top of page

עבודת מחקר בנושא "הדור השני"

עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: "הדור השני"- כיצד השפיעו החוויות הטראומטיות על צאציהם של ניצולי השואה (הדור השני)?

שם כותבת העבודה: שני יפרח

שם המנחה: מרה קופלר

שם בית הספר: אורט יד- ליבוביץ

תאריך הגשה: 17/5/16

מבוא 

בעבודה זו אשתמש בגישה איכותנית, אני "אכניס" את עצמי אל העבודה ואחקור לעומק את הנושא שלי ואקשר אותו אליי. מחקר זה יהיה מחקר איכותני, כלומר מחקר סובייקטיבי ולא מחקר כמותי אני פחות אתעסק בכמויות ויותר אחקור מבחינה סובייקטיבית.

בחרתי לחקור את נושא "הדור השני והעברה הבין דורית", איך בעצם החוויות הטראומטיות שעברו ניצולי השואה משפיעות על חיי ילדיהם (הדור השני לשואה) ואיך זה משפיע עליהם בכל מיני תחומים, תחום חברתי, כלכלי וכו.

בעבודה זו אנסה לחשוף את מידת ההשפעה של השואה על הדור השני לה, כלומר: אנסה למצוא את הקשר בין  דפוסי התנהגות של ניצולי השואה לבין צאצאיהם. אבחן באילו דרכים ניתן לטפל בצאצאים על מנת שלא ימשיכו "בהעברה הבין דורית", אאסוף נתונים, אנתח ואפרש אותם במטרה להציג תיאור מהימן של השפעת החוויות הטראומטיות של ניצולי השואה על צאצאיהם. וזאת אעשה גם באמצעות בירור דפוסי ההתנהגות של סבתי מצד אימי שהיא דור שני לשואה ולהבינם.

אני מקווה גם ללמוד יותר על תקופת השואה, להנציח אותה בקרבי ולהעביר את המידע שאספוג לדורות הבאים אחריי.

בחרתי לחקור נושא זה משום שסבתי היא דור שני לשואה וידעתי שזה משפיע עליה אבל רציתי לחקור זאת לעומק.

מבוא
פרק א'- דפוסי ההתנהגותם

פרק א'-  דפוסי התנהגות של ניצולי השואה בעקבותיה

פרק זה יחקור את השפעת מלחמת העולם השנייה על ניצולי השואה.

ניצולי שואה רבים הגיעו לארץ במצב נפשי קשה. הפגיעה העיקרית שלהם הייתה ביחסי האמון שלהם בבני אדם. על כל אחד מהם השפיעו זוועות השואה בצורה אחרת, ועל פיה הם הקימו משפחות וגידלו את ילדיהם. אחדים מילדי הניצולים גדלו במציאות לא מובנת, בה הוריהם צועקים בלילות מתוך שינה ולעתים אף מכים. אחדים מהניצולים בחרו למחוק את העבר וילדיהם גדלים תחת צל גדול של סוד והסתרה. יש ניצולים שגידלו את ילדיהם תחת תחושת הקיפוח והמרמור ויש גם כאלה שגידלו את ילדיהם תוך רצון אובססיבי ולעתים אף כפייתי להצליח, להגיע להישגים ולהוכיח לכל העולם כי הם ניצחו את הנאצים בכל מחיר. בנוסף לחלק מהם יש תסמונת הבנויה על דפוסי עינויים ודימויים מחרידים של מוות. ניצולים רבים נזכרים בריח העשן וקולות המעונים,  חלק מהניצולים לכודים בזמן, ומבחינה נפשית אינם מסוגלים להימלט מהעינויים להם היו עדים.

