top of page

עבודת מחקר - האנטישמיות שחלה על היהודים בבתי הספר לפני תחילתה של מלחמת העולם השנייה

עבודת חקר במגמת "גילוי ואיתור דיגיטליים מידענות סייבר"
שם העבודה: האנטישמיות שחלה על היהודים בבתי הספר לפני תחילתה של מלחמת העולם השנייה

שאלת המחקר: כיצד באה לידי ביטוי האנטישמיות בחייהם של הילדים בבית הספר לפני תחילת מלחמת העולם השנייה?
שם כותב העבודה: הילה לוי
שם המנחה: מרה קופלר 
שם בית הספר: אורט יד ליבוביץ'
תאריך הגשת העבודה: 16\5\17

מבוא

"החמרה חוזרת במצבם של יהודי גרמניה, חלה בפרוס המאה העשרים, כאשר הופיע הגורם החדש באידיאולוגיה שבא להפריד את היהודים מן הגרמנים על בסיס אנתרופולוגי. אפשר שאחת מתופעות–הלוואי השליליות של הדמוקרטיה החדשה בעשרות השנים האלה הייתה, שניתן היה להטיף לאנטישמיות, כדעה גזענית חדשה, במישורים מדיניים שונים ללא חשש מעונש. בזכות מאמציהם של אנשים בעלי השפעה מדינית, חדרו הדעות האנטי–יהודיות והשתרשו היטב בחברה הגרמנית ערב מלחמת העולם הראשונה" מתוך "אנטישמיות של יום – יום בגרמניה הנאצית שלפני המלחמה: היסודות העממיים", מייקל ה. קייטר.

אנטישמיות כלפי היהודים היא תופעה שהחלה זמן רב לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, שלא כמו שנהוג לחשוב.  בעבודתי זו בחרתי להתמקד באנטישמיות כפי שבאה לידי ביטוי בבתי ספר כלפי ילדים יהודים בתקופה שקדמה למלחמת העולם השניה.
בחרתי בנושא זה בעקבות סיפור אישי אותו סיפר לי ניצול השואה אותו אני מלווה במהלך אחד הביקורים אשר נגע לליבי מאוד, סיפור על חוויה לא פשוטה שחווה בעצמו באוקראינה לפני פרוץ מלחמת העולם השניה, גילויי אנטישמיות שהופנו כלפיו בבית ספרו ע"י המורים והתלמידים האחרים רק בשל היותו יהודי. 
אותו סיפור מיני רבים , ריגש אותי מאוד ואף עורר בי רצון להבין טוב יותר את הלך הרוח באותם הימים שבהם האנטישמיות החלה להתעורר ולהתגבש ואת השפעתה על חיי הילדים היהודים לפני השואה, בעבודתי פירטתי על הרקע לתקופה בה החל להתעורר האנטישמיות, הגורמים לאנטישמיות והשפעתה על חיי הילדים בתקופה שקדמה לשואה.
נושא זה בעייני הוא נושא מרתק וסוחף על כן בחרתי בו לעבודתי. זאת למרות שהמחקרים על אנטישמיות כלי ילדים הם דלים.
בימינו, בהם ניצולי השואה הולכים ומתמעטים אני מאמינה שמחובתנו לדעת ולחקור את שעברו מילדותם ודרך השואה, חשוב שנזכור על מנת שלא יקרה לנו שוב חלילה, כמו המשפט המפורסם של יגאל אלון "עם שלא יודע את עברו ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל".

 

שאלת מחקר: כיצד באה לידי ביטוי האנטישמיות בחייהם של הילדים בבית הספר לפני תחילת מלחמת העולם השנייה?

מבוא

פרק 1 – רקע על התקופה של לפני השואה

חיי הילדים היהודים לפני גילוי האנטישמיות – 
בכדי לקבל פרופורציות ולהבין את המהפכה למעשה שהם חוו מחיים נורמאלים לשואה נוראית , מצאתי מספר עדויות של החיים שקדמו לגילויי האנטישמיות.
בעדויות אלו מתוארים חוויותיהם בחיים האישיים בתקופה שלפני תחילת גילויי האנטישמיות , חיים נורמטיביים. בחרתי להציג את דבריהם של ילדים יהודיים מארצות שונות, שגדלו במשפחות בעלות צביון חיים שונה זה מזה, ובעלי זהות יהודית שונה. 

שרה זלור- אורבך בת  ה-15 מפולין מספרת שלאחר ימי הפגרה ילדים רבים התרגשו לקראת חידוש הלימודים. תחילה למדה בבית הספר 'בית יעקב', לאחר מכן המשיכה את לימודיה ב'חבצלת'. במשך כל השנים הייתה  תלמידה מצטיינת ואהבה את בית הספר עד מאוד.


יעקב גדל ביוון ומספר שבבית ספר הוא רכש חברים חדשים, סיפר כי הימים בהירים, חמימים ומתחשק לברוח מן העיר… החבר'ה חולמים על שדות ירוקים, על חיי המחנה הערים… ואיך בערב חוזרים אל העיר הרועשת, שוקקת החיים. מעולם לא היו החיים כל כך מלאים בשבילו בשמש שמחה ושאננות…

יצחק רודשבסקי בן ה-15 מליטא סיפר כי הוא וחבריו למדו בבית הספר שישה ימים בשבוע. "היו לנו המון שיעורי בית", מספר.

דורה אייגר-זיידנוובר בת ה-12 מפולין זוכרת שהחיים היו טובים לפני המלחמה.

ברטה לאוטמן בת ה-12 מצ'כוסלובקיה מספרת כי ילדותה עברה עליה בעליזות ושמחה, תמיד הרגישה באהבה העמוקה, בחיבה ובמסירות ללא גבול.

שלום קראדי מלוב מספר שנולד בבנגזי ב-שנת 1923, חונך בבית ספר עברי עד גמר תיכון, וחלקית באיטלקית. "למדנו במשך כל היום" ,  משעה 8:00 בבית ספר איטלקי עד הצהרים,  הוא אומר . אחרי הצהריים בבית ספר עברי, ובערב כמו ישיבה, כך שכל חייהם הייו  עסוקים בלימודים, עברית, איטלקית, תנ"ך, גמרא וכל הדברים הנחוצים.

ניתן להסיק מכך כי חייהם היו כשל כל אדם אחר, כמו חיינו שלנו היום, בהדרגה חייהם השתנו כאשר החלו קריאות אנטישמיות, הגבלות ואיסורים אשר הוטלו רק על היהודים.

