top of page

עבודת מחקר- יהדות סין בתקופת השואה

עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: יהדות סין בתקופת השואה

שם כותבת העבודה: יבול נעים
שם המנחה: מרה קופלר

שם בית הספר: אורט יד – ליבוביץ

תאריך הגשה: 17/5/16

מבוא

נושא העבודה הוא יהדות סין בתקופת השואה. בחרתי לעשות השוואה בין היהודים שחיו בגטו בשנחאי לעומת יהודים מקהילות אחרות בסין שבהן לא היה גטו ואזור מרוכז ליהודים.
מטרת המחקר היא לגלות מה היו ההבדלים באורח החיים בין היהודים בגטו שנחאי מול יהודים שלא חיו בגטו או מקהילות אחרות ולהשוות ביניהם. עוד מטרה היא להעשיר את הידע על יהדות סין בתקופת מלחמת העולם השנייה, שכן לא הרבה אנשים נחשפו לסיפור ויודעים את שהיה באותה התקופה.

גישה איכותנית מתאימה למטרת המחקר שלי כי המחקר ידבר יותר על אורח החיים באותה תקופה בהתמקדות על הקהילות היהודיות ופחות במספריים כמותיים או סטטיסטיקות.  המחקר ייעשה באופן יותר סובייקטיבי כפי שמותאם למחקר איכותני בעיקר בגלל הקשר השורשי שלי לנושא.

 

בחרתי לעסוק בנושא זה ממספר סיבות:
העיקרית שבהן היא שאימא של סבתא שלי נולדה שם וחיה בשנחאי בתקופת השואה, ולכן מסקרן אותי לדעת על החיים שהיו שם, על התמודדות שלהם עם השואה בגטו בסין ועל ההשפעות שלו, אולי גם עד היום. זו הזדמנות בשבילי לחקור על העבר של המשפחה שלי.
עוד סיבה שבחרתי בנושא הזה היא כי לא יצא לי לשמוע על השואה בסין. כששמעתי סיפורים על השואה זה היה על יהדות אירופה וקצת על יהדות אפריקה, אך אף פעם לא נתקלתי בסיפורים על היהודים בסין ועל כך שסגרו גם אותם בגטו במדינה שלהם, ולכן בחרתי להעמיק בנושא הזה, לגלות עליו דברים חדשים שכנראה רוב האנשים עדיין לא נחשפו ולהפיץ אותו לאחרים. 

המפגש הראשון בין יהודים וסינים החל במאה ה-19 כאשר נוסדה קהילה יהודית בשנחאי, שיסדו אותה סוחרים שבאו מעיראק. ב-1903 נוסדה גם קהילה יהודית בחרבין על ידי יהודים שברחו מרוסיה בעקבות הפוגרומים שהיו שם. אבל החל משנות העשרים והשלושים האנטישמיות האירופאית החלה לחדור לסין. ה"פרוטוקולים של זקני ציון" ומאמרים אנטישמיים תורגמו לסינית, והנשיא השני של סין, צאנג קאי שק, ואשתו היו בעלי דעות אנטישמיות. בתקופת מלחמת העולם השנייה, סין היוותה כמקלט ליהודים, והגיעו אל שנחאי כ-18,000 פליטים שברחו מהגטאות באירופה. בשנת 1943 החלו הנאצים להפעיל לחץ על היפנים ששלטו על שנחאי באותה תקופה, ולכן הוקם "אזור מיוחד המיועד לפליטים חסרי מדינה" ששם הושמו כ-20,000 מיהודי שנחאי תחת משטר יפני ותנאים מכפירים.

מבוא
יהדות סין בתקופת השואה

יהדות סין בתקופת השואה

גטו שנחאי היה שטח קטן כארבעה קמ"ר, ברובע הונגקיו של שנחאי במהלך הכיבוש היפני של סין. התגוררו בו כ-20,000 פליטים יהודים שנמלטו מארצות אירופה ומהנאצים. בגטו היו קשיים רבים: תושבי הגטו סבלו ממחסור וממצוקה, אך הצליחו להינצל מהשואה. השלטונות לא היו מוכנים להגירה כה מסיבית כמו שהייתה באותה תקופה ולכן הוחלט לשים את המהגרים ברובע הונגקיו, בתנאים לא תנאים שכללו רעב, עשר נפשות בחדר, היגיינה גרועה וחוסר בתעסוקה ועבודה. לאחר מכן, הג'וינט האמריקאי- ארגון צדקה יהודי אמריקאי שנועד לסייע ליהודים באשר הם, אשר נוסד ב-1914 ופועל להצלת יהודים הנתונים תחת איום, סיפק עזרה בדיור ומזון ליהודים שחיו בגטו שנחאי.

