עבודת מחקר - יומני ילדים בשואה
עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: יומני ילדים בשואה
שם כותבת העבודה: שי משורר
שם המנחה: מרה קופלר
שם בית הספר: אורט יד ליבוביץ'
כיתה: י-9
תודות:
ברצוני להודות בראשונה לאמי היקרה שעזרה ותמכה בי לכל אורך הדרך. לאמא המדהימה שישבה עמי עד השעות הקטנות של הלילה ועזרה לי להגיע לניסוח יותר טוב.
ברצוני להודות גם לחברתי המיוחדת נויה מרוביץ שעזרה לי בכל צרה וטרגדיה. שחיזקה אותי בכל רגעי המשבר הקשים במהלך העבודה ובמהלך הכרותינו הארוכה.
ברצוני רק לומר תודה לשתי הנשים החזקות ביותר שאני מכירה. שתי הנשים ששימשו לי כמשענת בכל רגע ורגע.
תודה.
מבוא:
השואה, אירוע איום ונורא בתולדות העם היהודי שבו הושמדו כשישה מיליון מאיתנו. לפני ובמהלך מלחמת העולם השנייה גרמניה הנאצית בהנהגתו של אדולף היטלר רדפה אותנו, רצחה רבים מאיתנו ובנוסף לכל גם התעללה בנו. מתוך כל השישה מיליון יהודים, נספו 1.2 מיליון ילדים שחלקם תיארו ביומנים אישיים לפרטי פרטים את האירועים המזעזעים שעברו עליהם באותה תקופה.
המוני ילדים ממוצאים שונים, מנסיבות שונות ובזמנים שונים במהלך השואה החליטו לעשות את אותו המעשה- "לשפוך הכל על הדף". כותבים מילים על ניירות בלויים ואינם יודעים מה מצפה להם כאשר ירימו את ראשם ויסתכלו מבעד לחלון. הם תיארו בעזרת כתיבה ביומנים את חייהם או רק תקופה מסוימת בהם המלאה ברגשות פחד ושמחה, אכזבה ואהבה. מעבר לכך מתוארים גם חלומות ותקוות לעתיד, מחשבות רבות ותהיות, מקרים המלאים בשמחה אולם גם כאלו המלאים בעצב שאותם חוו הילדים. לא כל היומנים נמצאו אך אלו שכן זכו להכרה ברחבי העולם.
שאלת המחקר היא: מהם ההבדלים בדרך שבה ביטאו הנערים היהודיים את עצמם במלל היומנים בשואה?
המטרת המרכזית של המחקר היא לבדוק כיצד השפיעו הגורמים השונים על השוני ואף על הדמיון בין ארבעת היומנים וכיצד דבר זה השפיע על התיאור המילולי בהם. ארצה להתמקד בהבדלים הקשורים למקום, להשפעת הדמויות החיצוניות והמחשבות והרגשות שהביעו הילדים.
בחרתי בנושא זה מפני שגם אני באותו טווח גיל שבו היו כשכתבו את היומן. נערה צעירה בדיוק כמו הילדים שהפכו בין רגע לנערים וכתבו את כל אשר על ליבם על הנייר. המציאות הכביכול פשוטה של ילד הכותב במקום כזה, גטו, מה שהיה קודם ביתו, מוקף במוות, מוקף בצל מותו שלו. מוקף באנשים שונים שלחלקם הייתה השפעה יותר חזקה על מעשיו וחשיבותיו. החוויות בתקופת השואה. כל הדברים הללו עוררו בהם מחשבות ורגשות רבות.
סיבה נוספת לבחירתי בנושא הינה משום שהיומן מאפשר הצצה אל העולם ההולך ונעלם. היומן מתאר גרסה מסוימת של השואה, כל "גרסה" של כל ילד היא שונה. יש בו ביטוי לקשר בין חיי היומיום הרגילים, השגרתיים ובין הזוועה. בין חיים שפויים ובין חיים שקשה להעלותם על דעת ואפילו על הדמיון. בתוך האירועים הקטנים של החיים, כמו טיול בשדה עם המשפחה או ביקור אצל חבר, מתווספים אט אט עוד ועוד סממנים המעידים כי החיים הרגילים נקטעים: אנשים נעלמים, יש פחות ילדים בכיתה, המציאות משתנה.
ארצה במחקר זה לגאול דברים מן השכחה, להדגיש שהידיעה אודות השואה חשובה והכרחית להמשך קיומו של עמנו הזעיר משום ש"עם שאינו יודע את עברו ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל". כמו כן, לחשוף את הדור הצעיר ואף הדור המבוגר יותר ליומנים וסיפורים אישיים של נערים מאותה תקופה. כולנו מכירים את היומן המפורסם של אנה פרנק אך היא איננה הנערה היחידה שכתבה יומן שבו תיארה את דרך התמודדותה במצב במהלך השואה.
ההשערה היא שיש יותר שוני מאשר דמיון בדרך ההבעה והתיאור מפני שכל ילד הינו אחר החי בסביבה אחרת ומוקף באנשים שונים. זאת ועוד שאין זה אפשרי לוודא במאת האחוזים שכל אחד מהילדים חווה את השואה באותה צורה וביטא את עצמו באותה הדרך.
בסוף המחקר אקווה להגיע למסקנות כלליות לגבי כל היומנים ולמצוא את הדמיון והשוני ביניהם.
המחקר מבוסס בעיקר על יומני הילדים עצמם ובניתוח אמירותיהם ומעשיהם. על מנת להמחיש ולבסס יותר את הנאמר יהיה שימוש גם בתמונות ובמחקרים.
במחקר זה יעשה מאמץ להגיע להבנה עמוקה על התנהגות אנושית והסיבות להתנהגות זו. בניגוד למחקר כמותי, במחקר איכותני לא נדרשת כמות גדולה של נתונים רוחביים, ברם כמות מצומצמת יחסית אולם בפירוט מרבי.
רקע על הילדים ויומניהם:
אנה פרנק:
מי יודע את המתרחש בנפשה של נערה המתבגרת?
אנה נערת החן החייכנית ובעלת הומור מיוחד במינו. אומרת את האמת שלה והולכת לפיה. אמיצה, עומדת על שלה ולא נותנת לאף אחד לדרוך על יבלותיה. בנוסף לכך דבר שמאוד עורר את התפעלותי זה שהיא ידעה לקחת סיטואציה מסובכת ומכבידה ולהפוך אותה במהירות לפשוטה וחיובית. לדוגמה, כאשר הורה לה המורה לכתוב חיבור על פטפוט יתר בכיתה, היא נימקה לו שפטפוט היא תכונה נשית וכמו שאמה מרבה לדבר, כך גם היא ותכונה שבתורשה קשה לשרשה. לבסוף, אנה, שאין כמותה, הצליחה לשכנע את המורה להרשות לה לדבר בכיתה מבלי לקבל עונש על כך. בנוסף, המורה שלה התבדח בכיתתה על חיבורה המתוחכם והחכם.
אף על פי שאנה מלאה בדרמות עם חיי חברה ואהבה סוערים, היא חשה גלמודה. למראית העין היא אינה חסרה בדבר. יש לה משפחה, בית טוב עם הורים חביבים ואחות בת שש-עשרה. כמו כן, יש לה כשלושים מכרות ומה שמכנים "ידידות" אך אף אחת מהן לא הייתה הידידה האמיתית שאנה כה השתוקקה אליה. אף אחת מהן לא השתוותה לידידה האמיתית שתקשיב לכל אמירותיה ושתוכל לשוחח עימה על משהו שהוא מעבר לענייני היומיום. זמן כה רב כלתה נפשה של אנה אליה, לידידה האמיתית שמעולם לא הייתה לה. זה כל מה שאי פעם רצתה! כולנו יכולים להזדהות עם התחושה הזאת, החלל שנוצר שאין עם מי לדבר, שאין למי לפנות..
ואז לפתע, ליום הולדתה ה-13 קיבלה אנה יומן והוא היה הפיתרון. היומן ענה לה לכל דרישותיה ומילא את החלל שנוצר בליבה. ליומן היא התייחסה בלשון נקבה לשם שיהיה הכי קרוב לדבר האמיתי, לידידה האמיתית. היא קראה לו קיטי ומילאה אותו במכתבים רבים עבורה. יומנה היה הדבר היחיד שהיה בבעלותה בלבד. הוא שימש לה כספר זיכרונות והיה לה בעל ערך רב. את כל הצער, הפחדים, הדאגות, המצוקות, הכעסים והזמנים הקשים לשאר היהודים, את כולם ביטאה ושיתפה אנה הצעירה ביומנה. במקביל לתיאור של המאורעות הפחות טובות, היא שיתפה גם את השמחות, התקוות, החלומות, המחשבות והריגושים הרבים שהתחוללו בחייה במחבוא.
היא מתארת ביומנה כיצד היא מתמודדת בחיי היומיום שלה עם החיים במחבוא. מדי פעם סיפרה כמה בדיחות ותיארה מאורעות מצחיקים כגון שהיא ופטר (אחד המתחבאים) התחפשו והשתעשעו יחדיו. היא סיפרה ביומנה כמה היא לא אוהבת ללמוד מתמטיקה וכמה היסטוריה מסקרנת אותה. היא תיארה כיצד מוציאים את היהודים מבתיהם בקבוצות ואת כל מה שהגרמנים עוללו להם. כמו כן, הדגישה בתיאורה עד כמה היא מרגישה שהיא חיה בבועה. מלבד אלו, היא גם תיארה את חיי המתחבאים האחרים, את ימי ההולדת, את המחסורים ואת היתרונות שיש לחיים במחבוא.
