עבודת מחקר - תיעוד וצנזורה בשואה
עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: תיעוד וצנזורה בשואה
שם כותבת העבודה: עדי עמר
שם המנחה: מרה קופלר
שם בית הספר: אורט יד ליבוביץ'
כיתה: י-2
תאריך הגשת העבודה: 16\5\17
מבוא
נושא המחקר הוא תיעוד בתקופת השואה בכלל ובפרט על ההבדלים בין התיעוד הרשמי של הנאצים לעומת התיעוד של היהודים.
שאלת המחקר היא מהם ההבדלים בין המציאות שמציגים הגרמנים בתיעודם לבין המציאות שמוצגת בתמונות שצילמו היהודים בחשאי?
מטרת הפרויקט היא להבין מה נמצא מאחורי התמונות- האם התמונות מציגת מציאות או שהן מבוימות?
מאז שהסתיימה השואה ועד היום קשה להבין איך העולם לא ידע שום דבר ואיך אף אחד לא ראה את מה שקורה ליהודים ברחבי אירופה, אך זאת מכיוון שעל פי עדויות וסיפורים שאספנו למדנו שהנאצים ידעו להציג את המציאות "וורודה" ולהסתיר את מה שבאמת קורה. התמונות האמיתיות, שמציגות את המצב כפי שהוא היה באמת ומראות את הסבל והקושי, צונזרו על ידי הנאצים ולא פורסמו. המשטר הנאצי הטיל צנזורה על כל אמצעי התקשורת כולל צילום. למרות שהצלמים תיעדו את תהליך ההשמדה של הנאצים והתמונות הגיעו לעולם המערבי, תיעוד השואה לא פורסם במקביל להתרחשות ולכן הצילום לא עורר ביקורת חברתית.
המחקר מתבסס על אדם בשם מנדל גרוסמן שהועסק כצלם רשמי מטעם הגרמניים בגטו לודז' שבפולין. גרוסמן סיכן את חייו וצילם גם מנקודת מבט יהודית את חיי הגטו. במחקר אנתח ואשווה בין התמונות שצילם גרוסמן משתי נקודות המבט השונות.
מכיוון שגרוסמן נספה בשואה לא תהיה לי האפשרות לראיין אותו ולשמוע עדות מפיו אך מפני שסיפורו מפורסם אני אוכל להיעזר באינטרנט ובספריות השונות. המחקר יתבצע בעזרת חומרים ומידע שאאסוף מאתרים כמו יד ושם, גלריות של תמונות מהשואה ובפרט גלריות של תמונות שצילם מנדל גרוסמן, האתר הרשמי להנצחת השואה של ארה"ב ועוד.
מחקר זה יערך בשיטה האיכותנית מכיוון שמטרת המחקר היא להבין את האמת מאחורי התמונות ולבנות תיאוריה המעוגנת במציאות באמצעות השוואות והנגדות של הנתונים הנאספים המחקר. החומרים והנתונים שיאספו ינותחו על ידי ולא באמצעות סטטיסטיקה כמו במחקר כמותני ולכן המחקר האיכותני הוא מתאים יותר.
מהם ההבדלים בין המציאות שמציגים הגרמנים בתיעודם לבין המציאות שמוצגת בתמונות שצילמו היהודים בחשאי?
צילום תיעודי הוא צילום אשר מתעד את המציאות על כל פניה ללא התערבות ומניפולציות של הצלם. זהו צילום ישיר ובלתי מטופל.
בסוף המאה ה-19 התפתחה יכולתו של הצלם לתעד דמויות בתנועה. בעקבות זאת החל להתפתח הצילום החברתי: צילום המתעד קבוצות חברתיות שונות במטרה להשפיע ולהוביל לשינויים חברתיים. צילום תיעודי מתאר מציאות ברגע נתון כפי שהוא נתפס בעיני הצלם. הכוח הביקורתי שלו נובע מהצגתו בסמוך לאירוע אך כאשר צילום זה מוצג במרחק היסטורי הוא הופך להיות מסמך היסטורי המתעד את התרחשות עבר ואין לו שום כוח פוליטי. השפעת הצילום על הציבור הפכה לנושא טעון לאחר שגילו מקרים בהם הצלמים ביימו את הסצנות אותן צילמו, למטרות האישיות שלהם.