בגטו

שנת 1943: עוברים לגטו

למרות כל העוני והקשיים, חיי הקהילה היהודית פרחו גם בתנאים קשים: בתי ספר יהודים נפתחו, עיתונים יהודים כמו "ג'ואיש שנחאי כרוניקל" יצאו לאור, תאטראות וקבוצות ספורט סיפקו בידור לפליטים, והוקמה גם התנועה הציונית. חלק מהפליטים הצליחו להתגבר על בעיות התעסוקה והמצב הכלכלי הקשה ולהקים עסקים משגשגים. לילדים, היה עולם משלהם. לבנים היה תלמוד תורה ולבנות בית יעקב, שם למדו והעשירו את הידע שלהם בנושא של יהדות.

תלמידות ומורות מ"בית יעקב"

שנת 1941: ישיבת מיר בשנחאי

ככל שעבר הזמן והתקדמה המלחמה, השפעת הנאצים על יפן והלחץ שפעילו הפכו לקשים יותר. הנאצים דרשו להסגיר את יהודי שנחאי לידיהם, אך היפנים התנגדו ולא נענו לדרישות שלהם. 
ב-18 בפברואר 1943 הוקם "אזור מיוחד המיועד לפליטים חסרי מדינה" וכל מי שהגיע לעיר לאחר 1937 צווה לעבור לגור בו בתוך שלושה חודשים. המקום אמנם לא נקרא בשם זה, אך בפועל זה היה גטו.

על פי ד"ר דייוויד קרנצלר- "כחצי מאוכלוסיית הפליטים שהתגברו על מכשולים רבים ומצאו אמצעי מחיה ומגורים ראויים מחוץ לאזור המיועד, הוכרחו להשאיר מחוץ לגטו את בתיהם ומקורות מחייתם, ולעקור בפעם השנייה לאזור צפוף, שבו חיו בתנאי מחסור 100,000 פליטים וסינים." 
אך העובדה שהאוכלוסייה הסינית המקורית עדיין גרה בתחומי הגטו פירושה היה כי היהודים לא בודדו. עם כל זאת תנאיהם החמירו, והיה להם קשה לעכל את מציאות הגטו.

בסוף דצמבר 1943 התאפשרה שוב קבלת חבילות סיוע מארצות הברית בעקבות החלטה של משרד האוצר ומשרד החוץ בארצות הברית. ההחלטה שיפרה את המצב של היהודים בגטו, ואפשר אפילו להגיד שאפשרה את שרידתם. ב-1944 החלו הפצצות אוויריות על שנחאי מארצות הברית. הגרועה ביותר אירעה ביולי 1945, כאשר בהפצצה על תחנת רדיו יפנית ברובע הונגקיו נהרגו שלושים ואחד מהפליטים בגטו, וחמש מאות נפצעו. רבים מהם נותרו ללא קורת גג.

לא כל מי שגר בשנחאי נשלח לגטו. אחד מהדוגמאות המפורסמות היה דוד לודוויג בלוך.
בלוך נולד ב1910 בגרמניה למשפחה יהודית. בגיל צעיר הוא איבד את שמיעתו ונהיה לחירש. בשנת 1940 שוחרר ממחנה הריכוז דכאו ונסע לשנחאי. בשנחאי הכיר עוד חירשים והצליח לרכוש לעצמו חברים רבים. הוא גילה את עולם הגילוף וביצירותיו המחיש את חיי היומיום של תושבי שנחאי. על אף תנאי החיים הקשים באותם זמנים, בלוך ייצר יותר מ-3000 עבודות גילוף בעץ, כעדות לאהבתו וחיבתו לסביבה הסינית.

בלוך מצייר באחד מרחובות שנחאי

"גשר בסין"

הגטו שוחרר רשמית ב-3 לספטמבר 1945, שכן נדרש זמן מה לצבאו של צ'יאנג קאי שק להגיע לעיר, והיה חשוב שיהיה הוא זה שיקבל את כניעתה. רבים מן היהודים היגרו לארצות הברית מיד לאחר השחרור. רבים אחרים עלו למדינת ישראל עם הקמתה ב-1948.