בהתחלה, אנה אינה חשבה כלל על פרסום היומן. למעשה, היא הייתה בטוחה שאף אחד לא ייראה בו עניין. אך לאחר ששמעה ששר החינוך ההולנדי הודיע על איסוף יומנים ופרשיות מתקופת השלטון הנאצי, החלה בשכתובו המחודש. היא תיקנה את יומנה, שינתה את שמות חבריה לשמות בדויים, השמיטה והוסיפה דברים על פי הצורך והמשיכה בו זמנית בכתיבת היומן המקורי. היו שלוש גרסאות ליומן. הגרסה הראשונה הייתה היומן המקורי. הגרסה השנייה היה העריכה של אנה והאחרון היה גרסה משותפת לשני החלקים. לבסוף, הגרסה שפורסמה הייתה האחרונה, שכללה את שניהם.
אנליס מארי אנה פרנק נולדה בשנת 1929 בפרנקפורט שבגרמניה למשפחה יהודייה. עם עליית הנאצים לשלטון ותחילת המלחמה, היא ומשפחתה היגרו לאמסטרדם בתקווה שהאיום ייפסק. אך, בשנת 1941 כבשו הנאצים את הולנד ואנה ומשפחתה שוב הועמדו לסכנה רבה.
עד הגעתה של אנה לגיל 13, היא חיה את חייה כרגיל. ישנה במיטתה הנוחה, הלכה לבית הספר, נפגשה עם חברותיה ושיחקה איתן. הלכו לצידה לפחות שני בנים וסבבה אותה חבורה של בנות ובמילים אחרות, אנה הייתה תמיד במרכז העניינים. אך מאז הכיבוש הנאצי,במקביל לחייה הרגילים, חלו על היהודים איסורים רבים. הם היו מחויבים למסור את אופניהם וכמובן לענוד טלאי צהוב. בנוסף לכך, הם אינם היו רשאים לנסוע בחשמלית וכל סוג מכונית אפילו פרטית, אינם רשאים לעסוק בכל סוג של ספורט בפומבי והם היו מורשים לצאת לרחוב רק בשעות מסוימות. וכמו כל אלו, היו עוד איסורים רבים שהגבילו את חירותם והטילו אימה ופחד על היהודים.
ואז, ביולי 1942, עולמה השתנה. אנה ומשפחתה נאלצו לעבור למחבוא שאותו אביה הכין עבורם עקב החמרת מצב היהודים.
לאחר שנתיים שחיה במקום סגור בלי לראות כלל את העולם שבחוץ עם עוד שבעה מתחבאים מלבדה, המחבוא נחשף. אנה ושבעת המתחבאים האחרים נתפסו באוגוסט 1944. אנה נפטרה עקב מגפת טיפוס הבהרות שפרצה במחנה הריכוז ששהתה בו- ברגן בלזן ותאריך מותה חל בין סוף פברואר לתחילת מרץ 1945.
רותקה לסקר:
רותקה לסקר נולדה בעיר החופשית דנציג שבצפון פולין וזמן קצר לאחר מכן, עברה עם משפחתה לעיר בנדין שבדרום פולין. רותקה התגוררה שם עם סבתה, הוריה ואחיה הקטן בדירה שצומצמה לחדר אחד. אביה הציוני של רותקה, תיכנן לעלות לארץ ישראל איתם אך מלחמת העולם השנייה והשואה הקדימו אותו. בשנת 1939, בטרם מלאו לרותקה הצעירה 10 שנים, נכבשה בידי הנאצים העיר הפולנית בנדין והפכה לגטו פתוח. גטו פתוח הינו מוקף בגדר עם שמירה פחות קפדנית ואף ניתן לצאת ממנו במטרה לעבוד עם הצגת תעודות.
רותקה הייתה חברה בתנועת נוער וניהלה חיים חברתיים ערים במיוחד. היא התמצאה במהלכי המלחמה וביחסי הכוחות. בנוסף לכך, ידעה פרטים רבים על התקדמות הכוחות ועל גורלם של היהודים הנשלחים ברכבות.
רותקה כתבה את יומנה במשך ארבעה חודשים בשהותה בגטו, מינואר עד אפריל 1943. היא קיוותה שבו היא תוכל לנתח, להסביר את עצמה ואת הרגשותיה מפני שבמציאות, היא מצאה בזה קושי רב לעשייה. מטרת כתיבת היומן מלכתחילה הייתה שהוא ישמש לה כעזר לשפוך על הנייר את כל מה שהתחולל בתוכה. יתרה מכך, רותקה כתבה את יומנה על מנת שלא לשכוח את האירועים שקרו לה. היא תיארה ביומנה את חיי היומיום שלה ואת המאורעות בגטו.
הדירה שבה התגוררה רותקה הייתה שייכת למשפחתה של סטניסלבה ספינסקה והופקעה מידיהם לפי דרישות הגרמנים כאשר הוקם הגטו מלכתחילה. סטניסלבה, צעירה בת 20, שעבדה בקרבת הגטו, נהגה לבקר מדי פעם בדירה כדי לעמוד על מצב החזקתה. כך היא התוודעה לרותקה, שהייתה לדברי סטניסלבה נערה רצינית ובוגרת מכפי גילה והן הפכו לידידות. רותקה סיפרה לסטניסלבה על כך שידעה שאינה תזכה לשרוד את המלחמה וברצונה שהיומן יזכה לחיות אחריה. שתי הבנות הגיעו להסכמה שכאשר יגיע הזמן, רותקה תחביא את יומנה מתחת לרצפה הכפולה בגרם המדרגות וכאשר המקום יהיה נקי מסכנה, סטניסלבה תיקח אותו אליה ותשמור עליו. באוגוסט 1943 נשלחה היא, הוריה, אחיה וסבתה ברכבת משא אל מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ. משפחתה הושלכה לתאי הגזים ושם נספו פרט לאביה, שהיה חסון ובריא ולכן נשלח לעבודה במחנה. באפריל 1943, משפחת לסקר עברו לגטו סגור בשכונת קמיונקה ורותקה זכרה את הסכמתה והניחה אותו במקום המחבוא. סטניסלבה חזרה לאחר המלחמה לביתם בגטו בבנדין, לקחה עימה את יומנה של רותקה ושמרה אותו כפי שהבטיחה.
ביום הולדתה ה14, 1 בינואר 1943, נספתה רותקה לסקר וכל משפחתה מלבד אביה במחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ.
פטר גינז:
פטר היה נער יהודי המוכשר בציור ובכתיבה. הוא תמיד מצא דרך לחקור, לצייר ולכתוב לא משנה היכן היה. ההתמדה הבלתי פוסקת שלו על אף כל הסיכונים הדהימה אותי! רצונו החזק לדעת, לגלות ולחקור עוד ועוד דברים נסתרים במיוחד במהלך שהותו בגטו השאיר אותי חסרת מילים.
פטר נולד בפראג בשנת 1928 לאמא אירית ואבא יהודי. אחד-עשר שנים לאחר לידתו, החל האירוע האיום בכל ההיסטוריה של העם היהודי-השואה.
במהלך השנים 1941-1942 הוא כתב יומן כשהיה בן 13 וחדל מכתיבתו זמן קצר לפני שגורש לגטו טרזיינשטאט, כשהיה רק בן 14. פטר תיעד ביומנו את אשר קרה בשכנותו ובעולם. אחותו, חווה פרסבורגר, ניצולת שואה, ערכה לבסוף את יומנו והוציאה אותו לאור ב-11 שפות שונות.
פטר היה ילד מנישואי תערובת. ילד שאחד מההורים שלו יהודי והשני ארי. על פי חוקי נירנברג הנאצים, ילדים כמוהו נחשבו "מישלינגים" (בני תערובת מדרגה ראשונה). משמעות הדבר הייתה שהם נדרשו לציית לאותם חוקים והגבלות שחלו על שאר היהודים: ענדו טלאי צהוב, סולקו מבתי ספר ציבוריים, בחשמלית הוקצה להם הקרון האחרון בלבד, אם בכלל וכ'ו.. דבר אחד הבדיל את ילדי התערובת: הם גורשו למחנות הריכוז רק כאשר הגיעו לגיל 14.
לפני קריאת היומן, לפי כל המידע שמצאתי אודות פטר הייתי בטוחה כמעט במאה האחוזים שאקרא יומן של גאון יצירתי שמביע את עצמו בצורה מרבית ומפורטת בעזרת האותיות על גבי הנייר. אך, במהלך הקריאה, פטר השתקף בעיניי כעיתונאי. עיתונאי שלא הביע את דעתו כללאלא רק דיווח בתמצות על אשר קרה לו וסביבו. הוא דיווח בצורה עובדתית, ללא פניות ובכך אפשר להניח שמטרת הכתיבה הייתה הנצחת המאורע. פטר כתב ביומנו בצורה ישירה ולקונית והיה ברור וחד משמעי בתיאוריו. בתחילת כל יום הוא כתב מה היה מזג האוויר ואת אשר עשה באותו יום. ייתכן שרצה להעביר לנו תחושה מוחשית של המאורע של אותו היום, רקע לסיטואציות שקרו.
היו לו שני עיסוקים: כתיבה וציור. הכתיבה שימשה לו להנצחת המאורעות והציור שימש לו להבעת הרגשות והמחשבות.
בשנת 1944, לאחר שנתיים בגטו טרזין, הובל פטר הצעיר על ידי רכבת למחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ ושם מת בתאי הגזים. רק בן 16, רגוע מתמיד, קיבל על עצמו את המוות שאליו ידע שהוא הולך.