גם בפן הרגשי חווים בני הדורות הבאים של הניצולים חוויות קשות, כדוגמת הורים שלא יכלו ולא ידעו לחבק ולנשק את ילדיהם, מהחשש שאולי מחר ייעלמו. האוכל הפך לדבר משמעותי ועיקרי אצלם, עד כדי האבסות של אוכל, חרדה מתמדת ודאגה בלתי פוסקת, תוך איסור על הילדים לשחק בחצר, לצאת לטיולים, או הרצון האובססיבי שהילדים יהיו תמיד תחת בקרה ושליטה, במרחק קרוב וזמין. החרדה, אותה ספגו ילדי הניצולים, מופיעה באופן מאוד חזק אצל בני הדור השני של הניצולים ומושרשת גם לדורות הבאים.

עיקרם של המחקרים העוסקים בהשפעות אירועי השואה על ניצולים, מצביעים על המסקנה לפיה ניצולי שואה סובלים מפונקציית רדיפה בכל הנוגע לאישיותם, יחסים משפחתיים וחברתיים, הישגים תעסוקתיים, חרדה, דיכאון, ותסמיני הפרעות דחק פוסט טראומטיות. הם חווים באופן נפשי ונשנה אירועים טראומטיים, ומשכך נמנעים מגירויים אשר קשורים לטראומה.

 

תסמיני תסמונת פוסט טראומטית עלולים לגרום להפרעות או ירידה בתפקוד חברתי ותעסוקתי, כמו גם בתחומים אחרים של חיי היומיום. אם אובחנו השפעות כאלה כתסמונת פוסט טראומטית מלאה, או פשוט כהפרעה היסתגלותית, יתכן כי הליקויים ישפיעו לא רק על הניצולים, אלא גם על ילדיהם.

התסמינים משפיעים על הניצולים ועל בני משפחותיהם. הם כוללים חוסר יכולת לעבוד ואפילו לתקשר באופן נורמלי. הם פוחדים משואה נוספת, ומשוטרים במדים ואנשים בעלי עמדות כוח. רובם סובלים גם מתחושות אשם על כך ששרדו בעוד שאחרים לא. הם חושבים לעיתים תכופות על מוות, סובלים מסיוטי לילה, התקפי פאניקה, חוסר עניין בחיים, פחד מטיסות, פחד מקבלת זריקות או טיפול רפואי נחוץ, חשד באנשים ולעיתים אף חשד במציאות. יש להם בעיות קשות בחיי הנישואין ולעיתים הם אף מבצעים ניסיונות התאבדות.

לסיכום,
חלק ניכר מהעם היהודי מצולק לדורותיו ויתכן כי לעולם לא יוכל להשתייך שוב לשאר העולם החופשי. זאת ועוד. צלקות אלו הפכו להוות מראה דרכה מתבוננים הניצולים וילדיהם על העולם. דרך עיניים צרות, הניצולים מתייחסים לסבלם בזמן השואה.

 

ההתמודדות הנפשית של הניצולים

ניצולי השואה סבלו משנות המלחמה ולאחריה באופנים רבים ושונים, גופנית, נפשית ורוחנית.

היו הבדלים ניכרים בעצמת הפגיעה הטראומטית בקרב ניצולים שונים. לכל אחד ואחת מהם היו סגנונות התמודדות אישיים שונים עם אירועי מלחמת העולם השנייה, בעזרתם או בלעדיהם התמודדו עם המתרחש, וגם בהמשך חייהם אחריה. השואה לא ביטלה את ההבדלים האישיותיים של הניצולים, והתמודדות איתה לא הייתה זהה. תהליך החלמתם של הניצולים היה קשה בכל אתר או מדינה, שבהם החליטו לגור.

למרבית הניצולים הייתה פגיעה טראומטית חזקה במצבם הגופני והנפשי, שבחלקה נמשכה כל ימי חייהם. היא התבטאה בין היתר בזעזוע נפשי גדול שעברו, בתחושה שהיו ב"פלנטה אחרת" שאין באפשרותם לשתף אחרים בכך, שלא הצליחו לעבד תהליכי אבלות על יקיריהם שנרצחו מכיוון שהיו עסוקים באותו זמן בהישרדות, וגם בתחושה שהם זכו בחייהם על חשבון אחרים (בשאלה ששאלו את עצמם: "למה דווקא אני שרדתי ואחרים לא?"). תקופה נוראה זו חרטה בחלק מהניצולים צלקות גופניות, נפשיות, שאופיינו לאחר מכן על ידי חוקרים בשם תסמונת מחנות הריכוז.