בתחילת המלחמה, ניתן עידוד רשמי מטעם המפלגה הנאצית והצבא הגרמני לצילום בשטחי הכיבוש לצורכי תעמולה ואף ב2 באוקטובר 1939 הוציא משרד התעמולה הגרמני בברלין הוראה רשמית לחיילים בחזית לאסוף חומרים מצולמים המחזקים את ההסברה האנטי יהודית בגרמניה ובעולם. החומרים שנאספו פורסמו בפולין ובגרמניה ברדיו, בחדשות ובעיתונים. החיילים והאזרחים הגרמנים שצילמו נשאו איתם את הסטראוטיפים שהטביעה בהם האידאולוגיה הנאצית: היהודי הוא הגזע הנחות והם הגרמנים בני הגזע הארי עליונים .יחסם של החיילים אל היהודים נחשף באופן שבו הציגו את היהודי בתצלומיהם וכן בתיאורים שצירפו לתצלומים ובמכתבים ששלחו לחברים ובני משפחה בגרמניה. בחודשים הראשונים לפלישה לפולין הרבו החיילים לצלם מראות של השפלת יהודים: גזיזת הפאות והזקנים של הגברים, יהודים מסומנים על ידי טלאי או סרט, בתי כנסת עולים באש ויהודים עובדים בכפייה. לאחר שהוכנסו היהודים לגטאות ,הרבו החיילים לצלם דמויות של יהודים, ילדים רעבים ומקבצי נדבות, גדרות, חומות ושערים בהם הוצבו שוטרים ואת שלטי האיסור שהגדירו את הגטאות כאזור יהודי נגוע שהכניסה אליו אסורה.
מאז הפלישה לברית המועצות ועם תחילת הרצח ההמוני הוטלה הצנזורה על צילום בגטאות ובמחנות ההשמדה. הנאצים הטילו צנזורה מקיפה על כל סוגי התיעוד והשואה הייתה לסוד מדינה בגרמניה הנאצית.
כל ההוראות וציווי ההרג היו מילוליים ומסווגים על מנת לא להשאיר מסמכים שישמשו כראיות. היטלר הוציא פקודות רק במקרה הצורך ומנהיגי הנאצים פעלו באופן שיטתי ומידי פעם אלתרו.
היטלר הורה לא להזכיר את ההרג באופן ישיר בתיעוד ובהצהרות הפומביות ולכן השתמשו הנאצים בשמות קוד לדוגמא המילה פעולה ( Aktion ) התייחסה למבצעי פעולות אלימות של האזרחים או כוחות הביטחון כנגד היהודים, הביטוי "יישוב מחדש במזרח" (Umsiedlung nach dem Osten) התייחס להעברה של היהודים לפולין הכבושה והביטוי "טיפול מיוחד" (Sonderbehandlung) פירושו הרג. כך רק מי שהיטלר רצה שיבין את המסר יכל להבין אותו משמות הקוד.
בנוסף לשימוש בקודים, קציני הSS הכריחו את האסירים לפתוח קברי אחים ולשרוף את הגופות כדי להשמיד את הראיות לרצח המוני כאשר יבואו צבאות הברית.
לאחר פלישת הנאצים לברית-המועצות פסקו בהדרגה גם הפקות סרטי התעמולה האנטישמיים והחלו להפיקו סרטים שמטרתם לייפות ולהבליט את ה"צד הטוב" בחייהם של היהודים בגטאות. ב2010 נעשה סרט דוקומנטרי בשם "שתיקת הארכיון" החוקר את הסרט שצולם ב1942 בגטו ורשה בשם "הגטו" (Das Ghetto) על ידי צוות צילום גרמני שצילם במשך חודש. צוות הצילום צילם מצד אחד מראות של עוני, רעב, מחלות, ילדים וקבצנים וגופות מוטלות ברחובות הגטו ומצד שני צילם מראות של עושר וחיים טובים בגטו: בתים מפוארים, חנויות ובתי קפה מלאי כל טוב ויהודים לבושים מהודר. סצנות "החיים הטובים" בוימו אבל בנוסף להן ישנם גם קטעים המשקפים את המציאות בגטו כפי שהייתה אך מטרת הקטעים האלה היא לצחוק, לזלזל או להראות את היהודים שחיים טוב כאפאתיים ליהודים העניים.
מבין הסצנות שבוימו צילמו באחת המסעדות גטו יהודים לבושים היטב ובעלי מראה יהודי טיפוסי, הושיבו אותם בשולחנות וציוו על המסעדה להגיש להם מכל טוב על חשבון הקהילה היהודית. מטרת הסצנה הייתה להראות באיזה "גן עדן" חיים היהודים בגטו. הסצנה נמשכה שעות. אומר אחד הניצולים המרואיינים בסרט "שתיקת הארכיון" כי הגרמנים שבאו לצלם בגטו הביאו איתם בשרים ואוכל בשפע כדי שיוכלו לצלם זאת ולהוכיח שהיהודים חיים טוב אך כשבעצם היו פחות מ50 יהודים בגטו אשר הרשו לעצמם באמת לקנות אוכל יקר כזה. יום למחרת הסצנה במסעדה הוציאו את המלצריות מחוץ למסעדה כשהן לבושות מהודר והתבקשו לשחק מאושרות ושמחות, הביאו ילדים קבצנים והורו להם לפשוט יד (המתחננת לאוכל) ועל המלצריות להתעלם מהם. הסצנה צולמה כדי להראות שהיהודים חיים חיי מותרות אך לא נותנים דבר לרעבים. בסצנות שביימו יש דגש על המראה החיצוני של היהודים, היהודים המצולמים לבושים מהודר ומטופחים. אחת הניצולות המרואיינות בסרט אמרה: "גם אמא שלי לבשה את המעיל הנהדר שלה, אז מה? אז זה אומר שהחיים התנהלו כרגיל? הרי אחרי הצילומים האלה האנשים הועמסו על משאיות או באיזושהי צורה אחרת נתפסו והלכו. הם האמינו שהצילום יושיע אותם אבל סופם היה כסוף כולם".