דויד רובינוביץ':
דויד רובינוביץ' היה ילד יהודי אהוב על ידי ילדי הכפר מפאת כשרונו בארגון משחקים. נתגלו מתוך תעודות בית ספרו שנשמרו שהוא היה תלמיד מוכשר, שקדן, רציני שאהב לעסוק במלאכת יד. עמיתיו זוכרים אותו כילד סקרן ומעניין הפתוח לאחרים ומיטיבים.
דויד נולד להורים יהודים, יוסף וטייבה, ב27 ביולי 1927 בעיר קיילצה שבמרכז המזרחי של פולין. לדויד היו שני אחים הצעירים ממנו, אחיו הרצל ואחותו מלכה.
ב-1 בספטמבר, 1939 פרצה המלחמה. חוויות חדשות ומסקרנות היו שם עבור עולם הילד המעניין. הוא חדל להשתתף במשחקים וחי יחד עם משפחתו את האסון שנפל עליהם.
בהיות דויד בן 13, החליט לתעד את המאורעות ביומן אישי שכתב. התיעוד החל ב-21 במרץ 1940 עד הקטע האחרון ביומנו ב-1 ביוני 1942.לאחר המלחמה היומן התגלה וזכה לפרסום רב בעולם אף על פי שדויד אינו כתב דבר המרמז על רצונו שיומנו יתפרסם. היומן נכתב בשפה פשוטה בחמש מחברות בית ספר ובו תיאר את ילדותו הרגילה ותיעד את הכיבוש ורדיפת היהודים על ידי הגרמנים במלחמת העולם השנייה.
במהלך המלחמה דויד רובינוביץ' ומשפחתו הועברו לגטאות שונים ולבסוף נשלחו למחנה הריכוז וההשמדה טרבלינקה ונספו שם ככל הנראה בתאי הגז ב22 או ב23 בספטמבר 1942.
פרק 1- המקום:
במקרה זה, ההגדרה המתאימה ביותר של מקום היא מרחב חיים.
ארבעת הילדים הושפעו מהמרחב שבו היו. המקום שבו היו. לא מבחינה גאוגרפית אלא מבחינת אופי המקום.
השפעת הסביבה על נפש הילד עשויה להיות גורם קריטי בעיצוב אישיותו אשר נבנית מהיסודות בשנות ילדותו. הסביבה המלאכותית והטבעית שאנו נמצאים בה יכולה להשפיע עלינו לשני הכיוונים, חיובי ואף שלילי.
(ציור של פטר גינז-הגטו)
אנה פרנק שהתה במחבוא, פטר גינז שהה בעיר הולדתו ולאחר מכן בגטו, רותקה לסקר ודויד רובינוביץ' שהו שניהם בגטו.
הגטו הינו מקום גוסס שבו יש תנאי צפיפות, רעב, מחסור בחומרים ותנאים קשים מנשוא ולשם כך, לכל ילד הייתה דרך או מקום מילוט משלו. כתיבת היומן הייתה האסטרטגיה להתמודדות עם המציאות המחרידה של החיים תחת שלטון הנאצים.
בגטו, לפטר לא הייתה את האפשרות לכתוב יומן ולכן הנתיב שבו בחר היה ההתעסקות בהרחבת ההשכלה והטביעה בעולם המדע. לרותקה ודויד מקום המילוט היה היומן. דרך כתיבת היומן, הם הצליחו להביע את עצמם ולהתכנס בעולם משלהם הרחק מכל הדברים האיומים שהתחוללו מסביבם. מקום המילוט של אנה היה גם היומן. היא הזדקקה לו מפני שלא יכלה לחיות בנחת ובחופשיות כאוות נפשה במחבוא. היא חיה יום יום במתח, גם במתח של ציפייה ותקווה וגם במתח של פחד כאשר שמעה רעשים בבית. כאשר היה אדם זר בבית, אסור לפתוח אפילו את זרם המים בברזים כדי שהוא לא יחשוד שיש אנשים המתחבאים בבית. אסור להזיז את הוילונות בשעות היום ואסור לצאת מן המחבוא עד שעובדי המחסן הולכים לביתם מהחשש שיראו אותם. אפילו לא התאפשר לה להשתעל כראוי כאשר חלתה בשפעת כדי שלא ישמעו אותה. המחבוא, היה ה"גטו" של אנה.
הם חיו במרחבים גאוגרפיים שונים ועם זאת חלק מהחוויות וההשפעות מהמקום עצמו היו דומות. שני הגורמים השפיעו על הילדים באופנים דומים ושונים.
גורם ההשפעה המובן מאליו הראשון היה המרחב עצמו. כלומר, מקום המגורים.
פטר גינז חי בשני מקומות. הראשון, פראג שהיא גם עיר הולדתו. השני, גטו טרזין (טרזיינשטאט).
ניתן להסיק שמקום מגוריו בפראג לא השפיע על אופן חוויותיו בצורה משמעותית ודרסטית משום שלמרות כל ההתהפכויות נגד היהודים ונגדו בפרט, הוא המשיך להתנהג כרגיל. הוא חי את ההווה ה"שגרתי" שלו ולא חשב כלל על עתידו ועל מה שצופה לו בקרוב. לעומת כל הדברים הפחות חיוביים שקרו, הוא התנהג בדיוק כמו כל ילד רגיל אחר שמתעצבן על מורתו (שלה קרא "הלאושרית") ומתרגש להראות לאמו את תעודתו.
חוויית השואה בצ'כיה אינה דומה כלל לחוויית השואה בגטו. בגטו טרזין היהודים מתו מרעב ומחלות. לאן שהביט, פטר ראה מוות ואימה בכל פינה. לעומת פראג, בה היהודים לא חיו בעושר ואושר לאור כל האיסורים שחלו עליהם, אך הם כן ניהלו את חייהם באופן מינימלי. זה אכן נתן לו את ההזדמנות להביע את עצמו ועדיין להיות ילד. בהגעתו לגטו, הוא התבגר במהירות לאור חוויית הטראומה הנוראה של ראיית המוות והאימה השוררת שם. ידוע שמחקרים מוכיחים שכל אדם שחווה מצב טראומטי מושפע על ידו ומגיב אליו באופן כלשהו. לפעמים השינויים החלים על אדם כתוצאה מחוויה טראומתית הם חיוביים והנפגע הופך במובנים מסוימים לחזק או לעמיד יותר ולפעמים השינויים הם שליליים. לפי התנהלותו היומיומית של פטר בגטו, שערך עיתון מחתרתי ושקד על השכלתו, אפשר להסיק כי הוא הפך לחזק ועמיד יותר בעקבות החוויה- ילד צעיר ותמים שפוגש את מלאך המוות במשך שנתיים בסביבה נוראה.
לפני הגעתו של פטר לגטו, הוא היה עטוף באהבה, מוקף ביקיריו ונמצא בביתו החמים ולכן יכל להיות ילד תמים וחולמני, היה לו את המקום להיות ולהביע את עצמו. העובדה שהיה ילד תערובת אכן הקלה על המצב. עד הגעתו לגיל 14 הוא לא נחשף לזוועות של הגטו ומחנות הריכוז וההשמדה.
חווה אחותו של פטר, מספרת כי זוכרת היא כיצד בילדותם עיניו של פטר הכחולות והרצינות היו מתמלאות שמחה ועליזות בזכות איזו שובבות נערית. וכיצד בטיוליהם המשותפים היה הולך כשעיניו תקועות באדמה בחיפוש אחר "אוצר" שהיה לעתים אבן מחוספסת, מטבע או חרוז מיוחד.
כמו כן, היא מוסיפה ואומרת שבשנת 1944, כאשר ראתה אותו בגטו, הפך פטר לבחור גבוה, רזה, חיוור שפני הילד שלו נעלמו. היא סיפרה שהגטו הפך אותו מילד תמים וחולמני לאיש צעיר ורציני המגלה עניין כמעט בכל תחום מדע אפשרי.
במהלך שהותו בגטו טרזין ניתנה לו הזדמנות אשר לא ניתנה לו בביתו בפראג. הוא פגש מדענים מפורסמים ואמנים גדולים ממגוון תחומים. פטר האזין בשקיקה להרצאותיהם אשר ניתנו בסתר מפני שהגרמנים אסרו כל פעילות אינטלקטואלית.
"שנה, כמעט שנה עברה
רחובות אפורים החליפו את יופייך.
כמעט שנה רובץ אני בבור
כחיית-פרא הכלואה בכלוב.
פראג שלי, אגדת אבן, חושב עלייך."
שיר שכתב פטר בגטו טרזין. (שרות אנכי. 15 באוקטובר 2009).
בשיר זה פטר מביע את געגועיו העזים לפראג הקודמת, החופשיה והמשוחררת שהכיר ששימשה לו מקום בטוח וחם. ביתו. דוד בדומה לפטר, כאשר הוכרח לעבור מביתו, המקום הבטוח שלו, פרץ בבכי. הוא התעצב שנאלץ לעבור מן המקום שבו הורגל להיות ושבו הרגיש בטוח. שניהם מתגעגעים למקום שבו הם הרגישו בטוחים אך פטר בניגוד לדויד, מרגיש כלוא וכבול כחיית פרא בגטו. פטר מרגיש כאילו הגרמנים מתעלמים מכל מושג הקשור לאנושות ומתייחסים אליו כאל חיה ולא כאל בן אדם בעל נשמה וחיים.
דעתי הראשונית הייתה שפטר ידע שהמוות שלו קרב ובא. הרי זה ברור לעין שיהודים מתים בגטו על בסיס יומיומי! זאת ועוד שהוא ילד בעל חשיבה מיוחדת ושונה מכל חשיבה של ילד אחר. ניתן לראות זאת בדבריו לאחותו בגטו. הוא שלח לה מכתב באנגלית ובה ביקש ממנה להתאמן בכתיבה וידיעת השפה ושתענה לו גם באנגלית משום שחשב שהשפה תהיה הכרחית ביותר כשתגדל, מה שלבסוף אכן קרה.