פרק 1 – התקופה שלפני השואה

פרק 2 – על האנטישמיות וסיבותיה

אנטישמיות היא מונח המשמש כאשר אנשים בעלי דעות קדומות נגד יהודים רק בשל היותם יהודים. אנטישמיות היא מונח גזעי מודרני שהומצא בשנת 1879 על ידי עיתונאי גרמני בשם וילהלם מאר. עם זאת, רגשות אנטי-יהודיים הם הרבה יותר מזה.האנטישמיות היא מונח שהוזכר עוד בתקופת התנ"ך אך קיבל משמעות הרבה יותר בזמן בו עלו הנאצים לשלטון, הנאציזם ראה בגזע היהודי גזע נחות בעל התכונות הירודות ביותר. 
היהודים בתקופה ההיא, תוארו כמכוערים, עצלנים, רמאים ונצלנים. הסכנה הגדולה הייתה שיהודים יחללו את טוהר דם הגזע הארי ולכן על הגרמנים להימנע מכל מגע עם היהודים ולמדר אותם.
אנטישמיות עשויה להפלות על רקע שונה כגון: אנטישמיות דתית, אנטישמיות כלכלית, אנטישמיות תרבותית ואנטישמיות גזענית. בהיסטוריה ישנן דרכים רבות בהן באה האנטישמיות לידי ביטוי: 
אלימות כלפי יחידים, אלימות כלפי רכוש , גירושים , חקיקה המפלה יהודים לרעה ואפילו ניסיונות, לעיתים מוצלחים לחסל קהילות יהודים, כמו בתקופת השואה.

במהלך ההיסטוריה רבו הניסיונות להסביר את האנטישמיות כלפי היהודים והסיבות לה, ההסברים הם רבים, שונים ומגוונים, להלן מהבולטים שבהם :

– היהודים הביאו לעולם את האמונה באל אחד, ולכן הכופרים רואים ביהודים את נציגי האמונה בעולם.

– היהודים אינם מאמינים באלוהים, ולכן הם צריכים להיכחד. בעת העתיקה היסטוריון רומאי ידוע טען  כי היהודים הם העם הגרוע ביותר בעולם, כיון שהם בזים לכל דבר קדוש, וההוכחה לכך היא שבקודש הקודשים שלהם אין שום דבר, אתאיסטים גמורים.

-היטלר טען שהיהודים הביאו זאת על עצמם. ראונינג, גרמני לא אנטישמי, שהיה המושל הצבאי של העיר דנציג בפולין כתב ספר על השיחות שהיו לו עם היטלר בשם "היטלר אמר לי". שם הוא כותב כי יום אחד הוא שאל את היטלר מדוע הוא שונא את היהודים? והוא מספר שהיטלר נכנס להתקף זעם, והסביר כי לא יתכן שיהיו שני עמי סגולה. ועוד הוא הסביר כי התרבות האירופאית נבנתה על שני יסודות עיקריים: היסוד המדעי-אסתטי שנלקח מיוון, והיסוד המוסרי שנלקח מהיהדות. והמוסר, על פי היטלר, החליש את אירופה ולכן צריך להילחם ביהודים, בגלל המוסריות שלהם. (הרב אורי שריקי , על אנטישמיות). 

-לעיתים שנאו את היהודים דווקא בגלל שהם מושחתים מבחינת מערכת הנורמות המקובלת בחברה. מצד אחד הם עשירים ומסכנים את עושרם של הגויים, ומצד שני הם גם דלת העם והורסים את היציבות הכלכלית.

-היהודים מסוכנים כיון שהאיחוד שיש בניהם עלול לגרום להתנגדות למדינה.

-היהודים מסוכנים כיון שהם מפוזרים ברחבי העולם. שמסוכן שאין להם מקום משלהם, ולכן אולי צריך להקים להם מדינה משלהם.


אלו הם מקצת הסיבות שלהן יחסו את הסיבה לאנטישמיות כלפי היהודים, מפה שכאשר החשיבה של האנשים החלה להתגבש בצורה הזו וככל שיותר אנשים הקשיבו לסיבות ודעות אלה, החלו לנקוט בהגבלות ואיסורים, התנהגות מוקיעה ומבזה כלפיי היהודים באשר הם.

האנטישמיות בבתי הספר בגרמניה והדרכים בה התבטאה כלפי הילדים: 
עדויות רבות של יהודים  נמצאו אודות הדרכים בהם פגשו באנטישמיות בבתי הספר, מכאן כמה מעיקרי הסיפורים שימחישו לנו למעשה את ההרגשה של הילדים באותה התקופה.

שמואל קנלר מספר  שהתקופה שבה למד בבית הספר היסודי, מגיל שש עד עשר, זכורה לו כתקופה של עליית הנאצים לשלטון. ב-שנת 1933 היה בן שמונה וחווה את התמונה ברחוב במלוא התרשמותו של ילד: עוצמת הצבעים, הצבא, המדים החומים, ההמון באסיפות העם, הדגלים האדומים עם צלב הקרס שהשתלשלו מן הגג ועד לתחתית הבניין. אינו היה יכול להתכחש לעובדה, שבתור ילד היה בזה משהו המשדר עוצמה וביטחון. לא הבין כל כך שכל זה מאיים עליו, על ישותו ועל עתידו, כפי שהתברר לו מאוחר יותר.
האיתותים הראשונים באו לו בבית הספר, כאשר התלמידים היהודים בכיתה מצאו עצמם במיעוט והיו חשופים להתגרויות, לקללות ולהשפלות מצד התלמידים האחרים בכיתה ולעתים אף מצד המורים. מספר כי היו חשופים לתעמולה הנאצית בהזדמנויות שונות. למשל, כאשר גרמניה תבעה את חבל הסאר שבגבול צרפת (1935) ציוו עליהם בשיעור התעמלות ללכת סביב האולם (לחימום,כביכול), להושיט ידיים כלפי מעלה ולצעוק " הייל היטלר" , ולומר במקרה "הסאר הוא שלנו!" (מתוך עדותו של שמואל קנלר: גיליון 30 ) 

פרמדיק רימס מספר שההליכה לבית הספר לא היתה חוויה נעימה כלל. התעמולה הנאצית הופנתה גם אל הילדים ובני הנוער ושטפה את מוחם ברעיונות האנטישמיים ובהשקפות הגזעניות, ולשם כך אף הוקם ארגון הנוער ההיטלראי, תנועת הנוער הנאצית. המבוגרים ציפו שהצעירים ישנאו ילדים יהודים קטנים ויכו אותם.