גם את הסוף עליו דיברה הניצולה ביימו הגרמנים. הגרמנים רצו להראות שלא רק שהיהודים חיים חיי מותרות אלא גם מתים בכבוד. הם החרימו ארון קבורה וביימו סצנה של לוויה בבית קברות. כשבעצם מספרת אחת הניצולות שהגופות היו מוטלות ברחובות וגם במשפחות המכובדות ביותר הצטרכו להוציא את הנפטר היקר שלהם לרחוב, היא אף מוסיפה ומספרת איך בתור ילדה כשהלכה ברחובות הגטו מעדה ונפלה על אחת הגופות ואיזו טראומה זו הייתה עבורה.
כשמצאו את הסרט הזה בארכיונים, חקרו וחיפשו את הצלמים שעומדים מאחוריו. הצלם היחיד אליו הגיעו הוא וילי וסט. כשנשאל וסט האם ידעו הצלמים מה הייתה מטרת הצילום הוא אמר שלא ידעו אך היה ברור שזה למטרות תעמולה מכיוון שהתבקשו לתעד בעיקר את ההבדלים בין היהודים העשירים לעניים. בסוף הראיון שלו כאשר סיפר איך ראה עגלות מועמסות בגופות ואיך קוברים ערימות של גופות התוודה וסט ואמר שלמרות שהמצב והתנאים בגטו היו מזעזעים הוא לא חשב לרגע שהאנשים האלה שצילם יירצחו באופן שיטתי.
ב1944 כשכבר הופצו שמועות בעולם על השמדת היהודים והגרמנים נחלו מפלות בכל החזיתות, הגרמנים החליטו לנקוט במדיניות הדיסאינפורמציה ליצור תמונת מציאות מעוותת אצל שאר העולם שהתחיל לחשוד. לדוגמא, ב23 ביוני, 1944 הגיעו נציגים מועדת הצלב האדום הבינלאומי אל גטו טרזיינשטט בצ'כיה. בביקור שנמשך שש שעות הקימו קציני הSS מתיחה משוכללת: נפתחו בתי הקפה והתאטראות, גורשו יהודים כדי להקל על הצפיפות והיהודים שנשארו התנהגו על פי תסריט של הנאצים והתבקשו לספר טובות על חייהם בגטו. בנוסף לביקור, הפיקו הגרמנים סרט תעמולה בגטו טרזיינשטט. בסרט צולמו מקהלות ילדים, תאטראות וקונצרטים, נשים וגברים עוסקים בספורט וזקנים משחקים שח. הניצבים בסרט שהיו תושבי הגטו ניספו כולם במחנה ההשמדה אושוויץ זמן קצר לאחר סיום הצילום.
בתמונה מצולמים ילדים שהחיילים הגרמנים הכריחו אותם לחייך ולנופף למצלמה. הילדים, ככל הנראה, אינם מבינים שהם משמשים ככלי עבור הגרמנים.
גטו לודז'
אחד מהגטאות שזכו לתיעוד מקיף מאוד הוא גטו לודז'. בגטו לודז', בניגוד לגטו ורשה בו צילמו בעיקר הגרמנים, צילמו גם שני צלמים יהודים שהועסקו על ידי הגרמנים.
הגטו בלודז' הוקם ב30 באפריל 1940 והיה לגטו השני שהוקם והשני בגודלו מבין הגטאות בפולין.
הקהילה היהודית בלודז' הייתה השנייה בגודלה בפולין, אחרי ורשה. כשהנאצים תקפו את פולין, ב1 לספטמבר 1939, פולנים ויהודים עבדו במרץ לחפור תעלות כדי להגן על העיר שלהם. למרות מאמציהם, לודז' נכבשה על ידי הצבא הגרמני שבוע לאחר שכבשו את פולין. לודז' סופחה לגרמניה ושמה שונה לליצמנשטט, על שם גנרל גרמני שכבש אותה במלחמת העולם הראשונה. ימים ספורים לאחר הכיבוש של לודז', יהודי העיר הפכו למטרות עבור מכות, מעשי שוד, והחרמת רכוש. שישה ימים לאחר שלודז' נכבשה, היה ראש השנה היהודי. ביום קדוש הזה, הנאצים הורו להשאיר את העסקים היהודים פתוחים ואת בתי הכנסת סגורים. היהודים בעיר היו מסומנים על ידי סרט שענדו על זרועם הימנית, סימן שאחר כך הוחלף לטלאי הצהוב.
כשבעה חודשים לאחר כיבוש לודז' הוקם הגטו. הגטו היה מנותק מהסביבה שלו ונחסם בגדרות תיל ועץ. גודלו היה 4 קמ"ר ונכלאו בו יותר מ-160,000 יהודים ואליהם נוספו עוד עשרות אלפי יהודים וצוענים מהמחוז. לא היה שם חשמל ומים וכתוצאה מהצפיפות והרעב נספו רבע מתושביו.