לכן, בגטו הוא ספג כמה שיותר מידע והרחיב את אופקיו. דרך פעולה זו, הרחבת השכלתו, הוא חי את חייו במלואם ומיצה אותם ככל שיכל.
דעתי השתנתה בעקבות מידע שקראתי אודותיו. כעת, אני סבורה כי ישנה אפשרות אחרת והיא שפטר ראה את הגטו כהזדמנות לפגוש אנשים משכילים וללמוד מהם ובכך להכין את עצמו לעולם שלאחר המלחמה. מכל הפעילויות שבהן עסק פטר בטרזיינשטט ברור כי האמין שיחזור לעולם שממנו נעקר באכזריות וכי ציפה להשלים בו משימה כלשהי, משימה אשר היה עליו להתכונן לקראתה. הוא האמין כי העולם מחכה לתרומתו. פטר הכין את עצמו במלוא המרץ לקראת עולם שלעולם לא יזכה לראות. הוא ערך עיתון מחתרתי ששמו "ודם" (אנו מובילים) והמשיך לחקור, לכתוב סיפורים ושירים, לצייר ולקרוא. במילים אחרות, עשה הכל כדי להשכיל ולהרחיב את אופקיו.
(מפת אסיה- ציור שצייר פטר בגטו טרזין)
"זרעו של רעיון יצירתי אינו דועך בבוץ ובזוהמה. אפילו שם ינבוט ויפיץ את פריחתו כמו כוכב שזורח באפלה"… (שרות אנכי. 15 באוקטובר 2009) כך כתב פטר בגטו טרזין, מה שמחזק את הדעה שבגטו הוא רצה ללמוד ולהשכיל כמה שיותר במטרה להיות מוכן לעולם שלאחר המלחמה וגם כדי שיוכל להיות אדם משפיע ולהשאיר חותם.
לעומתו, אנה פרנק הרחיבה את השכלתה מפני שרצתה להפיג את השיעמום במחבוא. היא למדה גרמנית, צרפתית, הולנדית, אנגלית, מתמטיקה, תולדות האומנות, ביולוגיה, ספרות הולנדית, גאוגרפיה והיסטוריה מקראית ולרוב גם קראה וכתבה ספרים.
אנה פרנק ופטר גינז לפי דברי אחותו, השתנו מאותו הרגע שהשתנה מרחב החיים הבטוח שלהם. מעברם מאווירת הביטחון בביתם לאווירת כליאה וצמצום הכריחה אותם לקבל החלטות חשובות לגבי מהלך חייהם. שניהם התבגרו באותו הרגע שחל השינוי הגדול בחייהם. אנה לא הכירה בעצמה כילדה מאז כניסתה למחבוא בשנת 1942 ופטר השתקף כבוגר בעיני חווה בכניסתו לגטו.
לאחר זמן רב במחבוא, שיעממה אותה השגרה ואז מצאה לעצמה עיסוקים חדשים שהיו הצצה לתוך חדריהם המוארים של השכנים בשעות החשיכה, תעסוקה בקצרנות הולנדית, חקירת המיתולוגיה היוונית והרומאית, חקירת שושלות יוחסין ומשפחות המלוכה של ארצות שונות ורקדה בלט.
אנה שהתה בקרבתם של עוד שבעה מתחבאים מלבדה. הם היו יחד במקום סגור במשך שנתיים שלמות. בעיניה, שמונת המתחבאים היו כפיסת שמיים כחולים המוקפים בענני גשם שחורים המסמלים הגטו והעולם בחוץ. הטבעת המפרידה בינם לבין הסכנה הולכת ומצטמצמת.
במחבוא, כל השמונה חווים מצבי רוח שונים ומושפעים ממצבי הרוח של חבריהם למחבוא. ערימת המכתבים של אנה נכתבו גם הם במצבי רוח שונים. כאשר היא שמחה, היא מתארת ומרחיבה על היופי שבעולם ועל הדברים הטובים שעוד נותרו. אך, כאשר היא כעוסה, היא מתארת את הדברים כאילו זה סוף העולם למרות שידעה שהם לא.
אנה הייתה כה סקרנית לדעת מה אירע לעם היהודי ואף לעם ההולנדי שאליו הרגישה כה מחוברת. כמה פעמים בשבוע, האנשים שידעו על מחבואה ועזרו לה, סיפרו לה ולשאר המתחבאים על עולם החוץ. כמו שסבתא מספרת סיפור כולם מקשיבים, כך הקשיבו המתחבאים לחדשות על עולם החוץ מפי העוזרים. הם סיפרו להם כי בעולם בחוץ, אין איש יכול להימלט מגורלו האיום אלא אם כן הוא מסתתר. הגרמנים משליטים טרור ולא חסים על איש. שוררת אימה על כל היהודים חפי הפשע הנלקחים בטורים ארוכים עם ילדיהם ובוכים בכי תמרורים. מכים ומענים אותם עד שהם נופלים על פני האדמה בבושה וכאב. הזקנים, הנשים ההרות, החולים, התינוקות, הילדים- כולם משתתפים במסעות ההשפלה והמוות האיומים האלו. מעבירים אותם בקרונות בשר למחנה היהודים הגדול בדרנטה שבו הם אינם מקבלים דיי אוכל ושתייה כדי לשרוד. מים יש שם רק במשך שעה אחת ביום ובית השימוש ומתקן הרחצה משמש לכמה אלפי אנשים. אין אפשרות לברוח מהמקום הנוראי הזה ואנה הניחה שרובם לא נשארים בחיים ונרצחים באכזריות שם. לא הייתה דרך לאמת את אמירותיהם משום שחלקן היו שמועות שעברו מפה לאוזן. שמועות שעוברות מפה לאוזן משנות את גרסתן, לכן בכל יום האזינה אנה לשידורי הרדיו בהולנדית מלונדון, שהיה מקור אמין עבורה, בשביל להתעדכן במה שקורה מחוץ למחבוא.
בדומה לאנה, הגטו עורר בדויד רובינוביץ' את סקרנותו. כל החוויות החדשות, הרעות והטובות של דויד, הדברים שמעולם לא ראה לפני כן, סיקרנו ועניינו אותו. למשל, הסתכלותו בתדהמה מבעד לחלונו על הצבא הגרמני שעבר עם פרשים רבים, שיירות ארוכות וארטילריה (כלי נשק) כבדה מפני שהם חלפו בעירו לעתים רחוקות. זאת ועוד שכאשר מצא ביער תת מקלע ברכיו רעדו מהתרגשות.
הוא תיעד ביומנו בעיקר את הנעשה ליהודים האחרים בגטו, מעט את חייו ואת חיי משפחתו. הוא ניסה בכל דרך אפשרית להשיג מידע על המתחולל בגטו. הוא ריחם על היהודים חפי הפשע שנרצחו בגטו באכזריות והתעצב שזהו גורלם אך הוא תמיד מצא דרך לגלות מה קרה להם לבסוף. כל פעם כשדויד שמע על אסון נוסף בגטו, עיניו יצאו מחוריהן, ראשו כאב והוא היה כה מותש כמו אחרי עבודה קשה ביותר אבל סקרנותו לגבי גורלם ולגבי המתחולל בגטו עלתה על כאביו. הוא שאל כל אדם שראה לגבי מה שקורה, מי נרצח ואיך, למי נגנב האוכל ומי גנב ומה המעשה הנבזה שנעשה ליהודים. את כל אלו כתב ותיעד ביומנו.
בניגוד לדויד, רותקה כמו אנה השתעממה גם היא מהשגרה. בנוסף לכך שתיהן הרגישו ככבולות משום שלא יכלו לצאת עקב המצב שהחמיר בגטו ובעולם בחוץ.
לאחר שהגטו הפתוח בו שהתה רותקה הפך לגטו סגור, היא הרגישה כלואה בו כטבעת המתהדקת סביבה. לעומת גטו פתוח, גטו סגור מוקף גדר או חומה, נשמר על ידי כוחות גרמניים ופולניים ותושביו לא הורשו לצאת מתחומיו. רותקה לא ניסתה לעשות דבר על מנת להיטיב את זמנה בעוד שרצונה להיות במקום טוב יותר הלך וגבר.
דויד לעומתן לא ראה את שהותו בגטו כשגרה משעממת הכולאת אותו אלא כמסקרנת.
למרות שכאשר נודע לו שכל מי שיצא או ייכנס לגטו צפוי לו עונש מוות, הוא התעצב, ובנוסף חשב שלרצוח בדם קר אדם חף מפשע זה מעשה נבזי ומיותר. לאחר שראה במו עיניו שני יהודים נורים למוות רק משום שיצאו מהשכונה, הגרמנים נראו בעיניו כחיות טרף. כשהגיע החורף, לא שמעו את קריאות השמחה האופייניות של הילדים. בשביל רוב תושבי הגטו החורף הוא סיוט של עוני ורעב. בכל מקום ישנם תורים ארוכים של אנשים המבקשים אוכל כדי להשביע את קיבתם הרקה. ילדים שהוריהם גורשו והם הופקרו לגורלם לבדם, לבושים בבגדים בלויים ומושיטים את ידיהם אל עבר ההולכים והשבים. הילדים האלו לפי רותקה, מסמלים את אפרוריותו של הגטו.
גורם ההשפעה השני היה הטבע.
