. ודע, האקדח- אין לו כל ערך, כמעט שלא השתמשנו בו. נחוצים לנו: רימונים, רובים, מכונות ירייה וחומר נפץ. לא אוכל לתאר לפניך את התנאים, בהם חיים היהודים. רק יחידי סגולה יחזיקו מעמד, כל השאר ייספו במוקדם או במאוחר. הגורל נחרץ. בכל הבונקרים, בהם מסתתרים חברינו, אי אפשר להדליק נר בלילה, מפאת חוסר אוויר.מכל הפלוגות שבגטו נעדר רק איש אחד: יחיאל. אף זה נצחון הוא. איני יודע מה אוסיף ואכתוב לך. מתאר אני לעצמי ששאלה רודפת שאלה. אולם הפעם הסתפק נא בכך. היה שלום, יקירי. אולי עוד נתראה. העיקר: חלום חיי קם והיה. זכיתי לראות הגנה יהודית בגטו בכל גדולתה ותפארתה.מרדכי" – המכתב לקוח מאתר "מדרשת" 02/06/2013
סיכום ומסקנות סופיות
:דמות המנהיג במרד
תכונותיו של מרדכי היו נדירות, לא כל אדם היה מסכן כך את חייו ואת חיי חבריו על מנת לשחרר את הגטו משלטון הגרמנים. תכונותיו הבולטות ביותר היו:
דוגמה אישית-על כך שהוביל את המרד לאורך כל הדרך, השתתף במרד כמו כולם ולא חילק הוראות מהצד לא נתן לחייליו להתמודד לבד מול הגרמנים הוא ניצב יחד עימם והראה להם את הדרך. אותו הדבר עשה גם אלכסנדר פצ'רסקי היווה דוגמה אישית לכל חייליו ולכל האנשים שהיו במחתרת.
אחראיות- מרדכי לקח אחראיות על כל צעד והחלטה שלקח, לא האשים אחרים. הוא הוביל את הלוחמים לעשות את המרד ולא ויתר לרגע.
דבקות במטרה- מרדכי לא ויתר אפילו לא לרגע, המשיך לדבוק במשימה גם כאשר מתו חייליו. המשיך להלחם ועשה הכול כדי לדאוג ליהודי הגטו גם כאשר ידע שיש לו סיכוי למות. אלכסנדר פצ'רסקי לרגע לא נח, ניסה לעשות הכול, מחפירת מנהרה, הרעלת השומרים, הצתת המחנה וכך לברוח בעזרת ההמולה והרעש שיווצר. לא ויתר והקפיד להשאר אופטימי כדי לעודד את רוחם של חייליו גם אם הרגיש פסימיות מוחלטת.
כבוד- מרדכי רכש את כבוד חבריו בעזרת מעשים, הוא דאג להוביל את היהודים בגטו בדרך הטובה ביותר שהיה יכול. הוא לא התייחס אליהם בזלזול ובעצם התייחס אליהם כשווים.
הוא הקשיב לרעיונותיהם של חבריו ואף השתמש בזה. אלכסנדר פצ'רסקי השתמש ברעיונותיו של חבריו למחתרת וכיבד אותם מאוד אך המילה האחרונה הייתה שלו.
בעל חזון-מרדכי רצה בכל רוחו לשחרר את הגטו מין הגרמנים והוא עשה כל שביכולתו על מנת להגשים זאת. גם אם זה מסכן את חייו וחיי חברו.
:מסקנות
כפי שניתן לראות, ישנם קווי דמיון בין שני מנהיגי המרד, אלכסנדר פצ'רסקי ומרדכי אנילביץ'.
שניהם מתאפיינים בתכונות נדירות, הבולטות ביותר היו אומץ לב והקרבה הראויה להערכה. שניהם האמינו בכל רוחם שהמרד יצליח וכל הניצולים יצאו ויספרו לעולם מה שעבר עליהם, לעולם לא לשכוח.
קו השוני הוא שבזכות המרד אלכסנדר פצ'רסקי ניצל, מסר עדויות, לא שכח, סיפר לכל מי שרק יכל ונפטר בגיל 81 בעיר רוסטוב שברוסיה אך בניגוד אליו, מרדכי אנילביץ נהרג בקרב מול הנאצים בשנת 1943 בהיותו בן 24.
ביבליוגרפיה
http://www.amalnetההתקוממות במחנה ההשמדה סוביבור
https://www.google.co.iתמונה ממחנה סוביבור
http://archive.is/XtYVDציר הזמן במלחמת העולם השנייה
https://www.sobiborinterviews.nl אסתר רהב עדות-סוביבור (אנגלית) שנת 1983
https://translate.googleusercontent.comעדותו של סשה פצ'רסקי-סוביבור (רוסית)
http://www.holocaustresearchproject.org/trials/bahirtestimony.htmlעדותו של משה בכיר-סוביבור( אנגלית)
http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=43סיפור המרידות של אסירי מחנות ההשמדה בלז'ץ, טרבלינקה וסוביבור – על ההתארגנות, מהלך המרד וסופם של המחנות.פברואר 1994
https://www.sobiborinterviews.nl/en/interviewees/2-profielen/12-stanislaw-szmajznerעדותו של סטניסלב סזמזנר-סוביבור(אנגלית)שנת 1983
https://www.sobiborinterviews.nl/en/search-interviews&miaet=14&mig=en&misort=intראיון עם סשה פצ'רסקי (רוסית) שנת 1984
http://www.holocaustresearchproject.org/revolt/sobiborescape.htmlמידע על סשה פצ'רסקי- סוביבור(אנגלית)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_survivors_of_Sobib%C3%B3rרשימת ניצולי סוביבור (אנגלית) 23/5/16 עריכה אחרונה
http://gfh.org.il/?CategoryID=500&ArticleID=2692אירוע לציון 70 שנה למרד בסוביבור ולהוקרת אלכסנדר פצ'רסקי, מפקד המרד
http://www.yadvashem.org/yv/he/holocaust/about/07/warsaw_uprising.asp#!prettyPhotoמרד גטו ורשה
http://midreshet.org.il/ResourcesView.aspx?id=20598מכתבו האחרון של מרדכי אנילביץ-ורשה נכתב ב23 באפריל 1943,02/06/2013
http://dorot.memorialine.com/memorialPage.aspx?id=1827&a=1מידע על פנחס קרטין-ורשה א.ת
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%95%D7%9C_%D7%A4%פאבל פרנקל-ורשה נערך לאחרונה ב־ 10 בנובמבר 2015.
https://he.wikipedia.org/wiki/%מרדכי אנילביץ-ורשהנערך לאחרונה ב 26 במאי 2016.
http://aux.shenkar.ac.il/2011/group26/mordi.htmמרדכי אנילביץ-ורשה א.ת
https://he.wikipedia.org/wikiגטו ורשה
http://www.israelhayom.co.il/article/177839מרד סוביבור
http://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.213726870 שנה לבריחה מסוביבור
https://he.wikipedia.org/wiki.חווקה פולמן רבן- ורשה
http://megafon-news.co.il/asys/archives/116546חווקה פולמן רבן -עדות
https://www.sobiborinterviews.nl/en/intervieweesסוביבור עדויות (אנגלית יידיש גרמנית רוסית פולנית)
http://www.jewish-chelm.org/he/node/694עדותו של הניצול ישראל טרגר-סוביבור
https://www.google.co.il/searchתמונה אושוויץ