מאחר שהיה קטן והיהודי היחידי באותה עת שהלך לכיתה א', נפל קרבן למשחקים האכזריים האלה. בכיתתו התקיימו שיעורי חובה באזרחות, אך עליו, כיהודי, נאסר לקחת בהם חלק, והדבר עורר את תשומת לבם ואת זעמם של חבריו ללימודים. ריימס למד לרוץ, להתחבא ולהתחמק מהאבנים שעפו לעברו. רוב דרכי הכפר לא היו סלולות, מספר שבכל מקום היו סלעים ואבנים, וברכו הייתה פצועה וחבולה תמיד מרוב הנפילות על האבנים החדות . 
מוסיף כי אינו מצליח להיזכר שאי פעם ניסה מישהו מהמבוגרים שראו את ההצקה היום-יומית הזאת למנוע מהילדים האחרים להכות את הילד הקטן מהם או לבוא לעזרתו. (עדות מתוך :"האם העצים פורחים אצלכם?", פרמדיס ריימס )

אמיר דב מספר שהיה אז כבר בגימנסיה, שם היו מורים נאצים, פתאום כולם התגלו כנאצים, והיו כאלה שהיו לאומניים, הם לא היו נאצים במובן שהיה להם משהו נגד היהודים, אבל הם היו לאומניים. במקום לעשות ספורט היו צריכים לעשות תרגילי סדר של שמאל! ימין! עשו גם תרגילי קרב, לזחול על הרצפה בשדה, כל זה במקום ספורט. מספר שהיה שם מורה אחד שהוא היה משהו נורא, הוא היה מורה למוסיקה, ובזמן שיעור מוסיקה היו שרים שירים נגד היהודים. היו שרים כשהדם של היהודים ישפך מהסכין אז יהיה להם טוב ודברים כאלה. הוא  זוכר שאז כילד בכה המון, ויצא מהכיתה יום אחד, זה היה נורא בשבילו כילד לחוות את הדברים האלה.(לקוח מתוך מרכז המידע אודות השואה , מקור : ארכיון יד ושם 0.3/8094 " מעדותו של אמיר דב)

אלסנדר סיגל מספר בעדותו  כי כשהתחיל בית הספר בשבילו, ב- 1933, התחילה המלחמה היומיומית שלו. הנאצים עלו לשלטון, והוא בדיוק נכנס לבית הספר. בגרמניה בית הספר מתחיל באפריל.  כבר בכניסתו לבית הספר הרגיש אלכסנדר באנטישמיות ,  הילדים זרקו עליו אבנים וכינו אותו ואת חבריו בכינויים. היחס של המורה היה אנטישמי באופן בולט. למשל, עונשים פיסיים על כל עבירה קטנה היו מקובלים. אבל כשהיו מרביצים על היד לתלמידים יהודיים, אז איזה ילד היה אומר: המורה, הוא עדין צוחק. אז המורה אמר:" סיגל, בוא הנה." ונותן לו מכה נוספת במקל. זה חזר על עצמו כל שבוע . בתחילה היו הם שמונה ילדים. יותר ויותר תלמידים יהודים הוצאו מהכתות, מפני שסבלו. עוד ילד ואלכסנדר נשארנו עד הסוף, עד שיום חורף אחד חזר חבול הביתה, כשילדים זרקו עליו כדורי שלג שבתוכם היו אבנים. ואז אביו אמר די. והכניס אותו לבית ספר יהודי. (לקוח מתוך מקור ארכיון יד ושם, אלככסנדר סיגל, יליד דרמישטט) 

חנוך צינוירט מספר כי  היחס אליו בבית ספר, עד כיתה ג' היה יחס די טוב. אבל כבר מכיתה ג' והלאה התחילה אנטישמיות. דווקא שמורה שלחה אותו הביתה בגלל שהיו לו פיאות ולא רצה לקצוץ את הפיאות. כמה פעמים שלחו אותו הביתה. לא באופן רשמי, אבל בגלל שלא רצה לקצוץ את הפיאות אז שלחו אותו הביתה… הם שמחו על זה שנפל עליו דבר כזה. צחקו. מספר שבנוסף שלו דווקא קרה פעם שהלך ברחוב, ניגש אליו פקיד דואר אחד, שלא כל כך ראה אותו שהוא הולך, אבל לא פחד כי ידע שהוא פקיד דואר. אמנם הוא היה בלבוש גרמני. הוא הלך עם אשתו. הוא קרא לו וקצץ לו פיאה אחת. בינתיים עמד שם איזה פולני, והוא צחק. אז אמר לו חנוך: "מה אתה כל כך צוחק? הפיאות שלי יגדלו אבל פולין שלך אף פעם לא תגדל." והוא נשאר כזה המום. אז הגרמני שואל אותו:מה אמרת לו? וחנוך אומר : "שהשערות שלי יגדלו אבל פולין שלו אף פעם לא תגדל."(לקוח מתוך מרכז המידע אודות השואה, מקור : ארכיון יד ושם  O.3-5275. "עדותו של חנוך צינוירט")

פרק 2 – על האנטישמיות וסיבותיה

פרק 3 – גורמים אנטישמים והשפעת האנטישמיות על הילדים

 

דמות היהודי הבוגר והצעיר בתעמולה הנאצית-
על מנת לבסס את האנטישמיות הנאצים פתחו בתעמולה שמטרתה להצדיק את אמירותיהם/מעשיהם המוקיעים את היהודים ומשפילים ומבזים אותם. תעמולה זו זכתה להצלחה בכך שהיטלר ואנשים הצליחו לסחוף את התושבים ולהחדיר בהם את דעותיהם האישיות במסווה של סיפורים שלא בהכרח נכונים לגבי היהודים.

התעמולה היוותה גורם חשוב ומכריע להתפתחות הנאציזם ולגידולה בקרב האזרחים .
עיתונות היוותה אמצעי תעמולה מרכזי שעמד לראשות הנאצים : 
עיתונים אנטישמים רבים מאוד יצאו , חלקם רשמיים וחלקם מחתרתיים. בעיתונות הפופולרית באותה תקופה  היו כתבות מלאות שנאה ודיווחים על פשעי יהודים. כותרת משנה של העיתון אחד מיני רבים הייתה "היהודים הם אסוננו". בכל עיתון אנטישמי בכלל הופיעו קריקטורות רבות, שמטרתן לצחוק ולהשפיל את אויבי הרייך, היהודים.  הקריקטוריסט בחר מאפיינים חיצוניים ידועים אצל היהודים (אף ארוך, שיער שחור), צייר אותם בהגזמה, הוסיף מוטיבים יהודיים ורמז על תכונותיהם היהודיות בקריקטורה, וכך ביטא הצייר את דעותיו על היהודי. 
לדוגמה, בקריקטורה "היהודי המושך בחוטים" שבה ראיתי אדם שמן ומכוער, זיהיתי שמדובר ביהודי על- פי מגן דוד שעליו, והוא מושך בחוטים את כל האנשים שמסביב, זאת אומרת שהיהודי שולט על האנשים, היהודי משתלט על העולם. הצייר משתמש בדימוי של בובה על חוט, מריונטות שנשלטות על-ידי היהודי. דבר שמקומם עבור אדם אחר ועשוי להשפיע עליו בגיבוש התנהגות אנטישמית כלפי היהודים.