אנה פרנק, התחבאה במקום סגור כך שהיא לא "זכתה" לראות את העולם בחוץ. העולם בחוץ לא היה כל כך זוהר באותם שנים אבל היא התגעגעה לטבע, לפרחים, לעצים ולשירת הציפורים כשהשמש זורחת מעליה. היא לא הייתה היחידה, רותקה ודויד גם הושפעו מהטבע. רותקה רצתה לפרוש כנפיים ולעוף הרחק. לשמוע את הרוח משתוללת על פניה ולחוש את משביה. לעוף למקום שבו גטו ומפעלים שבהם יהודים הוכרחו לעבוד אינם קיימים. דויד, כל פעם שחלה, ישב ליד החלון והביט אל עבר השדות הירוקים
ומיד הרגיש יותר טוב.
בנוסף לציוריו של פטר שבהם צייר את פראג, עיר הולדתו ואת הגטו, הוא צייר פרחים צבעוניים ובכך הביע את תשוקתו העזה לטבע. ארבעתם רצו להתאחד עם ההרמוניה של הטבע.
מחקר אחד הוכיח כי כאשר מטופלים בבית החולים הועברו לחדר המשקיף אל עבר נוף טבעי במקום אל עבר קיר בניין, המטופלים חשו יותר טוב, היו יותר שמחים וחיוביים והתאוששו יותר מהר. לעומתם, המטופלים שחדרם השקיף אל עבר קיר בניין, התלוננו רבות, כעסו, בכו, היו מדוכאים והחלימו לאט יותר. כל המטופלים קיבלו טיפול זהה לחלוטין כך שההסבר היחיד הוא שהטבע מחדש את האנרגיות בגוף האדם ומעניק להם הרגשה טובה.
מחקר נוסף הוכיח כי הטבע מעלה את מצב רוחנו ומפחית מהלחץ הנגרם לנו מעבודתנו ומחיי העיר הסוערים.
בעקבות מחקרים אלו, אפשר להבין מדוע ארבעת הילדים כה הזדקקו לטבע ולרוגע שהוא מעניק, כמה הטבע יכל להועיל למצבם הבלתי נתפס בתקופת השואה.
בכל סביבת מקום ישנם גורמים משפיעים ומושפעים.
בפרק זה, הגורמים המושפעים היו הילדים והגורמים המשפיעים היו הטבע והמקום. דיברנו על הדמויות הראשיות בהשפעת הרקע של הסיטואציות והשלכותיהן במהלך השואה.
בפרק הבא נתייחס להשפעת הדמויות המשניות והשלכותיהן על הילדים.
פרק 2- השפעת דמויות חיצוניות:
איש אינו יכול לשלוט במעשים ובתגובות של אנשים אחרים מלבדו, אבל יש באפשרותם הכוח להשפיע עליהם. ההשפעה יכולה להיות חיובית ואף שלילית. זאת ועוד שהיא יכולה להשפיע עלינו באופן ישיר או באופן עקיף. אישיותנו מתעצבת ומתפתחת עקב השפעת האנשים הקרובים אלינו והחברה. בפרק זה נדון בהשפעת הדמויות המשניות והשלכותיה על כל אחד מארבעת הילדים. כלומר, השפעת החברה על הילדים.
אנה פרנק הושפעה מכמה אנשים שהתחלקו לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה הייתה המתחבאים והשנייה הייתה היהודים מחוץ למחבוא.
אנה במעברה למחבוא, טולטלה מחיי אדם נערץ למציאות של נזיפות ממבוגרים- קבוצת האנשים הראשונה שהשפיעה עליה. היא הייתה מותקפת מכל הכיוונים. כמעט כל המתחבאים זלזלו בה והעבירו ביקורת על התנהגותה, נימוסיה ומעשיה. הם ראו באנה כילדה קטנה בלי דעה, גישה ועקרונות משלה. הם התערבו בחינוכה וטענו שהוא מתחת לכל ביקורת. מדי פעם הוריה הגנו עליה מפני כל האשמות כלפיה, אך זה לא עזר. כלפי חוץ, היא צחקה מאמירותיהם למרות שהן לא הצחיקו אותה כלל. להפך, הן פגעו בה עד מאוד וכאשר הגיעה למיטתה, הכרית שלה התמלאה בדמעותיה המלוחות. היא ניסתה להתחמק אינספור פעמים מהנאומים הארוכים שהטיפו על חינוכה ודרך התנהגותה. היא ידעה מי היא ומה היא שווה למרות כל האמירות שלהם. אולם, לאחר זמן רב שכל מה ששמעה היה רק אמירות פוגעניות כלפיה, היא שאלה את עצמה שאלות רבות. האם היא נוראית כפי שכולם חושבים? האם היא מרוכזת בעצמה ולא מתחשבת באחרים? האם תהיה אי פעם תהיה כפי שהיא רוצה להיות? אנה כבר לא הייתה מסופקת ושלמה עם עצמה. זאת הייתה השפעת הביקורת של אחרים כלפיה. מרוב כל הביקורת וההאשמות, היא החלה לשפוט את עצמה ולערער באופיה.
למילים שאנו אומרים יש כוח עוצמתי שיכול לברוא קרבה וליצור אווירה נעימה או לחילופין לזרוע הרס וחורבן. הבחירה נמצאת בידיים שלנו או יותר נכון, בפינו.
החוקר היפני ד"ר מסרו אמוטו גילה במחקר את השפעת גלי הקול על המציאות החומרית. הוא הוכיח באמצעות בדיקה מיקרוסקופית, כי מים הנמצאים במקום בו נאמרים דברים חיוביים או שליליים, מושפעים פיזית מאיכות הדיבור. אם נאמרו דברים חיוביים בסביבת המים, לאחר תהליך הקפאתם מתקבלות צורות קריסטל נפלאות ומוארות. אך אם הדיבורים היו שליליים של ביזיון, קללות וכעס, מתקבלות צורות מכוערות ושחורות.
גוף האדם מורכב בערך מ- 70% נוזלים וכאשר נוזלים אלו "שומעים" רק אמירות פוגעניות ושליליות, אנו יכולים להסיק שהתנהגותה ומחשבותיה של אנה השתנו בהתאם לכך. במחבוא אנה הרגישה בודדה יותר מתמיד על כן, הזדקקה לחברה. למישהו שידבר עימה בלי להעליבה ושיאהב אותה בזכות פנימיותה ואופיה. היחידים שלא העבירו ביקורת על התנהגותה היו פטר (נער שהיה אחד מהמתחבאים) ואביה ולכן אהבה אותם יותר מכל שאר דיירי המחבוא.
הם היו שם בשבילה כשהזדקקה לכך. שימח אותה להיות בקרבתו של פטר מפני שהוא מילא לה את האובייקט הידידותי שהיה חסר לה כה רבות במהלך שהותה במחבוא.
בנוסף לכל ההטפות ה"מוסריות", הדבר שעשו המתחבאים הכי הרבה היה לריב. כל עכבר הפכו להר. דבר זה נמאס על אנה ובשל זאת, חיפשה לעצמה דרך מילוט שבה תוכל להיות עם עצמה בשקט. בהתחלה, הפיתרון לכך היה הלימודים ועל כן עסקה בהם בשקידה. אולם, לאחר מכן, הבינה שזה לא ממש עובד ולכן מצאה פיתרון אחר שהיה השהייה בעליית הגג. שם יכלה להיות עם עצמה, להסדיר את מחשבותיה ופשוט לנשום. הטבע, השמים, הירח והכוכבים הרגיעו אותה, מילאו אותה בציפייה ונטעו בה אומץ לב לקראת המכה הבאה.
בזמן שהותה במחבוא, היא הרגישה שבגדה בשאר היהודים ושהיא עוקבת אחריהם באסונם. זו הייתה קבוצת האנשים השנייה שהשפיעה עליה. הרגשה זו גרמה לה לערוך השוואות רבות בין חיי המתחבאים שכללו את חייה שלה לבין חיי שאר היהודים, אם אפשר לקרוא להם חיים בכלל.
היא טענה שמצבה במחבוא טוב בהרבה לעומת שלהם. המתחבאים ישבו בשקט ובביטחון, אכלו לרווחה, דיברו על עתידם לאחר המלחמה ובחוץ הילדים התהלכו בחולצה דקה, נעלי עץ, בלי מעיל וגרביים ואין איש בא לעזרתם. הם גוועו ברעב וביקשו מהעוברים והשבים פרוסת לחם לקיבתם הריקה. כתוצאה מכך, אנה החלה לחשוב שהיא לא בסדר ושהיא רעה כי ישבה במיטה חמה כאשר כל יקיריה צועדים בטורים אל עבר מותם. למרות זאת, אנה חשבה שמוטב לה ולשאר המתחבאים להישאר עליזים ככל האפשר ולהתעלם כביכול מהמצב הנוראי ששרר על היהודים. היא טענה שאין טעם להפוך את מחבואם ל"מחבוא עצבות" על אף שכל דבר הקשור לחייהם הקודמים לפני המחבוא נהרס ונחרב.
בשונה מאנה פרנק, דויד רובינוביץ' הושפע מאביו, האדם הקרוב אליו ביותר. השפעתו מאביו עוררה אצלו שני פחדים: פחד מהגרמנים ופחד מאובדן אנשים שחש כלפיהם קירבה.
בהיות אביו בן 11, ירה גרמני לנגד עיניו באבא שלו, סבו של דויד. דבר זה זעזע את אביו ומאז כל פעם שהוא רואה גרמני הוא מתחבא. דויד מתנהג בדיוק כמוהו. הוא מתחבא כל פעם שנמצא גרמני בשדה ראייתו ומנסה בכל אפשרות להימנע מלהתראות עימו. כשנודע לו על כך שנמצא גרמני אצל בית דודתו, הוא מיד הפנה את גבו, שינה את כיוונו והלך לרחוב המסוכן במקום לביתו הבטוח.