לעומת זאת, רבים מהניצולים גילו כוחות התמודדות טובים בהמשך חייהם, שיקמו את חייהם, עברו למקום חדש, הקימו משפחה ופיתחו קריירות מצליחות. בשנת 1979 הוקמה עמותת אלה לטיפול נפשי בניצולי שואה. משנת 1987 בתחום פועלית עמותת "עמך" אשר מסייעת לניצולי שואה ובני משפחותיהם להתמודד עם בעיותיהם הנפשיות והחברתיות.

פרק ב'- דרך התנהגות בדור ה-2

פרק ב' – דפוסי התנהגות בקרב דור שני לשואה

פרק זה יחקור את דפוסי ההתנהגות  שהועברו מהניצולים לדור השני

רקע

"בבית הספר, כשהייתי מסיימת מבחן לפני הזמן, או כשחלמתי בהקיץ בדרך הביתה, העולם הבטוח היה נעלם ולמשך כמה רגעים הייתי רואה דברים שידעתי שלאף ילדה קטנה אסור לראות. דם ושברי זכוכיות; ערמות של שלדים ופיסות בשר אדם דבוקות לחוטי תיל חרוכים, כמו זבובים מעוכים הנדבקים לקירות; מזוודות נערמות בגבעות, הרים של נעלי ילדים; שוטים, אקדחים, מגפיים, סכינים ומזרקים… פורצים ורוצחים- מילים אלו באו תמיד כצמד- שרצו בכל מקום, מוכנים לפרוץ למסיבה או לכיתתי, או אף להוציא שלושת אלפים איש מאולם קרנגי. הקלגסים היו מסתערים מן הפתחים במגפיהם ובמעיליהם השחורים, יורים באקדחיהם או רק מאיימים בהם על אנשים וצועקים 'החוצה, החוצה!' עד שהאחרון עזב והמקום התרוקן ."

(האס אהרון, – השואה הדור השני, הד ארצי הוצאה לאור, ישראל, תשנ"ט-1999 ,עמוד 36).

 

בסיפורה של הלן, בת לניצולי שואה, מתוארת סיטואציה בה היא חולמת חלום. בחלומה היא חוזרת אל מאורעות השואה אותה חוו הוריה, אך לא היא עצמה. הדור השני לשואה, הוא השם בו מכונים בניהם ובנותיהם של ניצולי השואה, שנולדו לאחר השואה וגדלו בצל זיכרונה. כאשר אנו באים לחקור את מהות הדור השני לניצולי השואה, עלינו לקבל קודם את ההנחה כי השפעות ההורים הניצולים על ילדיהם הן בלתי נמנעות ומחייבות המציאות, החל מרגע הולדתם של הילדים ועד קץ ימיהם. כלומר: אף שבני הדור השני לשואה לא חוו ישירות את מאורעות השואה, הרי השפעת הטראומה שעברו הוריהם ניכרת בהם, החל מהדברים הקטנים ביותר, לדוגמה: בביתם לעולם לא זורקים אוכל, לא מדברים על המספר שעל היד, מתייצבים תמיד לטקס יום השואה, ועוד.

אין ספק כי המטען הפסיכולוגי של ההורים מועבר לילדיהם דרך כל פן באורח חייהם כמשפחה.

 

סטיב, בן לניצולי שואה, מספר: "התקשיתי לקבוע גבולות בחיי.אם מישהו צריך ממני משהו, אני חייב להיענות לו. הוריי ניסו לחיות דרכי ודרך אחותי. הייתה להם נטייה לחדור לפרטיות שלי. היינו הסיבה לחייהם, כדי שהיטלר לא ינצח. וכך עבר אלינו טעם החיים שלהם. קיבלתי את המסר שאיני יכול לסמוך על שיקול דעתי ועל האינסטינקטים שלי ובכל דבר נזקקתי לאישורם. מצד שני, הוריי אמרו לי, שאני יכול לעשות כל מה שאני רוצה. המצב היה בפשטות שהם לא רצו להיפרד ממני. לעיתים חשתי שאני ההורה של הוריי ." (אהרון האס, "בצל השואה- " הדור השני , הד ארצי הוצאה לאור, ישראל, תשנ"ט-1999, עמ' 48)