 

בקריקטורה אחרת ראיתי יהודי שמחזיק בידו שוט ובידו השניה מקבץ נדבות. זהו פרדוקס, שכן היהודי גם חזק ושולט וגם מסכן ונשלט. ציירי הקריקטורות לא היו רציונלים במיוחד שכן הם "העניקו" ליהודים תכונות רעות ונבזיות ומצד שני גם תכונות שנחשבות טובות (כוח, חוזק ויכולת להשתלט על העולם). 
קריקטורות אלו היו מאוד פופולריות ותרמו רבות לתעמולת השנאה כלפי היהודים.                                   
היטלר לא הסתפק בשכנוע הקהל הבוגר יותר , אלא החליט גם להתמקד גם בדור העתיד ,הילדים. 
התעמולה של שנאת היהודים ואהבת הפיהרר החלה אצל הילדים בגיל צעיר, שכן כבר בגנים ובבתי הספר למדו הילדים פרקים מ"מיין קאמפף", הועברו להם שיעורי אקטואליה יומיים שבהם קראו את עיתונים אנטישמיים ילדים שהושפעו מהתעמולה רווי השנאה, ומדי שבוע התקיים בבתי הספר שיעור תורת הגזע שבו למדו התלמידים והתעמקו בהבדלים בין הגזע הארי הטהור לגזע השמי המחריד. 
לילדים הקטנים יותר הומצאו משחקי קופסה שהתעסקו בהחדרת השנאה ליהודים. אחד המשחקים הבולטים בגרמניה היה המשחק  "יהודים החוצה!" מהלך המשחק: כל משתתף קיבל "יהודי" (בובת משחק) והמנצח במשחק היה מי שהעיף ראשון את ה"יהודי" שלו ראשון . משחק זה היה פופולרי מאוד בקרב הילדים. הילדים חונכו גם בבית וגם בבתי הספר לאהוב המשחק "יהודים החוצה!"  ולהעריץ את היטלר.

בעקבות התעמולה יותר ויותר הושפעו גם מבוגרים וגם ילדים נורמטיבים להפוך לשונאי יהודים. האופן בו היהודים הוצגו בתעמולה גרם לרוב האנשים שחשופים אליה להיות מושפעים מאותן אמירות.
                                                                 

 

השפעת האירועים האנטישמים על הילדים : 
האנטישמיות אשר מבוססת על תורת הגזע העלתה מחשבות בקרב הילדים היהודים כלפיהם מופנית האנטישמיות ושאלות וספקות בנוגע לאותן דעות: האם הן בכלל נכונות, האם העם שאליו הם משתייכים אכן צלב את ישו, האם העם שאליו הוא משתייך הוא אכן גזע נחות, בעל תכונות נחותות, וכד'.  מכיון שפעמים רבות שמעו הילדים דעות אלו בהיותם לבדם ללא מבוגר שיוכל להסביר את אמירות אלו, מצאו עצמם בלי כל יכולת לענות עליהן לא לאחרים ולא לעצמם. זו הסיבה לכך שחלק מהילדים אימצו את הדעות האנטישמיות ועשו מאמץ מודע ומכוון להתרחק מזהותם היהודית.
עם עליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה, ולאחר מכן עם השתלטות הנאצים בהדרגה על מדינות אירופה השונות, חל שינוי מידי  ביחס ליהודים . הפגיעה האנטישמית בילדים יהודים נעשתה בדרכים שונות, אך המשותף לכולן היה בעצמת השנאה שכוונה כלפי הילד כיהודי. עבור ילדים רבים, הייתה זו תחושה חדשה ולא- מוכרת, והיא העלתה בהם שאלות רבות וקשות. בעדויות למפגש הראשוני של הילדים עם האנטישמיות סיפרה מלכה רוזנטל, בת השבע מסטניסלב  איך אחרי תקופה נכנסו הגרמנים עם טנקים, לבושים יפה, כאלה בלונדינים, עברו ברחוב שם. היא נזכרת איך האוקראינים זרקו עליהם פרחים, הם מאוד שמחו שהם נכנסו. והיא גם רציתי לשמוח. אמא שלה אמרה לה: ’שלא תעזי לצאת! את יהודייה והם גרמנים, והגרמנים שונאים את היהודים‘. ופעם ראשונה בחיים שלה שמעה שמישהו שנא אותה. ופתאום, היא מספרת, היא אחרת, היא יהודייה, וזהו אות קלון. היא לא רוצה שישנאו אותה. "אני לא אהבתי את ההרגשה שאני נחותה, שאני אחרת, שאין לי זכויות, אומרת, אני רציתי להיות פולנייה, אני רציתי להיות כמו כל שאר הילדים… אני הבנתי רק שאני זאת שיש עליה כתם, ושיש בי אשם. זה הרגשה מאוד לא טובה להיות אשם. "  

 

יוהנה רייס מהולנד סיפרה על הפגיעה החברתית שחוותה בגיל אחת-עשרה עם כניסת הגרמנים להולנד, היא מספרת שלה היו בעיות משלה בבית הספר. וילי בוס, חברתה הטובה ביותר, לא ישבה עוד לצדה. אמה באה לבית הספר לדבר עם המורה. אחרי שהלכה, אמרה לה המורה לשבת במקום אחר. לבדה. מפני שפטפטה יותר מדי. אבל וילי אמרה אחר כך שלא מרשים לה לשבת עוד לידה מפני שהיא יהודייה. "מדוע אני יהודייה בעצם? ”אל תבכי,“ אמרה לי אמי, ”אנחנו אוהבים אותך“. זאת ידעתי. אבל מדוע וילי לא? מדוע הפסיקה? "  (מתוך הספר "החדר בעליית הגג," ,1979 , עמ' 16)