הסדר הפנימי בגטו היה באחריות המשטרה היהודית בגטו. הגטו היה מחולק לשלושה חלקים על ידי ההצטלבות של שני כבישים ראשיים. ההצלבה עצמה הייתה מחוץ לגטו.הוקמו גשרים לאורך שני הרחובות שחיברו את שלושת המגזרים של הגטו. נהגים לא-יהודים שנהגו באזור חצו את הגטו אך לא הורשו להפסיק בתוכו.
במפה תחום שטחו של גטו לודז'
לודז' הייתה למרכז תעשייתי מפותח בפולין שלפני המלחמה ולכן הפך הגטו למרכז ייצור עיקרי. כבר במאי 1940, הקימו הגרמנים מפעלים בגטו והשתמשו ביהודים לעבודות הכפייה. עד אוגוסט 1942, היו כמעט 100 מפעלים בתוך הגטו. המפעלים העיקריים ייצרו טקסטיל ומדים עבור הצבא הגרמני.
מרדכי חיים רומקובסקי, יו"ר המועצה היהודית בגטו לודז', ראה בעבודות הכפייה כפתח להישרדות . הוא קיווה כי עצם העובדה שהיהודים חיוניים לעבודה במפעלים הגרמניים, תמנע מהגרמנים לגרש אותם למחנות השמדה ואולי ישרדו כך עד סוף המלחמה. הגטו נועד במקור להיות גטו מעבר זמני, אך התקיים יותר מארבע שנים בגלל האינטרס הגרמני והניצול של כוח העבודה היהודי.
בינואר 1942 החלו הגרמנים לגרש יהודים מהגטו למחנה ההשמדה חלמנו. מחנה חלמנו היה המחנה ההשמדה הראשון שהופעל. הוא הוקם כ-70 ק"מ ממערב ללודז', בתוך שטח פולין שסופח לרייך הגרמני. הוא היה המחנה הראשון שהופעלה בו השמדת יהודים בגז, במחנה השמידו את היהודים באמצעות משאיות ניידות ובהן תאים סגורים ששימשו כתאי גזים. הגרמנים ביקשו מרומקובסקי להכין רשימה של מועמדים לגירוש ולרכז אותם. רומקובסקי ניסה לצמצם את הרשימה, אך לשווא. הרשימה לא מילאה את המכסה הנדרשת והמשטרה הגרמנית פשטה אל תוך הגטו. במהלך מבצע הגירוש הרגו הגרמנים מאות יהודים וביניהם ילדים, קשישים וחולים.
באביב 1944, החליטו הנאצים לחסל את גטו לודז'. עד אז, לודז' היה הגטו האחרון שנותר בפולין, עם אוכלוסייה של כ -75,000 יהודים. ביולי 1944 הגרמנים חדשו גירושים מלודז' לחלמנו. לתושבי הגטו נאמר כי הם מועברים למחנות עבודה בגרמניה. תושבי הגטו ששרדו נשלחו למחנה ההשמדה אושוויץ באוגוסט 1944 למעט כמה עובדים שנותרו בגטו בהוראת הנאצים כדי לסיים את החרמת החומרים והחפצים יקרי הערך אל מחוץ לגטו. גם רומקובסקי ומשפחתו נכללו במשלוחים האחרונים לאושוויץ.
חמישה חודשים לאחר מכן, ב -19 בינואר, 1945, הסובייטים שחררו את גטו לודז'. רק 877 יהודים נותרו מבין יותר 245,000 שנכלאו בגטו מאז פתיחתו בשנת 1939.
בחלק מן הגטאות וביניהם גטו לודז', הועסקו צלמים יהודים על ידי הגרמנים. הצלמים היהודים שפעלו בחסות הגרמנים צילמו מן הסתם מנקודת מבט גרמנית ולצורכי השימוש שלהם. בגטו לודז' הועסקו שני צלמים- מנדל גרוסמן (1917-1945) והנריק רוס (1913-1990) , שניהם עסקו בצילום עוד לפני המלחמה. הם הועסקו במחלקת הסטטיסטיקה של הגטו וכחלק מתפקידם התבקשו להחזיק במצלמה.
רומקובסקי, יו"ר המועצה היהודית בגטו, גייס את גרוסמן ורוס לצורך הכנת אלבום שיפאר את פעולותיו בגטו . השניים צילמו במפעלים ובתי המלאכה וביחד עם ציורי צבע ועבודות יד נוצר שכונה "אלבום התעמולה של רומקובסקי".
למרות שקיבלו הוראות מפורשות להשתמש במצלמה רק לצורכי העבודה, ניצלו גרוסמן ורוס את תפקידם ותיעדו בסתר את המציאות הקשה בגטו. בתצלומיהם ניתן לראות גופות, רעב, ילדים ומקבצי נדבות, את העבודה הקשה בבתי המלאכה והמפעלים, את הרדיפות, ההוצאות להורג ואת ימי הגירוש לחלמנו והגירוש הסופי לאושוויץ.