הטראומה הנוראית שעבר אביו בילדותו הועברה אליו. פחד מגרמנים ופחד מאיבוד אב או כל אדם אחר הקרוב אליו.
יום אחד, ביקשו מאביו להתייצב במשטרה. במשך שעות אחדות הציץ דויד מבעד חלונו בציפייה ותקווה שאביו ישוב אליו בקרוב. כשנודע לו שאביו נאסר הוא היה כה מבוהל ועצוב עד שהרגיש שהוא מאבד את כוחותיו. יום למחרת שב אביו ודויד הרגיש שהתחזק רבות לאחר שובו אך, אינו יודע כמה זמן יעבור עד שהאנרגיה והחוזק הנפשי שהפסיד יחזרו אליו.
כשנלקח אביו בפעם השנייה לנגד עיניו, הוא הרגיש עד כמה הוא אוהב אותו וכמה הוא יקר לו מכל. הוא לא יכל לשכוח את פניו העצובות של אביו והדמעות הרבות ששטפו את עיניו כשנלקח.
דויד תיאר לעצמו שאביו שוכב על קש בצריף בזמן שהוא שוכב במיטתו הנוחה. כאשר הביט במקום הריק בשולחן של אביו, הצער ועצב קרעו את ליבו. עקב היעלמו, נוצר חלל עמוק שלא היה באפשרותו למלאו.
במאמר שנכתב בשנת 2015 על ידי מרין ליבמן, פסיכולוגית קלינית, נאמר כי ישנו קשר הדוק בין מות הורה בילדות לבין חרדה. כך שכאשר איבד אביו את אחד מהוריו על ידי גרמני, הוא פיתח חרדה.
חוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין מצאו כי אצל קופי רזוס, כמו אצל בני האדם, להורים בעלי חרדה יש סיכוי גבוה שילדיהם יירשו את התכונה הזו. אביו של דויד היה חרדתי עקב איבוד אביו ולכן חרדה זו הועברה גנטית אל בנו דויד. היעדרו של אביו השפיע על איבוד כוחותיו ופיתוח פחד וחרדה תמידית לגורלו משום שהתכונה עברה בתורשה. דויד ירש את החרדה.
מחקר נוסף שעקב אחר ניצולי שואה קשישים ומשפחותיהם ואחרי יוצאי מלחמת וייטנאם ומשפחותיהם גילה צד גופני לתופעת הטראומה. אלו שחוו את הטראומה וגם ילדיהם סבלו מייצור נמוך של קוֹרְטִיזוֹל. קורטיזול הינו הורמון שמסייע לתפקוד הגוף בשעת לחץ. בשעת כעס או סכנה הוא דורך את הגוף ומגביר את התוקפנות. התברר שככל שטראומת ההורה החמירה, הגוף של ילדו ייצר פחות קורטיזול.
לפי מחקר זה, ישנה אפשרות נוספת שהסיבה למה דויד נימנע מלהיפגש עם הגרמנים הייתה שהפגישה עצמה הלחיצה אותו והוא לא ידע כיצד להתמודד עם הלחץ מבחינה פיזית עקב חוסר הקורטיזול.
דויד הושפע על ידי הגרמנים ממקור עקיף משום שהחרדה עברה בתורשה מאביו.
לעומתו, רותקה הושפעה מהגרמנים ממקור ישיר.
ב12 באוגוסט 1942, מגרש הספורט של קבוצת הכדורגל "הכוח" בבנדין שימש לגרמנים מקום לעריכת סלקציה ליהודים- יום הדין. ביום זה קבעו הגרמנים מי מהיהודים ישלח חזרה לביתו, מי יעבוד, מי יעבור בדיקה נוספת ומי יגורש, כלומר, מי ימות. לאחר שהתוודעו למה נועד הכינוס, היהודים החלו לעורר מהומה ולנוס כל עוד נפשם בם. על כן, השוטרים הכו אותם וירו בהם באכזריות. סערה השתוללה מעליהם והילדים נרמסו תחת ההמון. רותקה התייצבה בעבודות כאילו מישהו הלם בה. היא לא בכתה אפילו לא טיפה אחת. היא ישבה שם עד אחת בלילה ואז ברחה כאשר ליבה דפק כמו פטיש בעוד שסביבה היה חושך מוחלט ואור ברקים שהאיר את השמיים מדי פעם. זה היה היום שבו הגרמנים השאירו עליה את חותמם. חווית הטראומה הזאת, ראיית המוות האינסופית הזאת השאירה עליה כתם. צלקת. היום הזה היה היום הטראומתי שחוותה בחייה והיא קיוותה שאם לא ישלחו אותה למחנות הריכוז, תוכל להיזכר בו.
היא רצתה לזכור את מה ששינה אותה. מה שהפך אותה באותו הרגע להמומה ומאז לאדישה. רותקה הייתה כה ספוגה לדבריה מהידיעות על מעשי האכזריות שנעשו ליהודים עד שכבר לא השאירו עליה שום רושם. מאז אותו יום, רותקה הייתה עדה לאסונות רבים. היא ראתה כיצד חייל תלש תינוק זעיר מידי אימו והטיח את ראשו בכל הכוח בעמוד של פנס הרחוב. מוחו של התינוק ניתז על העץ והאמא איבדה את עשתונותיה. רותקה כתבה זאת כאילו לא קרה כלום, כאילו היא מנוסה באסונות של צבא.
שהכו אדם קשיש עד לאיבוד הכרה רק מפני שחצה את הרחוב שלא כהלכה היא טענה שזה כלום לעומת מה שקורה באושוויץ והייתה סבורה כי זה ממש מגוחך.
רותקה הצעירה, רק בת 14. עוד לא ראתה הרבה בחייה והיא כבר כה אדישה. היא פחדה כל פעם שראתה את אותם האנשים עם "המדים" היא פחדה והרגישה כמו חיה המחכה למותה. כאשר עברה רותקה ליד גרמני גופה התכווץ בתוכה והיא לא ידעה אם זה מפחד או שנאה. רותקה כתבה ביומנה שהיא הייתה רוצה להתעלל בהם כפי שהם התעללו ביהודים.
בהשוואה לרותקה, פטר לא רצה להתעלל בגרמנים כפי שהם התעללו ביהודים. הוא דווקא האמין בחוזק של העם היהודי וביכולתו לנצח את הגרמנים.
פטר היה החזק ביותר מבחינה נפשית מבין כל ארבעת הילדים. הוא חי בשני מקומות שבהם הגרמנים השליטו טרור. הוא חווה שתי חוויות שונות להן לא נכנע. פטר לא נתן לדבר להשפיע עליו ולשנותו.
על אף כל הזוועות שהטילו הנאצים על היהודים בפראג, פטר לא כתב שום דבר רע אודותיהם. בשיר שכתב פטר ביומנו, הדגיש את ההפרדה שהייתה בין הארים לבין היהודים וכתב שהקרב כבר הוכרע. ואנו, היהודים, צריכים להיות חכמים ולקבל זאת בגבורה למרות שכף המאזניים לא התאזנה. אך, הוא לא נתן לדברים האלו להשפיע עליו. או לפחות כך הוא גרם לנו לחשוב כי בכל זאת הוא לא הביע רגשות במהלך כתיבתו ביומן. גם כאשר רצה לשחק בחוץ עם חברו הארי בפראג ותוכניתם לא יצאה לפועל משום שנער בערך בגילם החל לזרוק עליהם אבנים. הוא עדיין לא אמר דבר רע עליהם.
בגטו טרזין הוא גילה את זוועות השואה וראה את האנושות נמחקת לאיטה. אך לא היה בכך כדי להסיטו ממסלולו.
"הם תלשו אותנו באופן בלתי צודק מהקרקע הפורייה של העבודה, השמחה והתרבות, שהיו אמורות להזין את נעורינו. הם עושים זאת למטרה אחת בלבד – להרוס אותנו, לא פיזית, אלא רוחנית ומוסרית. האם יצליחו? לעולם לא! שללו מאיתנו את המקורות התרבותיים הקודמים שלנו, ואנו ניצור מקורות חדשים. נותקנו ממקורות האושר הישנים שלנו, ואנו ניצור חיים חדשים וקורנים משמחה!" (מתוך מאמר שכתב פטר בגטו טרזין). המשפטים הללו מדגישים את העוצמה שהחזיקה את פטר מפני איבוד נפשו במקום כה איום. הוא ראה את האור בקצה המנהרה בעוד חפירתה בחושך הנצחי. פטר הבין מה מטרתם האיומה של הגרמנים והוא אינו נותן לכך להשפיע עליו. במקום זה, הוא ראה בצורה בוגרת את העתיד האופטימי הקרב של העם היהודי.
החברה האנושית מחולקת לשניים: דמויות משניות שהן הסובבים אותנו, ודמויות ראשיות שהן אנחנו.
בפרק זה דנו בדמויות המשניות והשפעותיהן על הילדים וראינו כי התנהגות הילדים הושפעה בדרך שונה על ידי כל אדם או סמכות הקשורים אליהם ובכך נבע השוני ביניהם.
בפרק הבא נדון ברגשות והמחשבות בעקבות המלחמה של הדמות הראשית, הילד עצמו.
פרק 3-רגשות ומחשבות:
חשיבה הינה פעולה שמוח האדם עושה בכל שעות היממה גם בשנתו. זוהי פעילה העוסקת בקליטת מידע מן הסביבה על ידי החושים או מידע הנשלף מהזיכרון ובארגונו או בעיבודו מחדש במוח.