יוסף רייך, תיאר את המפגש שלו בגיל ארבע עם אנטישמיות אלימה. הוא מספר איך רק כאשר הנערים בוולה דוחצקה התחילו לכנותו בשמות, שאל את אמו כיצד זה. אמו אמרה שהם יהודים. היה לו מאוד לא נעים שחבריו כינו אותו בשמות, אבל הוא לא יכול היה לעשות מאומה בעניין . נערים מן הכפר השליכו עליו אבנים, קראו בשמות שבכלל לא הבין יוסף. אך חזר על המילים הללו בבית, ובפעם הראשונה בחייו קיבל מכות כהוגן. הנערים הציקו לו באופן קבוע, "הייתי בודד, לא היו לי חברים, לא היה לי עם מי לשחק. ואז הרגשתי כאב של היות יהודי."(מתוך: מריה, ה"מ ונוח ג' עמ' 139)
גם חנה קהת הותקפה ברחוב באלימות בגלל היותה יהודייה, היא מספרת כי באותו חורף הותקפה ברחוב בידי חבורת נערים נוצרים שהלכו על המדרכה שמולה. ”ז‘ידובקה!“ שמעה אותם צועקים, ותוך שניות סגרה עליה טבעת הנערים. היא הרגישה מחנק. ניסתה לפרוץ את הטבעת, אך נהדפה בגבה אל קיר הבית הסמוך, ומטר קללות ויריקות החל לרדת עליה. היא בכתה. צעקה. ללא הועיל. ליחה עבה נחתה לה על שרוול מעילה הכהה , "הגעתי הביתה בוכייה. לא רק מעילי, אלא גם פניי ושערי כוסו ברוקם של הנערים, ותחושת גועל אפפה אותי, מבגדיי, מעצמי. ”תזרקו את המעיל,“ צעקתי והשלכתי אותו על הרצפה, ”לעולם לא אלבש אותו!“ . (מתוך : "ניטרה שלי" מאת חנה קהת , 2009 , עמ' 48 ) 

מעדויות אלה, למדתי כי לפני השלטון הנאצי, הילדים לא היו מודעים כלל לחלק היהודי בזהותם. התגובה הנפשית שלהם מראה חוסר הבנה ובהלה גדולה מהמתרחש. ובנוסף לכך מלכה רוזנטל ציינה כי חוותה תחושת אשם. 
הרצון של מלכה רוזנטל להיות פולנייה כמו כל חבריה ובכך לשנות את היחס כלפיה הוא, למעשה, גם רצונה של יוהנה רייס, השואלת את עצמה: ”מדוע אני יהודייה בעצם?“. שאלה שממנה עולה בבירור כי הייתה מעדיפה, באותו העת, לוותר על החלק היהודי בתוכה, חלק שעד כה לא היה בעל משמעות עבורה.
אותם ילדים חשו פתאום כי יהדותם נהיה הגורם הדומיננטי ביחסים בינם לבין סביבתם הקרובה. השונות של הילד בהיותו יהודי מוצגת פתאום על- ידי הסביבה כגורם מרכזי לדחייתו של הילד וביחס הכללי של האוכלוסייה אליו. הזהות היהודית של ילדים אלה, שהייתה עד ההשתלטות הנאצית עובדה מעורפלת ולא חלק מתודעת החיים היום-יומית, נהייתה לפתע גורם משמעותי שלילי בחייהם. גם ההורים, על-אף שניסו להעמיד את האהבה ההורית שלהם מול השנאה שבה נתקלו הילדים, לא הצליחו לעדן את הרגשות הקשים ואת החוויה המטלטלת שחוו ילדיהם במפגש עם האנטישמיות.

יוסף רייך וחנה קהת חוו אלימות אנטישמית והביעו את תחושתם בשני ביטויים :
יוסף טען כי לראשונה בחייו חש ”כאב של היות יהודי“. אמנם במשך דורות של שהיית עם ישראל בגלות חוו יהודים רבים התקפות אנטישמיות והם ידעו כי יש כאב הנלווה להיותם יהודים ,  אולם ילדים אלה לא חשו זאת בעבר וכשנתקלו לראשונה באנטישמיות, חשו כי להיות יהודי פירושו להיות סובל.  בגלל שחלקם ביטאו כבר בשלב הזה את רצונם העמוק לא להיות יהודים ולשנות פרט זה חנה קהת ציינה בחריפות בזהותם רבה: ”אפפה אותי תחושת גועל מבגדיי, מעצמי.“  מציאות זו ביטאה חנה קהת וביטאו ילדים נוספים בעדויותיהם: קרבנות התקיפה האנטישמית חשו אשמים ונשאו עמם תחושת כאב וסבל מהחלק היהודי שבזהותם. לעומת ילדים אלה, ילדים שבאו מבתים שבהם הזהות היהודית הייתה מבוססת על זהות דתית וציונית  התייחסו הפוך לאירועים אנטישמיים שבהם נתקלו , הם השתדלו להראות לפוגעים בהם כי הם מגיבים ומתגוננים, וגם כאשר לא עשו זאת, הם חשו בלבם כי הפוגע נושא אשמה ולא הם.


השפעת החקיקה האנטישמית על הילדים : 
השפעת החקיקה האנטישמית עם הזמן, הלכה האנטישמיות והחריפה ונקבעה בחוק מסודר באמצעות חוקי הפרדה שונים שנחקקו במדינות השונות.
לנוכח חוקים אלה, מצאו ילדים רבים את עצמם מזוהים בכפייה כיהודים בכל רגע נתון בחייהם. מצד אחד, זיהו את הסכנה שיוצרים אותם חוקים ואת העובדה כי חקיקת חוקים מעין אלה מעידה על עתיד קשה עוד יותר שנכון להם. מצד אחר הם ניסו לגייס את חוש ההומור ואת המאפיינים ההסתגלותים באישיותם כילדים על מנת להתמודד עם איסורים אלה ועם השינויים בחייהם. 

להלן שתי דוגמות לכך :
כך סופר על תגובתה של לינקה, ילדה הולנדית בת שבע, כאשר נתקלה באיסור שחל על יהודים להיכנס לפארק שבו נהגה לבלות לפני המלחמה: 
לראשונה, נתקלה לינקה בשלט שאוסר את הכניסה ליהודים ולכלבים כשהלכה עם רחל ברחוב. רוח קרה חזקה נשבה, והן צעדו בצעדים גדולים ומהירים כדי להתחמם ולהגיע כבר הביתה. כשעברו ליד בית הקפה הקטן, הסמוך לפארק, קראה לינקה את השלט ונעצרה. בואי כבר, התרגזה רחל, "קר לי, חילזון קטן שכמוך" לינקה הצביעה ורחל עקבה אחרי האצבע הקטנה, קראה את השלט ופערה את פיה בתדהמה. הן קראו אותו שוב ושוב, ומרוב שלא ידעו מה לחשוב או לומר התחילו לצחוק צחוק של בהלה. ”מכל החיות שבעולם, אני הכי שמחה ששמים אותנו יחד עם הכלבים,“ הודיעה רחל ומשכה בידה של לינקה. כל הדרך ניסתה לינקה להחליט איזה חיות נוספות היא רוצה אתה בקבוצה. גם ארנבות, אמרה לאחותה. ”זו לא תיבת נוח פה,“ צחקה רחל וצחוקה היה משונה. שתיהן הרגישו, למרות הצחקוקים, שהשלט הזה הוא לא רק מעליב , הוא גם סימן לא טוב. (מתוך : שם-טוב, עמ' 40-39 ) 