עם חיסול הגטו גורש גרוסמן למחנה העבודה קניגס ווסטרהאוזן (Koenigs Wusterhausen), ושם המשיך לתעד בחשאי אך לא פיתח והדפיס את תצלומיו. כשהתקרב הצבא האדום לאזור, כחלק ממסע כיבושיו, הוציאו הנאצים את תושבי הגטו לצעדת הפינוי המפורסמת באפריל 1945, בה התמוטט גרוסמן כשמצלמתו בחיקו. אחרי המלחמה נתגלו תשלילי תצלומיו שהסתיר בגטו והועברו לארץ, אך הם אבדו במלחמת השחרור.
בימי גטו לודז' התיידד גרוסמן עם אריה בן-מנחם שעזר לו בצילום חיי הגטו בסתר. גרוסמן העביר תצלומים רבים אל אריה, אשר חלקם שמשו ליצירת אלבום פרטי של 18 גיליונות, ובו תצלומים הקוראים תיגר על מדיניותו של רומקובסקי ומתעדים את המציאות בגטו.
עם חיסולו של הגטו, גורש אריה לאושוויץ והאלבום בידו. בהמשך העביר את האלבום לידי המחתרת הפולנית שראתה בו עדות לקיום תנועת התנגדות בגטו לודז'. המחתרת הפולנית הבריחה את האלבום לקרקוב.
אריה בן-מנחם כתב על חברו, מנדל גרוסמן שהיה בן 28 במותו, באלבום "צלם הילך בגטו": "מנדל גרוסמן יודע לצלם. הוא יודע להביט ולראות את הנעשה סביבו, והחשוב ביותר – הוא רואה את האנשים הסובבים אותו. והוא מצלם אותם: בסבלם, בהידרדרותם אל תהומות הענות והייסורים, במאבקם, במחלתם במותם. הוא רושם במצלמתו את המתרחש בתוך הגטו הדווי והסחוף, את השואה בעיצומה. […] ייעודו ברור: הוא ישאיר לעולם – אם אמנם יישאר עולם אחר החורבן – עדות מוחשית על הטרגדיה הגדולה, על הפשע האיום, בשפה המובנת לכל אומות העולם – בשפת התמונות. […] ושוב יורד הוא לרחוב לצלם. תמיד ימצא נושא. […] הרצון להנציח, להנציח בכל מחיר, חודר ונקלט כתודעה קדושה בקהל שבין גדרות התיל. התודעה הזאת חדרה עמוק אל כל שכבות האוכלוסייה, ומנדל עם המצלמה שלו מתקבלים בזרועות פתוחות ובהבנה מלאה בבתי-מלאכה, בבתי-החולים, בבתי-היתומים, במשרדים, ברחוב. האנשים חושפים בפניו את צרותיהם, מגלים פצעיהם, פותחים את דלתות דירותיהם. שייכנס ויצלם, למען אלה שאינם יודעים, למען אלה שלא יוכלו להאמין".
האלבום המקורי נעלם ורק בשנת 1967, בסיוע של עיתונאי פולני, הגיעו אל אריה בן- מנחם העתק של האלבום.
מימין: מנדל גרוסמן (1917-1945) ומשמאל: הנריק רוס (1910-1990)
במהלך חיסול הגטו, באוגוסט 1944, הטמינו רוס ורעייתו סטפניה ארגז ובו סרטי צילום בשדה ליד הבית ברחוב יגיילונסקה 12 בשטח הגטו. החומר צולם על ידי רוס בין השנים 1940-1944. רוס שרד את השואה ועלה לישראל. כששב ללודז', איתר והוציא את החומר התיעודי שקבר באדמה לפני חיסול גטו לודז'.
כאשר מתייחסים לממצא כתיעוד היסטורי חובה להתייחס לעובדות, לזהותו של הצלם ולנקודת מבטו וכמובן למטרת הצילום.
ארכיוני השואה, ישנים וחדשים, מתמודדים עד היום עם אי דיוקים ברישום הממצאים שלהם. לדוגמא, עד לפני כמה שנים הסרט "הגטו" עליו דיברנו מוקדם יותר, שימש כהוכחה לאורח החיים בגטו אך לא מזמן גילו כי רוב הסצנות בו מבוימות. איו נוסחה לאיתור האי דיוקים אך ניתן לאתר אותם באמצעות הצלבה עם ארכיונים נוספים, מחקרים על התקופה ונתונים מהסביבה המצולמת כמו מבנים, אנשים, בגדים, שלטים וכו'.
מכיוון שצילמו עבור שני גורמים שונים עם מטרות שונות ניתן לראות בתמונותיהם של גרוסמן ורוס שתי נקודות מבט שונות על החיים בגטו.
השוואה מספר 1:
ילדיהם של בכירים בקהילה היהודית אוכלים.