הופעת הרגשות מתחילה עם קליטת מידע מחמשת החושים במוח המועבר לאיברים בגוף. כל מידע חושי יוצר ייצוג מדומיין במוח, משמע מחשבה.
בפרק זה נרחיב ונדון על הרגשות והמחשבות שהתחוללו בראשו של הדמות הפנימית והראשית- הילד עצמו.
מטבע האדם לחשוב ולהביע רגשות בדרך כלשהי.
רותקה דויד ואנה הביעו את עצמם גם דרך הבעת רגשותיהם. זה היה נראה להם הדבר הכי הגיוני ונורמלי לעשות וחלק מטבע האדם.
לפטר הייתה נקודת מבט אחרת משאר הילדים בנוגע להבעת הרגשות.
פטר לעומתם החשיב את הבעת הרגשות כגון בכי כפחיתות כבוד. חווה אחותו סיפרה כי מעולם לא ראתה אותו בוכה ואף כי כל פעם שבכתה הקניט אותה בנוגע לכך וקרא לה בכיינית.
כל אדם חייב להביע בדרך כלשהי את רגשותיו ולא יתפוצץ. פטר לא ראה באור חיובי את חשיפת רגשותיו בפומבי ולכן היה חייב לבטאן בסודיות, מול עצמו. כלומר, בציוריו. הוא רצה להיות להיתפס בעיני אחרים כחזק ולכן העדיף לבטא את רגשותיו בציור ולא בדמעות.
פחד הינו רגש שכל אדם ובעל חיים חווה. הרי מטבע האדם לפחד. פחד הינו תחושה רגשיתופיזיולוגית הנגרמת כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני מסוכן או מאיים מבחינה פיזית או מנטלית בעיני המפוחד.
הפחד מהווה תפקיד מרכזי במערכת הישרדותו של האדם. הוא משמש כאמצעי להרחקת סכנות הנשקפות לחייו ולעתים גם מונע מהאדם להיכנס מלכתחילה למצבים המשתקפים לו כעוינים. זאת ועוד שהפחד יכול להגביל את תפקודו, את מרחב עשייתו ואת פעילותיו של אדם.
פטר לא כתב את יומנו בפירוט רגשות אלא בצורה עובדתית כך שאין ביכולתנו לנתח את פחדיו והשלכותיהם עליו. למרות זאת, תיאור היומן בצורה עובדתית נבע מכך שפחד לשכוח את הדברים החשובים והרגיש את הצורך לתעדם. בעמוד הראשון הוא כתב על כך שהיהודים התבקשו לענוד טלאי צהוב. מעמוד זה ניתן להסיק כי החל את כתיבתו כאשר ראה דבר חשוד ואינו רגיל החשוב לתעדו, כך שמטרת כתיבת יומנו מלכתחילה הייתה תיעוד עובדות. כמו כן, אחותו מחזקת את עמדתי ומספרת כי מעולם לא ראתה שהביע את רגשותיו בכתיבה וכי את רגשותיו הוא לא ראה את הצורך לתעד כיוון שאותן הוא זכר בבירור אך את העובדות הוא פחד לשכוח.
רותקה בדומה לפטר גם לא הביעה באופן מדויק את פחדה ביומנה. אך, הפחד שהיה על פני האנשים בגטו היה האיום ביותר. היא טענה שהוא נצמד לכל אחד בזרועות תמנונו ואינו מוכן לעזוב. היא הרטיבה את כריתה בדמעותיה המלוחות מפני שלא יכלה לשאת יותר את פרצופם המפוחד של תושבי הגטו.
בניגוד לפטר ורותקה, דויד ואנה הינם דוגמה לילדים שפחדם הניע אותם לבריחה ממצב עיון.
כאשר המשטרה לקחה חלק ממשפחתו, הוא פחד שתיקח גם אותו ולכן התחבא אצל השכנים עד שנעלמה ושב לביתו. זמן קצר לאחר מכן ראה שוב את המשטרה ולשם כך רץ לשדה. בהיותו בשדה, הפחד שתפס את דויד לא פסק והוא אף חשב לברוח לכפר אחר כדי ששם יהיה בטוח. הוא החל ללכת לכיוון הכפר והמשטרה ראתה אותו וכבר לא היה באפשרותו לנוס. על אף הפחד הוא הפקיד את רוחו ביד הגורל והוריד את הסרט מעליו על מנת שלא יהיה ניתן לזהותו כיהודי מרחוק. בהגיעו לכפר דויד הצעיר חשב שיקבל שבץ-לב הוא היה כה מבוהל והוקל לדעת כי השוטר הלך בדרך אחרת ולכן שב שוב לביתו הבטוח.
דויד ראה את המשטרה כאיום ובשל כך נמנע מליצור אינטרקציה עימה. גם לאחר שנוצרה אינטרקציה ביניהם שלא בכוונתו, הסווה את עצמו כדי לא להיחשף כיהודי ובכך שמר על עצמו מפגיעה.
זאת ועוד שדויד טען כי כאשר אנשים נורים למוות בכל עבר ושומעים סיפורי זוועות בלי סוף, אדם אינו יכול לחיות בשקט. נפשו של האדם יוצאת מפחד והוא חרד לכל.
אנה פחדה מיריות וממטוסים. כאשר מהשמיים נפלו פצצות על יד מקום מחבואה וכל הבית החל לרעוד, היא לחצה את תיק הבריחה לגופה בעיקר מפני שהייתה זקוקה למשהו להיאחז בו ולא באמת לנוס מפאת העובדה שאין לאן. הרחוב יותר מסוכן מהמחבוא עצמו. בנוסף לכך, כל פעם אשר שמעה אנה יריות מבחוץ הלכה בזריזות לחדר אביה. ההגעה לשם הרגיעה אותה. השהייה עם אביה הרגיעה אותה. היא הרגישה בטוחה ועל כן פחדה הופחת ויכלה לחזור למיטתה בשלווה.
התקווה היא רגש המתפתח כתוצאה מפחד. כלומר, כאשר לא טוב לך או שאתה מפחד ממשהו, אתה רוצה שמשהו טוב יותר יתגשם.
כאשר ראה דויד שתלו מודעה שבה ביזו את היהודים וכשהאנשים קראו אותה הם צחקו, דויד קיבל כאב ראש מההשפלה הזאת שהיהודים חיים בה באותה תקופה. הוא פחד שההשפלה והשנאה כלפיהם לעולם לא תסתיים ולכן קיווה שאלוהים יפסיק את הביזיון שנעשה. אנה בדומה לדויד מקווה גם היא ששנאת היהודים תחלוף במהרה.
בנוסף לכך, אנה חשבה כי סוף המלחמה רחוק ובלתי ממשי וחשבה שתצטרך להישאר במחבוא לעוד זמן רב. בעקבות מעשי הגרמנים חששה שלבני האדם יש יצר השמדה והריגה ועד שיחול שינוי משמעותי באנושות, תסער המלחמה. אבל היא האמינה וקיוותה שיבוא יום והמלחמה האיומה תסתיים. היא האמינה כי יצר האדם טוב בליבו ולכן לא התייאשה מתקוותיה שהן כביכול בלתי ניתנות להגשמה. יבוא יום שבוא יהיו שוב בני אדם ולא רק יהודים וביום הזה לא תדע מה לעשות מרוב אושר.
זאת ועוד שכאשר הידיעות על העולם בחוץ החמירו היא שאבה נחמה, הרימה את ראשה והאמינה כי עוד יבואו זמנים אחרים. היא תלתה את כל תקוותיה בחייה לאחר המלחמה וחיכתה בקוצר רוח ליום שתוכל להגשים ולעשות את הדברים שנאלצה לוותר עליהם בכניסתה למחבוא ותחילת המלחמה. אנה השתוקקה לחופש ולאוויר הפתוח, לחופש התנועה, לעליזות וצחוק עד כלות הכוחות. רצונה העיקרי היה להיות נערה רגילה ושמחה. ללמוד בבית הספר, לרכב על אופניים, לשרוק, לרקוד, לראות את העולם, להרגיש צעירה ולדעת כי היא חופשיה. היא התגעגעה לביתה החם ולפשטות.
לאחר זמן מה במחבוא, נמאסה עליה חוסר הידיעה בנוגע לגורלה. כבר לא אכפת לה כבר מה יעלה בגורלה, ניצחון או אבדון ואפילו את הסוף המר היא מוכנה לקבל רק על מנת לדעת מה יקרה! היא איבדה תקווה בחייה אבל לא בגורל סוף המלחמה. עד היום המופלא שבו המלחמה תסתיים, על מנת להמשיך לשאוב אמונה ממקור כלשהו, הרימה היא את מבטה אל השמיים, העצים והציפורים והאמינה. הטבע ויופיו חידשו בה את אמונתה לגבי המלחמה ורעננו אותה.
זאת ועוד שאנה יכלה לדמיין את עתידה בראשה. בעתיד היא רצתה להיות עיתונאית או סופרת. היא ידעה שהיא מסוגלת לבטא את כל מחשבותיה, שאיפותיה ופרי דמיונה ובכך להגשים את חלומה. היא אהבה לכתוב מפני שכאשר היא כותבת הכל עובר, צערה חולף ואומץ ליבה שב אליה. היא הייתה המבקרת החריפה ביותר של עצמה וחשבה שדבר זה יעזור לה בכתיבתה המקצועית העתידית. היה לה רצון עז להתקדם בחייה, להתמסר אל הכתיבה, ולהוסיף ולחיות גם אחר מותה. בזה כמובן, היא הצליחה. יומנה הוא המוכר ביותר מכל היומנים שנכתבו בשואה, גם בקרב עמים אחרים.