פטר גינז, נער מצ‘כיה, חש כי בבידוד שנכפה על היהודים ובצירופם לקבוצות נחשלות בחברה יש השפלה ואיום, ומספר איך בבוקר הכין  את שיעורי הבית, שום דבר מיוחד חוץ מזה. בעצם, הרבה דברים קורים, אבל הם בלתי-נראים. מה שנחשב עכשיו די רגיל היה מעורר מהומה בימים נורמליים. למשל, ליהודים אין פירות, אווזים או עופות בכלל, גבינה ובצל, שום ועוד הרבה דברים אחרים. אסירים, משוגעים ויהודים לא מקבלים תלושי טבק. אסור להם לנסוע בחלק הקדמי של החשמלית והאוטובוסים, אסור להם לטייל על גדת הנהר וכו‘ וכו‘ וכו '. 
כלומר, לינקה הבינה את ההשפלה שיש במצב החדש וניסתה עם אחותה להתייחס אליו בהומור על מנת להתמודד איתו. שתיהן חשו גם כי מלבד ההשפלה, יש בבידוד הזה סימן למה הולך להיות בקרוב. 
על פי עדות זו, אני משערת שתחושת ההשפלה הדהימה אותן מכיוון שלא חוו דחייה משמעותית כזו מסביבתן הקרובה ובעיקר חשו הלם מהצורך להתמודד עם סיטואציה כה שונה מכל מה שהכירו עד כה. פטר הבין כי האיסורים הללו כבר אינם מורגשים בשל העובדה כי הזמנים שבהם הוא חי הם אינם זמנים נורמליים, וכי דברים שעליהם היה מגיב בעבר ברגשות חזקים כבר אינם ניכרים בגלל שטף האירועים ובגלל עצמת הבידוד הכפוי שאתו היהודים אמורים להתמודד. 
בנוסף לכך , באותה תקופה,השפעת האיסורים על נפשו  הייתה קשה מאוד,הוא חש כי הזהות היהודית נכפית עליו בצורה שלילית וכי אין לו יכולת להשפיע על כך. 


השפעת הדעות האנטישמיות על הילדים : 
יהודי שהסתתר בקרב נוצרים שמע שוב ושוב אמירות אנטישמיות. לעתים נאמרו הדברים במרומז, ולעתים בבוטות ובחדות. ילד יהודי שחווה אמירות מסוג זה הוצרך להתמודד אתן בכוחות עצמו, בלי לשתף איש במתרחש אצלו  על מנת שחשיפת הקושי שלו לא תסגיר את יהדותו . בנוסף, לעתים נדרשו הילדים להשתתתף במעשים מזלזלים ביהודים ופגיעה בהם,כגון שימוש בבגדי היהודים שנרצחו וברכושם. 
אירית קופר נקלעה למצב כזה ורכשה לעצמה כמה בגדים בבית הכנסת בעיירתה. במעמד זה, אסור היה לה להראות את קשייה הנפשיים והיא העידה על עצמה ששלחה את ידה לבגד אחר. לא יכלה להבין כיצד נהפכה בן רגע לחיה, כמוהם“. (מתוך :"בקצה היער" מאת אירית קופר,שנת 1977 , עמ 48)
אירית מספרת כי היא חיה בבלבול ובכעס עצמי על כך שהיא משתתפת במעשי הגויים כנגד בני עמה, אך על מנת להינצל היא אינה יכולה להימנע מלהשתתף במעשים אלו.
גם ההתמודדות עם האמירות האנטישמיות ועם הסיפורים על רצח היהודים הייתה מורכבת ועוררה קשיי זהות פנימיים , ילדים רבים החלו להאמין באמירות הנוצרים  לגבי יהודים והשתכנעו בדעות האנטישמיות שנחשפו להן. 
עובדה זו גרמה לילדים להשתתף בשיח אנטישמי וכן עוררה בהם רצון פנימי אמיתי להתכחש לזהות היהודית שלהם עצמם כדי לא להיות שייכים לאוכלוסייה היהודית השנואה. כאשר התכחשות זו לא התאפשרה, עשו ילדים מאמץ להוכיח שהם שונים משאר היהודים ושהם אינם תואמים את הסטריאוטיפ האנטישמי.

להלן מס' דוגמאות :
נחמה טאק סיפרה כי הסתתרה עם הוריה ועם אחותה בבית נוצרי בכפר קטן והתחזתה לבת המשפחה הנוצרית ואילו הוריה הוחבאו בבית. בני משפחת הומאר, המשפחה הנוצרית, הרבו להשתמש בביטויים אנטישמיים בהסבירם כי אינם מתכוונים לבני משפחת טאק עצמם משום שהם, לדבריהם, ”יהודים אחרים“. 
אביה של נחמה הסביר לה כי אנשים רבים שונאים את הסטריאוטיפ , ולא את בני האדם שאליהם הוא מתייחס. נחמה, שהשתלבה בכפר כילדה פולנייה והרבתה לשחק עם ילדים פולנים, לא הבינה בתחילה את האנטישמיות שגילו הילדים הפולנים ואת אדישותם המוחלטת לסבל היהודים. אך לאחר מספר חודשים , היא סיפרה כי גישתה השתנתה ושבסופו של דבר התרגלה, למרבה הפלא, להערות האנטישמיות. חל בה שינוי אטי. זה היה כאילו במצבים מסוימים איבדה את הקשר עם האני האמיתי שלה, והתחילה לראות עצמה כפולנייה…. הרגישה מאוימת פחות. כשהזכירו יהודים יכלה להקשיב באדישות לסיפורים אנטישמיים, וגם לצחוק בכל הלב יחד עם האחרים לאיזו צרה שנפלה על יהודים. היא ידעה בלבה  שהם מתעללים בבני עמה , אך חלק ממנה היה כמוהם. (מתוך :"דמעות כבושות, סיפורה של ילדות אבודה" , 2000 , ירושלים: יד-ושם ) 

נתן פרידמן, ילד ורשאי בן שתיים עשרה שנותר בודד מכל משפחתו והסתיר את זהותו מהאיכרים שאצלם התגורר, תיאר את התהליך שעבר כאשר מצא עלון ובו תיאורים אנטישמיים קיצוניים בהם מספר שבאחד הימים מצא ארגז עיתונים מתחת לשולחן. היו אלה שבועונים ישנים מלפני המלחמה, שבועונים דתיים בשם ”מדריך קתולי“, מלאי השמצות כלפי היהודים. הוא מספר איך קרא ולא האמין למקרא הדברים. האומנם?! האם זה נכון? שאל את עצמו המום. האומנם מסוגלים אחיו היהודים לעשות דברים נתעבים כאלה? גם אם היה המום בתחילה ולא יכול היה לקבל את הדברים הכתובים, הרי שבמשך הזמן התחיל הרעל לחלחל בתוכו. היה הוא  ילד בודד בן שתיים-עשרה. התחיל להאמין לחלק מן הכתוב בעיתון. בהשפעת הכתוב התחיל  אפילו לפחד מכך שאיננו קתולי, ליתר הביטחון , התחיל להתפלל גם לישו וקדושיו" . 