ניתן לראות שהילדים מטופחים, לא רזים מדי, לבושים יפה ונקיים. הם אוכלים בקערות גדולות שמצביעות על שפע אך בכל זאת יושבים על הרצפה. הילדה האמצעית מחייכת אז ניתן להסיק שלא רע להם. חלק מהילדים אינם מיישרים מבט למצלמה אלא מסתכלים על מישהו שעומד אולי לצידה, ייתכן וזה הצלם או אולי אדם שאומר להם מה לעשות. התמונה משקפת מציאות שמחה, טובה, שלא חסר לילדים האלה משהו.
ילד אוכל בגטו.
הילד לא נקי, לא נראה רזה מדי אך הוא לובש בגדים מרופטים, גדולים ולכן אפשר להסיק שהם לא שלו. הוא אוכל מצלחת מלוכלכת, ריקה. לא ברור היכן הוא אבל נראה כי הוא יושב בתוך משהו עגול וחלול. זווית הצילום היא מלמעלה מה שאמור לגרום לאובייקט המצולם להיראות קטן יותר, מסכן אך הילד משיר מבט למצלמה מה שמצביע על כנות ועל אומץ. התמונה משקפת מציאות עצובה, של עוני ובדידות אך גם איזושהי עצמאיות.
לשתי התמונות אלמנטים משותפים ילדים ואוכל אך הן מציגות מציאות שונה לחלוטין.
הילדים בתמונה הראשונה הם ביחד לעומת הילד בתמונה השנייה שהוא בודד, הם נראים נקיים ומטופחים ולעומתם הוא נראה עני ומלוכלך, הם מחייכים ומפוזרים במבטים שלהם מה שמשדר תמימות וילדותיות (כראוי לגיל שלהם) ולעומתם הילד לא מחייך ומשיר מבט חודר למצלמה מה שמשדר משהו בוגר, עצמאי, כנה ומודע למה שקורה סביבו. לא ניתן לדעת האם התמונה הראשונה מבוימת או לא אך בין אם כן ובין אם לא, ברור שמטרת הצילום שלה לא זהה למטרת הצילום של התמונה השנייה (כנראה שהתמונה הראשונה צולמה עבור האלבום של יו"ר הקהילה או עבור הגרמנים).
השוואה מספר 2:
יהודים עובדים בתפירה.
בתמונה נראים כ20 אנשים (ייתכן והיו נוספים) בחדר כשלכל אחד מכונת תפירה. ניתן לזהות שהם יהודים על פי האישה בצד ימין בתמונה שעל גבה הטלאי הצהוב. האנשים נראים במצב טוב, לבושים מכובד ולא רזים מדי. ניתן לראות שהם עובדים בתנאים טובים אך הם לא נראים מאושרים וצוחקים אלא מרוכזים היטב בעבודתם ומכך ניתן להסיק שהם עובדים בכפייה. הישיבה בשורות שורות והריכוז בעבודה בלבד נותן הרגשה של פס ייצור של ממש. התמונה משקפת עבודה בכפייה אך בכל זאת נראה כי המצב די טוב בהתחשב בתקופה.
יהודים בעבודות כפייה.
בתמונה נראים ארבעה אנשים, על פי הגובה והגודל כנראה שהינם ילדים. אפשר לדעת שהילדים יהודים על פי הטלאי הצהוב על גבו של הילד בשמאל-תחתית התמונה. הילדים נראים רזים וברור לעין כי הם סוחבים פי כמה וכמה ממשקלם אך לא ברור מה. זווית הצילום היא מלמעלה מה שבא להדגיש את היותם קטנים ומסכנים. התמונה משקפת מציאות קשה, של עבודה בפרך כפתח אחרון לתקווה.
האלמנטים הזהים בשתי התמונות הם יהודים בעבודות כפייה אך עם זאת ההבדלים בין העבודות הם עצומים. בתמונה הראשונה העובדים נמצאים בחדר עם תאורה ותנאים טובים ועבודתם אינה מצריכה כוח פיזי כזה או אחר לעומת התמונה השנייה בה נראים העובדים סוחבים משקל הגדול פי כמה ממשקלם שלהם. גם בין העובדים עצמם ישנם הבדלים- בתמונה הראשונה נראים אנשים בוגרים, לא רזים, מטופחים לעומת התמונה השנייה בה נראים ילדים קטנים ורזים עם בגדים בלויים. ניתן לשער כי התמונה השנייה צולמה בסתר כיוון שהיא מציגה את המציאות הקשה שהגרמנים העדיפו לצנזר. ובנוגע לתמונה הראשונה, כנראה שצולמה כחלק מאלבום התעמולה של יו"ר הקהילה היהודית בלודז' ששלח את גרוסמן ורוס לתעד בגטו כדי להכין אלבום שיפאר את שמו (חלק מעשייתו בגטו היה להקים מפעלים ובתי מלאכה בהם יעבדו היהודים עבור הגרמנים).
השוואה מספר 3:
אנשים ברחובות לודז'.