ניצולי השואה, שביקשו לפתח חיים נורמטיביים לאחר שחוו טראומות איומות, נתקלו בקשיים רבים. ראשית, מעצם היותם עדים לזוועות, עולמם התערער עליהם. כשעלו לארץ ציפו לקבלת פנים חמה ומחבקת, ונתקלו ביחס מזלזל וקר, שהשתנה בעיקר לאחר משפט אייכמן. שנית, מהסיבה הפשוטה שהם הגיעו לארץ כמהגרים, ועליהם הייתה מוטלת חובת ההסתגלות אל המנהגים והתרבות המקומית. יחד עם מטען רגשות זה, היו צריכים הניצולים לגדל ולחנך את ילדיהם על ערכים ואידיאליים שונים. (יש לציין כי לעיתים נעשה חינוך ילדי הדור השני באופן מודע בגלל טראומת העבר, ולעיתים נעשה באופן לא מודע בצורה מובהקת).

 

תופעות התנהגותיות אצל בני הדור השני

בני הדור השני לשואה גדלו במשפחות שעברו טראומות קשות ביותר.  הספרות המקצועית חלוקה בדעותיה באשר למאפיינים הייחודיים של בני הדור השני לשואה, ואף מציינת גיוון רב בבעיות בהן נתקלים בני הדור השני בפן הקוגניטיבי, האישי והחברתי.

במאמרה "דור שני לניצולי השואה במחקרים פסיכו-סוציאליים", מביאה תקוה נתן את ממצאיהם של חוקרים שונים:

  • בתחום הלימודי– מראים מחקרים אחדים קשיי למידה וחוסר מוטיבציה ללימודים אצל ילדי הניצולים באחוז גבוה יחסית לילדים שאינם בנים לניצולי שואה. לעומתם, מראים מחקרים אחרים את ההפך הגמור, ובו קיימות פחות בעיות לימודיות אצל ילדי הניצולים. יתר על כן, ישנם חוקרים המצביעים על שאפתנות אינטלקטואלית בקרב בני הדור השני, אלא שזו עולה לבנים במתח רב ובחרדת בחינות.

  • בתחום האישי– מחקרה של הלן גיא, "שמחת חיים, אינטימיות ומיניות אצל דור שני לניצולי שואה" מביא מחקרים הטוענים כי בני הניצולים סובלים מרמה נמוכה של "סינדרום הניצול", אשר מאפייניו – דיכאון, אשמה, קונפליקט סביב תוקפנות ועיכוב צמיחה אוטונומית- מופיעים אצל בני הדור השני גם כן. בנוסף על כך, מדגיש אחד המחקרים את הקושי של בני הדור השני בפיתוח דימוי עצמי חיובי. הערכתם העצמית נמוכה, וחלק מן המחקרים ציינו כי קיים עיכוב רגשי בקרב הדור השני הבא לידי ביטוי "בדיכוי חיי הרגש, היצירה והיוזמה האישית, קשיים באסרטיביות, קושי להחליט, חשש מקבלת סמכות ושמירה על פרופיל נמוך" (הלן גיא, שם, עמוד6) . כל אלה גורמים לבני דור השני את הקשיים הבאים:

  • בתחום החברתי– המחקרים מציינים קשיים רבים: קשיים בהסתגלות חברתית, המתבטאים בקשרים חברתיים רופפים, בדידות או מנגד, חיפוש מופרז אחר חיבה ונטייה לכעוס. המחסומים הרגשיים איתם התמודדו בילדותם מקשים על בני הדור השני להתפתח חברתית ולהיפתח כלפי אנשים חדשים. לדידה של הלן גיא, כי "כמו כן בלטו קשיים בכינון קשרים מחוץ למשפחה באופן כללי..ילדי הניצולים גילו חוסר אמון וחשדנות כלפי הזולת ועמידה בלתי פוסקת על המשמר שבאה לידי ביטוי בצורך לסווג אנשים כאויבים או כידידים".

