סיפור חייה של ניצולת השואה רחל אבוטבול- אבן עופרי
שם פרטי: רחל
שם משפחה: אבוטבול
שם משפחה קודם: כהן
תאריך לידה: 1.1.1936
ארץ לידה: מרוקו
גיל בתקופת המלחמה: 3- 9
שנת עלייה: 1956 (בגיל 20)
עדה: מרוקאית
מקצוע: תופרת, מעצבת שמלות כלה
סגנון לבוש אהוב: שמלות צמודות מעוטרות פרחים ובעלות כתפיות דקות וגב חשוף (לאחר שלמדה תפירה בגיל 12 אהבה רחל לתפור לעצמה שמלות).
תחביבים אישיים: בישול, תפירה (בצעירותה רצתה להיות ספרית)
משמעות הבגד: הבגד עבור רחל עושה את האישה, השמלה והנעליים משקפים את האישיות והנשיות של האישה.
סיפורה האישי:
רחל אבוטבול נולדה באגאדיר שבמרוקו. בגיל שנתיים וחצי אמה של רחל נפטרה. בעקבות כך קרובת משפחה לקחה אותה תחת חסותה ורחל גדלה בצרפת, בעיירה ליד ורסאי. בגיל שלוש נאלצה להצטרף לפרטיזנים אשר הסכימו לקחת אותה תחת חסותם משום ששתי המשפחות עבדו זו בשביל זו.
אצל הפרטיזנים רחל סבלה מאוד והחיים בביתם היו קשים. רחל סיפרה כי הוכרחה לרדת למקלט החשוך, המאובק, המחניק והמסריח בכל פעם ששמעה צעדים וכך הייתה מסתגרת לבד במקלט במשך שעות רבות. האישה אשר גידלה את רחל , צעקה עליה שהיא יהודיה והציקה לה, למרות הרצון העז של רחל לשמור על כשרות בשל יהדותה והיותה בת למשפחת כוהנים, נאלצה רחל לעתים קרובות לאכול כול דבר שהגיע לידיה על מנת לשרוד.
בגיל 8 מצבה של סבתה של רחל ( במרוקו ) הידרדר ולכן נשלחה חזרה למרוקו לעזור לסבתה. רחל לא נשלחה לבית ספר כיוון שסבתה פחדה שאם תצא לבית הספר הצרפתים יחטפו אותה. על כן סבתה החליטה כי היא תרכוש מקצוע והחלה ללמד אותה תפירה. לאחר שלמדה תפירה שלחה אותה סבתה לאישה צרפתייה אשר לימדה אותה את גזרות הבדים וכך רכשה את המקצוע שהציל את חייה.
לאחר כמה שנים גם דודה במרוקו חלה והיא התבקשה לעלות עמו לא"י על מנת לעזור לו. כך בשנת 1956 בעודה בת 20 עלתה רחל עם סבתה ודודה לא"י. שלושתם הגיעו לירוחם, אשר באותם זמנים היה מקום שומם . גם בירוחם חייה לא היו קלים לא היה אוכל ולכן בשלב מסוים הועברה לבית של קרוב בחיפה, שם החלה את הקריירה שלה כתופרת.
במהלך חייה בחיפה הפגישה אותה המשפחה אצלה התגוררה עם משפחתו של חיים (בעלה כיום). השניים עברו ללוד שם התגורר ובגיל 21 נישאו. בעודה נשואה טרייה עבדה בתור תופרת ועיצבה שמלות לנשות השכונה. כשהייתה בת 42 עברו רחל ובעלה לבית בנתניה, בו הם מתגוררים עד היום. רחל עבדה כל חייה בסלון לעיצוב שמלות כלה ברחוב סמילנסקי בנתניה (סלון "ליאור").
ההכרות עם רחל הייתה מרגשת והרגשתי בדבריה שגם בגדים יכולים לספר סיפור של תקופה. במפגשי עימה נולד הרעיון לעבודה, כיצד השפיע מלחמת העולם השנייה על האופנה הנשית.
קישור לעבודת המחקר אודות אופנת הנשים בתקופת מלחמת העולם השנייה