על פי הילדים בצד ימין ניתן להבחין שאלו יהודים בגטו. האנשים לא נראים רזים מדי וברחובות לא נראים קבצנים. הצלם לא מתמקד באנשים בפרט אלא ברחוב ככלל. ניתן לראות כי הילדים בצד ימין ובצד שמאל בתמונה והאדם העומד על פסי הרכבת באמצע בתמונה, מביטים במצלמה- מה שמצביע על כך שנוכחות המצלמה זרה להם. התמונה משקפת מציאות יומיומית, רגילה, שגרתית.
עצמות ברחובות.
בתמונה מצולמים עצמות של יהודים שנספו בשואה. על פי הבית מאחור ניתן להבין כי העצמות מוטלות באמצע הרחוב או באחת החצרות בסביבת מגורים. את התמונה צילם וודאי הנריק רוס מפני שהאדם העומד בתמונה הוא מנדל גרוסמן. העצמות מוטלות בערימה ממש כמו אשפה וניתן לראות על פי הצמחיה והדליים הזרוקים שזהו אזור מוזנח. התמונה מתארת מציאות קשה ובלתי נתפסת בה אנשים מתים נזרקים ברחובות ולא נקברים ועצמותיהם נערמים בסמטאות רחובות הגטו.
האלמנט המשותף לשתי התמונות הללו הוא הרחוב אבל ההבדלים בין התמונות הם עצומים ובלתי נתפסים. בתמונה הראשונה מתוארים חיים שגרתיים, נורמלים ובתמונה השנייה מציאות מזעזעת בה עצמות המתים מושלכים ברחוב כמו אשפה. ברור כי התמונה השנייה צולמה למטרות האישיות של גרוסמן ורוס אך לא ברור מה מטרת התמונה הראשונה, אולי עבור אלבומו של יו"ר הקהילה היהודית ואולי עבור הגרמנים עצמם.
השוואה מספר 4:
הגירוש מגטו לודז'
בתמונה זו מצולמים יהודי הגטו כשהם ממתינים לרכבות בעת פינוי הגטו. נראה כי הם ממתינים שם בחוסר מעש ולכן ניתן להסיק כי הם נכנעו לגירוש או שמעולם לא התנגדו לו. הם נמצאים עם רכושם המועט כך שאפשר להבין שהתארגנו לפינוי. התמונה לא משדרת איזושהי עצבות אלא השלמה עם המצב.
גירוש היהודים בכוח
בתמונה מצולמים יהודים כשהם רוכבים על עגלה כלשהי. לא נראה כי הם ארזו איתם חפצים רבים ועל פי הבעת פניו של האדם בצד ימין של התמונה ניתן להבין כי זהו גירוש בכוח. גם זווית הצילום, הידיים המושטות שמצביעות על פרידה ומבטו העצוב והסובל של היהודי בצד ימין משדרים שהגירוש נעשה בחוסר רצון והשלמה של המצולמים.
האלמנט המשותף בתמונה הוא גירוש הגטו אך עם זאת תגובת המצולמים לגירוש שונה לחלוטין. בתמונה הראשונה המצולמים משלימים עם הגירוש, מוכנים לקראתו ואינם מתנגדים לו ולעומתם בתמונה השנייה נראה כי הם מתנגדים, עוזבים בלית ברירה ומתקשים להיפרד מביתם ומשפחותיהם אולי.
סיכום ומסקנות
מממצאי המחקר גילינו את גודל ההשפעה של הצד (הגרמני או היהודי) על המציאות המשתקפת בתמונה, גם אם זה אותו הצלם שמצלם עבור שני הצדדים.
לאחר הפלישה לברית המועצות ועם תחילת הרצח ההמוני, נקטו הגרמנים במדיניות חדשה- מדיניות הדיסאינפורמציה. הם נקטו במדיניות זו כדי להכחיש ולהפריך את השמועות שהסתובבו בעולם על רצח המוני של יהודים באירופה. הם עשו זאת על ידי הפקת סרטי "תיעוד" של חיי היהודים בגטאות כשבעצם הסצנות בהם היו מבוימות.
במחקר התרכזנו בסיפורם של שני צלמים חובבים בעיר לודז' שבפולין , מנדל גרוסמן והנריק רוס. בתקופת השואה הועסקו השניים כצלמים עבור מחלקת הסטטיסטיקה של היודנראט ומאוחר יותר גם עבור ראש הקהילה היהודית בגטו. המיוחד בסיפורם הוא שהם ניצלו עבודתם, המצריכה מהם להסתובב עם המצלמה כל היום, כדי לתעד את המציאות הקשה והבלתי נסבלת בגטו.
גרוסמן ורוס צילמו עבור שני הצדדים ולכן היה מעניין לחקור את ההבדלים בין תמונות התעמולה שצולמו עבור הגרמנים והתמונות שצולמו בחשאי עבור תיעוד המציאות הקשה של היהודים, בעיקר כשאותו האדם עומד מאחורי המצלמה בשני המקרים.
מהמחקר ניתן לראות שכשצילמו עבור הצד הגרמני הצליחו להסתיר את האמת ובתמונות משתקפת מציאות נורמלית ושגרתית. לעומת זאת, התמונות עבור הצד היהודי חושפות את המציאות הקשה בגטו: הרעב, הבדידות, העבודה הקשה, ההישרדות והמוות. קשה לדמיין איך תמונות מצב כל כך שונות צולמו באותו המקום בדיוק על ידי אותם האנשים.