 

עוד מקום בסין שבו היו יהודים בתקופת השואה הוא טיינג'ין. עד 1904 התגוררו בטיינג'ין עשר משפחות יהודיות בלבד. המהפכה שהתרחשה ברוסיה בשנת 1917 הייתה הסיבה העיקרית לגדילה המהירה בנוכחות היהודית בעיר. עם זאת, המתיישב היהודי הראשון בעיר הגיע דווקא מבגדד. יהודי העיר הקימו ב-1906 את "האיגוד היהודי של טיינג'ין" וכן שכרו מבנה שישמש בית כנסת זמני בו יתקיימו הפעילויות הדתיות. גוף זה העניק שירותי דת שונים, ועסק בארגון נישואין, גירושין ולוויות.

באותה השנה נוסדה גם "ההתאחדות העברית של טיינג'ין", שהקימה ארגונים רבים ושונים בעיר. "ההתאחדות העברית של טיינג'ין" דאגה להקמת מוסדות קהילתיים רבים, בהם בית תמחוי, בית ספר יהודי, בית חולים, בתי אבות, קרן שדאגה לתמוך בילדים עניים, אלמנות יתומים וכו'. במקביל ליהודים שהגיעו מברית המועצות לשעבר, נמלטו לעיר גם פליטים יהודים מאירופה. לפני יולי 1940הם הגיעו לשנחאי ומשם עברו לטיינג'ין. הם בחרו לעזוב את שנחאי מכיוון שמספר הפליטים בה היה רב והפרנסה לא נמצאה בקלות. אחרים הגיעו לטיינג'ין מאירופה לאחר שקיבלו אשרת שהייתה זמנית או אשרת מעבר דרך מדינה שלישית. משם המשיכו לאזורים שהיו תחת כיבוש יפני בצפון-מזרח סין.

 

באותן השנים הגיע מכיוון השלטון הנאצי לחץ כבד שאסר על כל הקונסוליות בכל המדינות להוציא ויזות ליהודים, ובניגוד מוחלט לממונים עליו, החליט ד"ר פנגשאן, הקונסול הכללי מטעם סין בוינה, שהוא עושה את המעשה האצילי ביותר ומסייע למעל 3,000 יהודים לצאת מאוסטריה ולהגר לסין.

הקיר לזכרו ופועלו של פנגשאן במוזיאון סין

היכל ההנצחה לחייו

אבל ב1941 החלה ביקורת חמורה של היפנים על מעברי הגבול וכמעט שלא הגיעו מהגרים חדשים.

לאחר שהיפנים כבשו את טיינג'ין, מספר היהודים בעיר הצטמצם, ובשנת 1939 היו בעיר כ-1,800 יהודים. מרביתם יוצאי ברית המועצות, מיעוטם מאירופה ומקומות אחרים.
בטיינג'ין התפתחו התנועה היהודית הציונית וכמה מועדוני נוער שתרמו לחיי הקהילה היהודית בעיר.

פעילות נוער בית"ר בעיר

גם לחרבין הגיעו היהודים בתקופת המלחמה. אחרי מלחמת העולם הראשונה, גדלה הקהילה היהודית בחרבין במהירות, בשל זרם הפליטים שהגיעו בימי המהפכה הרוסית ובימי מלחמת האזרחים ברוסיה. היא הגיעה בשנות השלושים המוקדמות לשיא גודלה, כ-15,000 נפשות וירדה ל-5000 ב-1939.
בקהילה פעלו בית ספר יסודי, תלמוד תורה, בית ספר יהודי- ממלכתי, בית כנסת ועוד. בנוסף, הוקם בחרבין בנק לאומי יהודי, והלקוחות שלו היו ברובם עסקים יהודיים שנזקקו לאשראי מוזל. אחר כך הבנק העניק שירותים גם לעסקים נוספים אחרים. בחרבין הייתה זכות ראשונים ליהודים רבים על מלונות, בנקים, חנויות, בתי קפה, עיתונים ובתי הוצאה לאור, ובכך נתנו "דחיפה" חשובה לכלכלת העיר.

 

בתקופת מלחמת העולם השנייה, מצבם של היהודים ויחס השלטונות כלפיהם הורע. יפן אימצה מדיניות אנטישמיות, הן בגלל היותה חברה במדינות הציר, והן בהשפעת מהגרים רוסיים מהימין הפוליטי. למרות זאת, תנועות הנוער הציוניות המשיכו בפעילותן תחת השלטון היפני, במיוחד בית"ר ומכבי, שארגנו פעילויות רבות.