לעומת המצדדים בהעברה הבין דורית של טראומת השואה ונגזריה , ישנם מן החוקרים הסבורים כי תפיסה זו אינה נכונה.

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה שולל את התפיסה לפיה העבירו ניצולי שואה את הטראומה שחוו לילדיהם ולנכדיהם. החוקר, פרופ' אבי שגיא שוורץ, מהחוג לפסיכולוגיה, מצא שבני הדור השני (ואף השלישי) מתנהגים בצורה נורמלית שאינה שונה מאלו שהוריהם או סביהם לא היו בשואה. גם דוקטור נתן דורסט, העומד בראש עמותת "עמך -" עמותת לרווחת ניצולי שואה, סובר כך. לדבריו: "…מזה עשרים שנה ידוע שבני 'דור שני' אינם סובלים מתופעות פתולוגיות אלא מהשלכות של גדילה בסביבה כאובה... בני 'דור שני' באשר הם, גדלו במשפחות שסביבתן ה'טבעית' היא השואה, ולכן הם חוו בחייהם תודעה היסטורית אחרת. המשותף הוא חוויה קיומית משותפת של גדילה בבית הורים שעברו טראומה וסובלים ממנה, וזוהי סביבת גידול שונה מזו של אנשים שהוריהם לא עברו את השואה ."

מישל קישקה, בנו של אנרי קישקה, ניצול שואה שחזר לבלגיה לאחר מולדתו,שהיה שבוי בזיכרונות השואה ואף פעם לא דיבר עליהם עם בנו מישל מספר בספרו על ההתמודדות שלו עם העבר של אביו על כך הוא מספר בגילוי לב ובהומור את הכאב המשפחתי הבין דורי.

 

לסיכום, ניתן לומר על פי כל הדעות, כי הדור השני גדל במציאות מיוחדת ושונה מילדים אחרים, בין אם ידובר בטראומות של ממש שהועברו לבני הדור השני ובין אם יהיו אלה תופעות שוליות בלבד: חוויות הוריו, החינוך שעל ברכיו גדל, המדינה הצעירה – כל אלה עיצבו את אישיותו וגרמו לדור השני להרגיש שונה בגורלו. הדרך בה יחנך הדור השני את ילדיו, בה יצור ויאמין, יהיו שונים משל הוריו, אך יושפעו עדיין באופן חזק ומשמעותי מתקופת השואה.

פרק ג'- העברה בין דורית

פרק ג'- הקשר בין דפוסי התנהגויות הניצולים לדור השני – " העברה בין דורית" ואיך ניתן לעזור לדור השני בהעברה הבין דורית הזו שהם גדלים לתוכה

טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לבני הדור השני לשואה, בני הדור השני אינם פגועים אך יש להם הרבה דילמות רגשיות, קשיים בקבלת החלטות ונקיפות מצפון שאינן מרפות.

  • הטיפול פסיכולוגי נותן מרחב נפשי לאדם ומשחרר אותו מההעברה הבין דורית.

  • טיפול רגשי מאפשר לעבד את הרגשות ומאוד משחרר מהתלות בהורים.

  • מקבלים כלים מעשיים להתמודד עם רגשות אשמה כלפי הוריהם הקשישים.

  • מתמודדים עם הכוונה מקצועית כיצד לעמוד בציפיות המתישות של ההורים שממשיכות גם היום (הצורך לבקרם בתדירות גבוהה, להתקשר הרבה, להתלבט אם לנסוע לחופשה או לוותר ועוד).

  • לומדים איך ללוות את ההורים בגילם המתקדם בלי רגשות אשם ובלי להיות לחוצים כל הזמן.