ביבליוגרפיה
-
לוי- מיכאלי, עדי. (אין תאריך). איך מנתחים צילום? ע"פ הרצאתה של אריאל פרידמן- פפ
-
דעת, לימודי יהדות ורוח. (אין תאריך). צילומי הגטו מ: http://warsaw.daat.ac.il/l.htm
-
יהב, גליה. (2015, 16 באפריל) .מנדל גרוסמן, האיש שצילם את כל מה ששלטונות גטו לודז' רצו להסתיר. הארץ.
מ: http://www.haaretz.co.il/gallery/art/.premium-1.2612650 -
צילום מלחמה. (אין תאריך). בתוך וויקיפדיה מ: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9D_%D7
%9E%D7%9C%D7%97%D7%9E%D7%94 -
השואה, הגטאות, גטו לודז'.(אין תאריך). בתוך יד ושם מ: http://www.yadvashem.org/yv/he/holocaust/about/03/lodz.asp
-
החודש הזה בתקופת השואה, מרס 1945. (אין תאריך). בתוך יד ושם. מ: http://www.yadvashem.org/yv/he/exhibitions/this_month/march/12.asp
-
שפרינגר-אהרוני, נינה. (אין תאריך). תצלומי גטאות מתקופת השואה כתיעוד היסטורי. בתוך יד ושם.
-
אוסף תצלומים מגטו לודז'. (אין תאריך). בתוך יד ושם. מ: http://collections.yadvashem.org/photosarchive/he/85090_15845.html
-
גרוסמן, מנדל. (תש"ל). צלם הילך בגטו. תל אביב: בית לוחמי הגיטאות- הוצאת הקיבוץ המאוחד
-
חרסונסקי, יעל. (2010). שתיקת הארכיון (A Film Unfinished).
-
נוי, טום סיימון. (אין תאריך). תיעוד בשואה. מגמת צילום תיכון רוטברג.
מ: https://sites.google.com/a/rothberg100.com/photo/npy-zylwm-wzlmym-mqzwyym/ty
wd-bswh -
איך מנתחים תמונה. (אין תאריך). מגמת צילום רוטברג.
מ: https://sites.google.com/a/rothberg100.com/photo/mnwt-hzylwm/tknyqh-wsph/91-yk-
mnthym-tmwnh -
שוחט, יהודה. (2012, 4 בדצמבר). זיכרון צילומי: תמונות שואה נדירות מאלבומי נאצים. מתוך Ynet.
מ: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4315074,00.html -
הנריק רוס, צלם בגטו לודז'. (אין תאריך). ארכיון לוחמי בית הגטאות.
מ: http://www.infocenters.co.il/gfh/notebook_ext.asp?book=126946&lang=heb -
פרבשטייין, רועי. (2016, 5 במאי). 22 תמונות צבע נדירות ומצמררות שמתעדות את החיים בגטו לודז'. מתוך הפטריה.
מ: http://www.pitria.com/color-photos-lodz-ghetto -
Mendel Grossman. (n.d.). Holocaust Education & ArchiveResearch Team.
from: http://www.holocaustresearchproject.org/ghettos/grossman.html -
1939 Litzmannstadt getto w datach. (n.d.). Litzmannstadt Getto
from: http://www.lodzgetto.pl/litzmannstadt_getto_w_datach.html,2-39 -
1940-1941 Litzmannstadt getto w datach. (n.d.).Litzmannstadt Getto.
from: http://www.lodzgetto.pl/litzmannstadt_getto_w_datach.html,2-40 -
1942-1945 Litzmannstadt getto w datach. (n.d.).Litzmannstadt Getto.
from: http://www.lodzgetto.pl/litzmannstadt_getto_w_datach.html,2-42 -
האתר " Litzmannstadt Getto" תורגם מפולנית לעברית בעזרת google translate)
-
Holocaust Encyclopedia, Lodz. (n.d.). United States Holocaust Memorial Museum.from: https://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005071
-
Combating Holocaust Denial: Origins of Holocaust Denial.(n.d.). United States Holocaust Memorial Museum.
from: http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007273 -
Images of World War II: How the Camera Became a Weapon.(February 01, 2005). SPIEGEL ONLINE.
from: http://www.spiegel.de/international/images-of-world-war-ii-how-the-camera-became-a-weapon-a-339728.html -
Mendel Grossman. (n.d.). Wikipedia.
from: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mendel_Grossman -
The Lódz Ghetto:History & Overview. (n.d.). Jewish Virtual Library.
from: https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/lodz.html -
Linfield, Susie. (October 28, 2010). Picture Imperfect. Tablet.
from: http://www.tabletmag.com/jewish-arts-and-culture/48706/picture-imperfect -
The Lodz Ghetto 1940 – 1944. (November 30, 2011). Fold3.
from: https://www.fold3.com/page/286160716_the_lodz_ghetto_1940_1944#description