בניגוד לגישתה האופטימית של אנה לגבי המלחמה ועתידה, לרותקה הייתה גישה יותר פסימית לגביהם. היא אינה מאמינה כי אי פעם תוכל לצאת מביתה בלי הטלאי הצהוב ושאי פעם יהיה סוף למלחמה.
אחרי הכל ולמרות כל הזוועות שנגרמות לעם היהודי, רוצה היא לחיות אך היא בספק שתשרוד את המלחמה. אך אם אכן תזכה לראות את סוף למלחמה החלומי לדעתה בוודאי הייתה משתגעת מרוב שמחה. גם כאשר הגרמנים נסוגו בחזית המזרחית חשבה שסוף המלחמה קרב שזהו דבר טוב ומשמח, חששה כי היהודים יושמדו עוד קודם לכן. כמו כן, רותקה סבורה כי אנשים שלא ראו את המתרחש בתקופת שלטונו של היטלר לא יאמינו לדבר. זה ישמע להם כמו סיפורי סבתא אלא שאין זו אגדה, זוהי האמת. היא הרטיבה את הכרית בדמעותיה המלוחות מפאת הדבר שנמאס לה להיות סביב הבתים האפורים והמדכדכים כאשר כל יום הוא אותו הדבר. בחלק מימיה בגטו, רותקה מרגישה מדוכדכת ואם תפתח את פיה זה יהיה רק כדי לעקוץ מישהו. בכמה מהימים, מלאה בשמחה בלתי מוסברת וצוחקת בלי הפסקה. בשאר הימים, מרגישה רותקה כי היא ספוגה בגעגוע למשהו יפה ורחוק. ושאם אכן תהיה במקום כזה שבו תצפה אל עבר נוף מרהיב היא תרגיש הקלה. כאשר תעמוד על שפת הנהר בעודה מתבוננת בזרם המים שבמפל הגועש היא תרגיש שמשהו בתוכה מתרומם ושואף רחוק. היא טענה שלהיות בגטו הסגור בקיץ, יהיה בלתי נסבל. לשבת בכלוב אפור נעול ולא לראות את השדות והפרחים יהיה דבר איום לדעתה. הטבע היה הבריחה שלה. המקום הרגוע שלה. בשני דפים שלמה ביומנה פירטה והרחיבה בדיוק מרבי את טיולה בהרים. היא כה נסחפה עם התיאורים עד שהרגישה כאילו נמלטה מהמקום האיום. וכשלא היה ניתן לצאת מן הגטו אפילו כדי להיות בטבע, לא היה את הדבר שיכל לעזור לה להימלט. לברוח. הדבר שהיווה לה כתרפיה מכל האירועים באותה תקופה. הטבע. הוא מהווה לנו מקום לשחרור לחצינו הרבים הנגרמים בחיינו המתועשים. גוף האדם מגיב להחזרתו אל סביבתו הטבעית ללא ידיעתנו. האדם נברא מהאדמה אל הטבע- סביבתו הטבעית.
מצב רוחנו יכול להשתנות בצורה משמעותית רק מעצם היותנו נושמים אוויר צח. הריח הטבעי והצבעים הירוקים המכסים את השדות והיערות מעניקים לנו תחושת רוגע וחופש. בנוסף לכך, היופי שבטבע מלמד אותנו את הטוהר והיופי שבפשטות.
עבור אלו שמפחדים, בודדים או אומללים, התרופה הטובה ביותר היא היציאה החוצה. למקום שבו יוכלו להיות בשקט, לבד עם הטבע והשמיים הכחולים. משום שלא היה באפשרותה של רותקה להיות בסביבה טבעית, הטבע לא יכל לרפות אותה ועקב זאת לא יכלה להאמין מחדש ביופי ובדברים הטובים שעוד נותרו בעולם.
באחד מציוריו הרבים של פטר, צייר פרחים.
פרחים פשוטים, קטנים ועדינים אשר פורחים כלפי למעלה. בציור זה מביע פטר את אופטימיותו והשקת עולמו החיובית בזמן השואה. בחירתו לראות את חצי הכוס המלאה ולא הריקה במהלך תקופה כה קשה לכל היהודים. הפריחה מרמזת כי הטבע גם עזר לו לראות את היופי שבפשטות ואת החיוביות שבה ובכך שאב מן הטבע את אמונתו בעתיד והחוזק של העם היהודי ואף את חלק מאופטימיותו. לפי הפריחה שמצוירת, ניתן לדעת כי בזמן כה חשוך הצליח פטר לראות את ניצוצות נקודות האור ולשמור על קולו הרגוע להפליא. ציורו ממחיש ומחזק רבות את אישיותו אשר מתמקדת רק בדברים החיוביים ולא בשליליים.
בפרק זה ראינו כי ארבעת הילדים הביעו את רגשותיהם ומחשבותיהם בכתיבה או בציור. זאת ועוד שראינו כי המושגים תקווה, פחד וחופש משותפים לארבעתם ומשפיעים על כל אחד מהם בדרך שונה. ראינו גם כי לכל אחד הייתה השקפת עולם שונה ולכן ההתייחסות לחוויות שעברו הייתה שונה.
הסקת מסקנות
במחקר זה ראיתי כי כל דבר יכול להשפיע לשני הכיוונים, שלילי או חיובי. כפי שהמקום השפיע לצד החיובי על דויד ועל אנה לצד השלילי.
בנוסף לכך ראיתי כי עולמנו מחולק לשלושה חלקים:
-
הסביבה הטבעית והמלאכותית שהיא הרקע לסיטואציות שקורות.
-
הדמויות המשניות שהן האנשים הסובבים אותנו.
-
הדמויות הראשיות שהן כוכבות הסרט, אנחנו.
במחקר מדובר על שלושת חלקים אלו ועל ההשפעה של כל אחד מהן על הילד עצמו, הדמות הראשית.
בכל פרק עסקנו בחלק אחד מעולמנו וראינו כי היו הבדלים בהשפעות של כל אחד מהם על הילדים.
כל החוויות שעברו בהשפעת המקום-בפרק הראשון ואף הדמויות החיצוניות- בפרק השני עיצבו לבסוף את אישיותם ודמותם שלהם- בפרק השלישי.
השערתי התבררה כנכונה, ברוב המחקר ראינו יותר הבדלים מאשר מאפיינים משותפים.
בפרק הראשון כולם הושפעו ממקום וטבע אך כל אחד בצורה אחרת.
בפרק השני חלק הושפעו מהאנשים הקרובים אליהם, חלק מהחברה וחלק לא הושפעו כלל והמשיכו בשגרת חייהם.
בפרק השלישי ראינו מאפיינים משותפים שהיו תקווה, פחד וחופש שכמובן כל ילד פעל בדרך אחרת בעקבות מאורעות חייו.
בנוסף למאפיינים המשותפים לכל ילד יש כמה תחומי עניין בולטים משלו כחלק מתהליך התפתחותו הטבעית, כשביום מן הימים נעשה אחד מהם דומיננטי יותר מהשאר והופך לתחום עיסוקו העיקרי. אתם, קוראי העבודה, מוזמנים להעלות השערות ולנחש מה היה עיסוקו העיקרי של כל אחד מארבעת הילדים בהנחה ששרד את השואה.
ביבליוגרפיה:
פרק 1:
-
מחקר על בית חולים (אנגלית)- טבע http://www.theatlantic.com
-
מחקר על הטבע (אנגלית) http://ngm.nationalgeographic.com
-
השפעת הסביבה (עברית) http://www.yeshiva.org.il/midrash/3771
-
טראומות (עברית) http://www.natal.org.il/?CategoryID=238
פרק 2:
-
מחקר על המים (עברית) http://www.aish.co.il/i/j/48858737.html
-
חרדה עוברת בתורשה(עברית) http://healthy.walla.co.il/item/2872015
-
הורמון הקורטיזול(עברית) http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3647094,00.html
-
אובדן הורה(עברית) http://www.drtal.co.il
-
השפעת אנשים(עברית) http://www.lehavin.co.il
פרק 3:
-
אנגלית- הטבע כתרפיה- דעות אנשים(אנגלית) https://www.quora.com
-
הקשר בין מחשבה לרגש(עברית) http://www.orna-ben-yakov.nlptrainers.co.il
-
פחד(עברית) https://he.wikipedia.org/wiki
-
פטר:
-
דברי חווה אחותו:
https://www.youtube.com/watch?v=zBj0bgKBxas(עברית)
https://www.youtube.com/watch?v=-6jpAl8q2Nk(אנגלית) -
ציטוט(עברית) https://www.anochi.com
-
מידע אודותיו (עברית):http://portal.k12.il/binyamina-givat-ada/Geva/LearningMaterials/LearningMaterialsDocLib/
-
דויד:
-
מידע בפולנית:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dawid_Rubinowicz http://www.zydziwpolsce.edu.pl/rubinowicz/index_rubinowicz1.html -
תמונה https://www.google.co.il/search?q=Dawid+Rubinowicz&tbm
-
מידע באנגלית:
http://www.holocaustedu.org/education/research/this-week-in-history
http://en.jankarski.org.pl/zachowac-pamiec/item/87-dawid-rubinowicz/87
-
-
רותקה
-
אנה
-
ארבעת היומנים:
-
יומנה של נערה מתבגרת- 1947, אנה פרנק.
-
דפי רותקה- 2006, רותקה לסקר.
-
יומנו של הנער דויד רובינוביץ'- א.ת. , דויד רובינוביץ'.
-
יומנו של פטר גינז- 2008, פטר גינז.
-