סיכום ומסקנות

סיכום ומסקנות

ברצוני לסכם ולומר, כי אכן לפי המקורות שנעזרתי בהם גיליתי שעדיין השואה והאירועים הטראומטיים בה משפיעים על הדור השני לה. ניתן לומר שההתנהגויות הפוסט-טראומאטיות שלהן ניכרות בצורה משמעותית.

לדעתי, הדור השני לשואה חווה את השואה מעט כמו הניצולים והם מושפעים רבות מהטראומות הזוועתיות של השואה מהוריהם והם גדלים לתוך זה למרות שלא חוו זאת וזה מקשה על חייהם החברתיים והאישיים.

גיליתי כי ניתן לעזור לבני הדור השני בנושא ה"העברה הבין דורית" בעזרת ייעוץ פסיכולוגי הנותן לבני הדור השני מרחב נפשי לאדם ומשחרר אותו מההעברה הבין דורית, מאפשר לעבד את הרגשות ומאוד משחרר מהתלות בהורים בעיקר כאשר מקבלים כלים מעשיים להתמודד עם רגשות אשמה כלפי הוריהם הקשישים ועוד.

למדתי אפוא, המון מעבודה זו כמו זה שהשפעת טראומות השואה באמת משמעותית בקרב בני הדור השני ואפילו בקרב הדור השלישי, ולמדתי שסבתא שלי בת לניצולי שואה גדלה בהשפעה גדולה של טראומות השואה של הוריה וזה מלווה אותה עד היום.

נספחים

נספחים

ראיון עם סבתא יעל- בת לניצולי שואה.

שאלתי את סבתי יעל (שטראוס)  אהרון, דור שני לניצולי שואה, כמה שאלות על השואה ועל ילדותה בעקבות השואה:

  • האם חוויות השואה של הורייך נטמאו בך לדעתך?
    כן חוויות השואה נטמאו בי על ידי סבתי המנוחה, הוריי ז"ל ודודיי משני צידי ההורים.

  • האם יש הבדל בין ילדים להורים ניצולים לבין ילדים שאינם בני ניצולים?
    בוודאי שיש שוני, בחינוך, בלבוש, במזון, אין בזבוז, רק חסכונות ושמירה בשביל עתיד טוב יותר, חשיבות הלימודים, חשיבות ההתקדמות לעתיד.

  • באיזו דרך התבטאו חוויות השואה של הוריכם עליכם? 
    בכעסים, בפחדים, בשמירה על כל רסיס של משפחה שנמצאה לאחר השואה- כל משפחתו של אבי נכחדה נשארו רק אב ואחות- השמירה על הקשר המשפחתי הייתה חשובה מאד, עזרה הדדית, משפחתה של אימי (סבתא מרים ז"ל) כולם נשארו באירופה באירופה רק בשנות ה-50 (1953) עלתה סבתא רבא רוזטה דה לווה רוטשילד לארץ.

  • איך התייחסו אצלך בבית בנוגע לשואה?וכמה סיפרו לך על השואה בבית?
    סבתא מריים וסבא אורי (הוריי) לא דיברו ישירות על השואה רק כאשר הגיעה משפחה קרובה הם שוחחו על השואה ואנחנו הקשבנו אבל לא הבנו ולא שאלנו.
    לימים הקליט וצילם הבמאי שפילברג מארה"ב את סבתא מרים ז"ל שסיפרה את כל סיפורה על השואה ועלייתה ארצה.

  • האם את  יודעת  את הסיפור המלא של הורייך?
    לא יודעת כי לא דיברו, אך ישנה קלטת של סבתא מרים.

  • איך מתנהל אצלך יום השואה?
    בעצב גדול בהדלקת נר נשמה ואני מעלה זיכרונות מבית הוריי ונזכרת בכל חצאי הסיפורים שאינם סופרו.

  • מתי בפעם הראשונה סיפרו לך מהי בשואה?
    בילדותי.

  • האם את חושבת שהשואה  השפיעה על איך שהורייך חינכו אותך?
    כן ולא- הייתה חסרה הרבה אהבה במשפחה.

ביבליוגרפיה

ביבליוגרפיה

bottom of page