מעדויות אלה אפשר להבין  שהדעות האנטישמיות הללו חלחלו לעולם הפנימי של הילד והוא החל להאמין בו בעצמו. נחמה הבהירה כי ההזדהות שגילתה עם הדעות האנטישמיות נבעה מהתכחשות לזהותה האמתית, וכי רק הודות לניתוק הזה יכלה לצחוק לאמירות האנטישמיות שסביבה ולהשתתף בהן. כלומר, לנחמה הייתה ידיעה שכלית בדבר יהדותה, ידיעה שחוזקה מאוד בגלל העובדה שהוריה, המסתתרים עמה, לא החליפו את זהותם ונשארו יהודים במסתור, אך עולמה הרגשי הלך והתנתק מאותה ידיעה שכלית בדבר זהותה האמתית, והיא השתתפה עם ילדי הפולנים בצחוק ובלעג אנטישמיים ללא נקיפות המצפון שליוו אותה בתחילה. המקרה של נחמה מעניין במיוחד משום שמול הזהות החיצונית של ילדה פולנייה, היה לה עוגן רב עצמה אשר המשיך לשייך אותה לזהותה היהודית. ועל-אף עובדה זו, ציינה נחמה כי נוצר נתק בינה לבין האני האמתי שלה, כלומר, האני היהודי. 
טענה גם כי הבלבול הפנימי שחשה ביחס לזהותה ליווה אותה יום-יום ולעתים היא חשבה כי הזהות האמתית שלה היא זו המוצגת כלפי חוץ, והקשר שלה למשפחתה ולזהות הפנימית שלה הלך והתרופף. סיפורו של נתן פרידמן  מספר  גם הוא על שלאחר זמן מה החל להתבייש בשייכות שלו לעם היהודי. בתחילה, התקשה להאמין לדברים שקרא, אך לאחר מכן, הוא איבד מרצונו החופשי ובמודעות את זהותו ואת הזדהותו עם העם היהודי בגלל הפחד מפני הסביבה ובגלל הפחד הפנימי שלהיות יהודי פירושו להיות אדם מתועב.
הדעות האנטישמיות שהושמעו בפני הילדים  במצבים שונים השפיעו עליהם, ילדים החלו להאמין בדעות אלה ברמות שונות של ספקנות, ואמונתם זו השפיעה על מעשיהם. אם כן, הרצון הפנימי להתרחק מהעם היהודי ומהזהות היהודית נבע לא רק מהפחדים הפיזיים ומהקושי ההישרדותי, אלא בעיקר מהתחושה כי להיות יהודי פירושו להשתייך לעם נחות, בעל תכונות שליליות ובעייתיות שהילד לא רצה לזהות עצמו עמן.

פרק 3 – גורמים והשפעת האנטישמיות

פרק 4 – ראיון אישי עם ניצול השואה אהרון רוזנר

בחרתי לקיים ראיון אישי עם האיש שבעצם נתן לי את כל ההשראה והרעיון לעבודה זו , ושמשמש לי כמקור של כח , תקווה והערצה בחיים האמיתיים. 

אהרון רוזנר , יליד אוקריאנה , 1926 . 
ש. היכן נמצא הבית ספר שבו למדת?ובן כמה היית שהתחלת להרגיש את האנטישמיות ? 
ת. "בית הספר נמצא בעיירה שאני גרתי, כיום זה תחת שלטון אוקראני. פעם זה היה תחת שלטון הונגרי וצכי' . שהתחלתי להרגיש את האנטישמיות הייתי בן 6, 7 . בנוסף לבית ספר רגיל למדתי בחדר. חדר שלומדים תורה ודברי הלכה. שם בחדר היו רק ילדים יהודים, בבית ספר רגיל  לעומת זאת היו גם  ילדים יהודים וגם ילדים נוכרים " . 

ש. כבר בכניסתך לבית הספר הרגשת אנטישמיות? 
ת. "כן . השם שאיתו נולדתי היה נחום . כבר בכניסתי לבית הספר ההנהלה דיברה עם הוריי ואמרו להם שרצוי להחליף את השם שלי מכיוון שהשם נחום ימשוך אליי הרבה שנאה. במשך הזמן במקום נחום נקראתי אהרנוסט. למה מנחום לאהרנוסט? אני עדיין לא יודע ."

ש. בהיותך ילד , באילו דרכים חווית את האנטישמיות ? 
ת." את האנטישמיות אני חוויתי בכל הדרכים. אחד הדרכים שאני זוכר היה עניין הציונים. אנחנו היהודים הצלחנו וקלטנו את כל החומר טוב יותר מהנוכרים . אולם שקיבלנו את התעודה של סוף השנה התלמידים הנוכרים קיבלו ציונים טובים ואנחנו לא. בבית ספר שבו הייתי , היה הרבה שנאה עוינות וקנאה . ולמה קנאה ? הקנאה התבטאה בכך שהילדים הנוכרים באו רק עם תיק לבת הספר,ואילו הילדים היהודים באו עם תיק ועם ספרים מסודרים.הילדים הנוכרים תמיד היו באים בטענות ושואלים: " למה לילד היהודי הזה יש ספרים ולנו אין ? " 
מה שהם לא ידעו , זה שהאבא של הילד היהודי היה נמצא במצב כלכלי פחות טוב מאשר האבא של הילד הנוכרי  וכאשר האבא היהודי היה חוזר עם הכסף שעשה במשך זמן מסויים , הדבר שהוא היה שם בראש ובראשונה זה מה ניתן לקנות לילד על מנת לסייע לו בבית הספר ? לעומת האבא הנוכרי , שאת רוב כספו היה מבזבז על דברים שציוד לבית הספר של ילדיהם לא היה כלול בתוכם "  .