עד 1921, הציונים בחרבין השתייכו לארגון הציוני הסיבירי הרוסי, והשתתפו בועידותיו.

נציגים בוועידה הציונות בחרבין

תדי קאופמן נולד בשנת 1924 בעיר חרבין. קאופמן הוא דור שלישי למנהיגים בתנועה הציונית, ולאור המסורת המשפחתית היה ברור שייקח חלק במפעל הציוני- סבו היה יוסף קאופמן, אשר שימש כמנהיג בתנועה הציונית, ואביו, ד"ר אברהם קאופמן, הצטרף גם הוא לשורות התנועה כשסיים את לימודיו. תדי קאופמן החל בפועלו הציוני כבר בגיל צעיר. בהיותו בן 15 בלבד, הוא נבחר לשמש כמזכיר תנועת הנוער הציונית מכבי, ובגיל 17 שימש כמזכיר התנועה הציונית בחרבין. הוא עלה לישראל ב-1949 והמשיך גם שם לפעול למען התנועה הציונית.

 

בין כל הקהילות היהודיות השונות בסין, היו הבדלים משמעותיים באורח החיים.
בשנחאי, לעומת כל המקומות האחרים, סגרו את היהודים במקום אחד צפוף ומוגדר ללא אפשרות להיחלץ משם בתנאים שכללו רעב, עוני, חוסר בעבודה ובתעסוקה.

גם בטיינג'ין או חרבין היה רעב וחוסר בתעסוקה. אנשים לא רצו להעסיק יהודים בעבודה שלהם ובנוסף לא רצו לקבל שירות מיהודי. מה שנבע מזה הוא עוני וקושי רב במציאת כסף למזון.
אך בכל זאת, האנשים הצליחו לנהל אורח חיים יהודי וחיים חברתיים בתוך הגטו. כך גם במקומות כמו טיינג'ין או חרבין, התנועות הציונות בהם פרחו וצמחו וחיי הקהילה והחברה היוו חלק משמעותי בתקופה ההיא.

 

למרות כל זאת, כמו ברוב העולם בתקופת מלחמת העולם השנייה, האנטישמיות הייתה בשיאה וכך גם בסין. היפנים ששלטו בסין היו אנטישמיים ושיתפו פעולה עם המפלגה הנאצית בגרמניה. החיים בכל סין היו קשים ליהודים אבל הם הצליחו לשרוד ללא סיכון חיים ובעיקר בעזרת הג'וינט האמריקאי שסיפק עזרה לאנשים בגטו והציל את חייהם.
השהייה בסין הייתה אמנם קשה בכל הקהילות היהודיות, אבל סין הייתה למקלט מדיני שהציל יהודים, וסביר להניח שאם היו נמצאים במקומות אחרים באירופה, היה סופם שונה.

אירוע חברתי בשנחאי

פליטים בשנחאי

סיכום ומסקנות

סיכום ומסקנות סופיות

בעקבות המחקר על הקהילות בסין, גילינו מספר נקודות דמיון ושוני בין כל קהילה וקהילה. 
כאשר חקרנו על שנחאי, למדנו שזהו המקום היחיד שסגרו יהודים בתוך מקום אחד ללא כל אפשרות לצאת ממנו.

לעומת זאת, כשחקרנו על טיינג'ין וחרבין, המצב היה שונה. היהודים היו חופשיים לעשות את שרצו, ולהסתובב בכל מקום ללא הגבלה. היו שם חיים יהודיים משגשגים ופורחים, תנועות ציוניות שהתפתחו שם ומקומות למידה יהודיים כמו בתי כנסת ובנקים.


גם בשנחאי היו מקומות למידה יהודיים לילדים, תלמוד תורה ובית יעקב, ובתוך הגטו הקהילה היהודית הייתה מגובשת למדי. 
התנועות הציוניות, תנועת בית"ר ועוד תנועות יהודיות התפתחו בכל הקהילות היהודיות, וכך גם בשנחאי, טיינג'ין וחרבין.
האנטישמיות שררה בכל מקום, מה שהוביל לעוני, רעב וחוסר בתעסוקה, וכל היהודים בסין סבלו מכך.

אך, נקודת הדמיון החשובה והמרכזית ביותר היא, שכל היהודים שנכנסו לסין, בין אם נולדו שם ובין אם הוברחו לשם בעקבות השואה שהתחוללה באירופה, הצליחו לצאת מסין ללא פגע, בריאים ושלמים, להגיע לארץ ישראל (ברובם), ולבנות שם את חייהם מחדש.

נספחים

הקשר עם סין בימינו:
בשנת 2014 השיקה הקונסוליה הישראלית בשנחאי סרטון בשם thank you Shanghai שנועד, כפי שנובע משמו, להגיד תודה על ההצלה של יהודי סין בתקופת השואה, ועל המקלט שנתנו שהציל עשרות אלפי אנשים. בנוסף לכך להתחבר לנרטיב ששני העמים עברו שואה, וגורלם משותף. בתגובה, הסינים אף יצרו סרטון משלהם "בבקשה, ישראל".
קישור לסרטון הישראלי: http://ow.ly/4np1zt

קישור לסרטון התגובה הסיני: http://ow.ly/4nr03Q

כיום יש קהילה יהודית חדשה בשנחאי שמונה כ-2000 אנשים, נערכים שם תפילות וחוגגים את החגים היהודיים, וחיי החברה פורחים שוב. 
בנוסף לכך, יוצאי שנחאי המפוזרים היום ברחבי העולם, שומרים על קשר אחד עם השני מסיבות נוסטלגיות ועורכים מפגשים מפעם לפעם.

נספחים

בית ספר יהודי בשנחאי

אולם מקלט של פליטים

ביבליוגרפיה

ביבליוגרפיה

ויקיפדיה- גטו שנחאי

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%98%D7%95_%D7%A9%D7%90%D7%A0%D7%92%D7%97%D7%90%D7%99

יד ושם- החודש הזה בתקופת השואה
http://www.yadvashem.org/yv/he/exhibitions/this_month/march/16.asp

יד ושם- פליטים יהודים בשואה
https://www.yadvashem.org/yv/he/education/units/for_memories/magazine13_educ.pdf

youtube- כתבת גיל הצפון על גטו שנחאי
https://www.youtube.com/watch?v=0-lbwjy4m2c

יד ושם- אודות השואה: שנחאי
http://www.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%201812.pdf

הארץ- יום השואה

http://www.haaretz.co.il/news/education/1.1688161

CRLonline- החוויה הסינית שלי
http://hebrew.cri.cn/483/2012/08/22/2s13026.htm 

אימגו מאמרים- סין והעם היהודי
http://www.e-mago.co.il/Editor/defense-3052.htm
CRLonline- תיבת הנוח של יהודי שנחאי
http://hebrew.cri.cn/483/2012/04/09/2s11176.htm

CRLonline- ממראות שנחאי: דויד לודוויג בלוך
http://hebrew.cri.cn/1/2012/07/27/2s12716.htm

הקהילות היהודיות בסין- כרונולוגית יהודי שנחאי
 http://www.jewsofchina.org/jewsofchina/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=2&TMID=10000&FID=854

CRLonline- דור שלישי למהניגי התנועה הציונית
http://hebrew.cri.cn/483/2012/06/15/2s12171.htm

CRLonline- סיפורם של יהודי טנייג'ין
http://hebrew.cri.cn/483/2012/06/13/2s12140.htm

Holocaust Encyclopedia.(N.D). United States Holocaust Memorial Museum
 https://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005589

מוזיאון העם היהודי- הקהילה היהודית בחרבין, ס
http://www.bh.org.il/he/6149-2/

Ynet- מעבר לחומה הסינית
 http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2133616,00.html

Ynet- שינדלר הסיני: פנגשאן הציל אלפי יהודים בשואה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4799327,00.html

 Shanghai Ghetto
 http://www.shanghaighetto.com/trailer.html

Holocaust Center- Shanghai
 http://jfcsholocaustcenter.org/oral-histories/shanghai-2/

זכור- אמונה בימי השואה: ישיבת מיר בשנחאי
 http://zachor.michlala.edu/inquiry/arch.asp?subject=5&num=669&mesT=2&sortT=2&name=

United States Holocaust Memorial Museum- Beit Yaakov
 http://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1070911

Jewish Communities Of China- Tianjin (Tientsin)
http://www.jewsofchina.org/jewsofchina/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=10000&FID=855

bottom of page