ש. האם זכור לך אירוע שבו הותקפת אתה לבדך ולא כחלק מקבוצת התלמידים היהודים? 
ת ."  גם כקבוצה וגם כבודד הותקפתי . המורה שאל שאלה , היה ילד נוכרי שלא ידע את התשובה ואני הצבעתי כי ידעתי את כל התשובות . כאשר יצאתי מבית הספר, הילד הנוכרי הביאו קבוצה של ילדים  בוגרים שחיכו לי שאסיים , והחלו לתת לי מכות כל כך קשות עקב כך שביישתי את  אותו ילד נוכרי בבית הספר . "

ש. האם שיתפת את הורייך במה שנעשה לך בבית הספר? 
ת. " שיתפתי. אבל מוטב היה שהם לא יתערבו בזה . היו הורים שהלכו למשטרה בטענה שמכים את הילדים שלהם בבית ספר , שהם קמים כל בוקר לטרור. במקום שהמשטרה תגן עלינו , היא יותר תקפה אותנו . המשטרה החלה להגיד שילדים יהודים לא  יכולים לחיות בשקט ובשלום עם ילדים אחרים וזאת כבר לא בעיה שלהם . בכל מקום חיפשו להשמיץ ולפגוע בנו בכל האפשרויות . " 

ש. האם פנית לאחד המורים או למנהל ? אם כן, מה עשו בנידון ? 
ת. "  אני פניתי. ויצאתי עוד יותר רע מיזה , יצאתי רע מאוד מיזה . המורים היו ממוצא אוקראיני והיחס שלהם היה קשה מאוד כלפי  היהודים. באחד הימים פניתי למורה ואמרתי לו באחד השיעורים : "המורה, אתה רואה את התנהגותם כלפיי, למה אינך מגיב? " 
המורה השיב לי : " אתם היהודונים ( יהודים קטנים ) מתגרים ובכיינים אתם. " עכשיו תצא מיד מן הכיתה . המורה אחז בי מן הצוואר והשליך אותי אל פתח הדלת, ולאחר מכן הכה אותי בחוזקה . חיכיתי בחוץ והתחלתי לבכות , אך לא מן המכות הפיזיות , אלא כי נעלבתי מין אותם האמירות. 
בשיעור לאחר מכן, היה מורה אחר ממוצא אחר , ושוב פעם חוזרת לה הפגנת השנאה . ילד נוכרי ירק עלי ואני בחרתי שלא לבכות עוד והחזרתי לו יריקה . כאשר המורה ראה זאת, הוא צידד בילד הגוי, האשים אותי  ולקח אותי אל המנהל . 
המנהל גם הוא האשים אותי וטען שכל יהודי הוא חסר תרבות ושאין לי יותר מקום בבית ספר ".

פרק 4 – ראיון אישי עם ניצול השואה אהרון רוזנר

סיכום והסקת מסקנות

בתקופה שקדמה למלחמת העולם השנייה האנטישמיות בלטה מאוד והדרכים בהם היא באה לידי ביטוי כלפי הילדים בבית ספר היו בעיקר בהתנהגות המבזה של הגויים כלפי היהודים, התנהגות שנבעה משטיפות מוח שרובן נבעו מהתעמולה הנאצית. 
לאנטישמיות הייתה השפעה רבה על חייהם הנפשיים של הילדים היהודים בבית ספר , מפגשים לא מעטים עם השנאה גרמו לאותם ילדים יהודים לחשוב שישנו פגם הטמון באישיותם ובזהותם היהודית וכי ההתקפות האנטישמיות כלפיהם מוצדקות מכיוון שהאשם, למחשבותיהם , נמצא בהם ולא אצל אלו התוקפים אותם . 
בעקבות ההגבלות והאיסורים כלפי הילדים היהודים, הורגשה בהם תחושה של כאב,רצון לברוח,תיעוב עצמי, ועוררו את הילדים לבדוק את זהותם היהודית ולברר את משמעותה. 
בנוסף, ילדים אשר נחשפו לדעות אנטישמיות כלפיהם העידו על עצמם כי פעמים רבות הפנימו דעות אלה וחיפשו דרכים פנימיות להתמודד איתן באמצעות התרחקות מזהותם היהודית או באמצעות הוכחה לסביבה ובעיקר לעצמם כי הם אינם עונים על הסטריאוטיפ האנטישמי. 
הרכיבים בזהות היהודית היו מלאים ברגשי אשמה ובתחושות בושה. רכיבים אלה כללו ספקות ותהיות שנמצאו להם תשובות רק בשנים שלאחר המלחמה, כאשר הילד יכול היה לבחור אם להיות יהודי ואילו ערכים ורגשות הוא יוצר לתוך מכלול הזהות היהודית שלו. אין ספק שהאנטישמיות היא מרכיב חשוב מאוד ומשמעותי בעיצוב הזהות היהודית של ילדים שחיו בתקופת השואה. 

כאשר ערכתי השוואה בין השפעת האנטישמיות על הילדים לעדויות הרבות שמצאתי, הגעתי לכמה מסקנות ,  המסקנה העיקרית היא שהיו כמה קבוצות התנהגות בעלות מכנה משותף אך שונות זו מזו . 
בכי \ צחוק – הילדות רחל ולינקה בחרו להתמודד בדרך של צחוק, לעומת מרבית העדים המספרים שדווקא בחרו להתמודד בדרך של בכי , כמו חנה קהת אשר הותקפה ברחוב ע"י קבוצת נערים אשר קיללו, השליכו אותה לבוץ וירקו עלייה , ובנוסף בדומה לאמיר דב המספר שבתור ילד הוא בכה המון, ושהחוויה שעבר היא חוויה נוראית בשביל כל ילד . 
עם זאת, ישנם אלו הבחרו להתמודד עם גילוי האנטישמיות איתם בדרך של התנגדות ושמירה על זהותם היהודית, לעומת הילדים שבחרו להתכחש ואף להזניח את את זהות זו .  חנוך ציורנט לא הסכים שיקצצו לו את פאותיו, זאת למרות שהוא נשלח כל יום הביתה בעקבות החלטה זו  ואף הגיב לאותו פולני שקצץ לו את הפאות, בדומה לאהרון רוזנר אשר הביע התנגדות בכך שלא רצה לשתוק עוד והחזיר יריקה  לילד הגוי, כפי שציין בראיון " יצאתי יהודי גאה " , לעומתם , מלכה רוזנטל רצתה להיות כמו שאר הפולנים ,היא העדיפה לוותר על הזהות היהודית שלה ולהיות כמו כולם רק בשביל לא שונה ובשביל שלא ישנאו אותה. בנוסף למלכה רוזנטל, דרך ההתמודדות של נחמה טאק התבטאה בכך שזנחה את הזהות היהודית שלה והפכה בעצמה לאנטישמית כלפי בני עמה, נחמה לא רק איבדה את האני האמיתי שלה, אלא במובן מסויים אפילו הרגישה בדיוק כמוהם . בהתאם למחשובותיהם של נחמה ומלכה ,נתן פרידמן התבייש והתכחש לזהותו היהודית ואף החל , ליתר ביטחון , להתפלל לישו ולקדושתיו.

סיכום והסקת מסקנות

ביבליוגרפיה

ביבליוגרפיה
bottom of page