top of page

עבודת מחקר- ניתוק הורים וילדים בשואה

עבודת חקר במגמת "מידענות סייבר"
שם העבודה: ניתוק הורים וילדים בשואה

שם כותבת העבודה: סנדי ידיד

שם המנחה: מרה קופלר

שם בית הספר: אורט יד – ליבוביץ

תאריך הגשה: 17/5/16

מבוא

"היה לנו, לכולנו אומץ לב. היה לנו אומץ יותר משאנו מגייסים לפעמים בימינו. אבל אומץ לב זה לא היה בכוחו לעצור את השואה. בנפנוף ידיים יצאו הילדים את עיר חייהם הקצרים. לרוב עם הוריהם יחד נסעו לקראת המוות."- אדם סימונזון

ילדי השואה גייסו מעצמם אומץ רב, אך בלית ברירה. הם לא זכו לילדות רגילה וחוו אנטישמיות אכזרית  גם לפני פרוץ המלחמה ותחילת השואה. סבל ליווה אותם בכל יום בחייהם, גם כשזכו לעלות חיוך קטן, הוא לא היה מספיק להעלים את הכאב הגדול.

העבודה שלי עוסקת בנושא ניתוק ההורים והילדים בשואה.

מבין כל הסבל שחוו הילדים בשואה, שאלתי את עצמי היכן התבטא בלבם של הילדים מקום ההורים? איך השואה השפיעה על מערכות היחסים בין ההורים והילדים? כיצד השואה השפיעה באופן שונה על ילדים מאירופה לבין ילדים משאר העולם? איך ילדים כה צעירים מצליחים להבין את גודל החורבה שסביבם? והאם כל זה מונע מהם לחשוב על עתיד טוב יותר?

שאלת המחקר שלי: כיצד התמודדו ילדים בתקופת השואה עם הניתוק מהוריהם?

ברצוני לציין, שאלת מחקר זו הובילה אותי לכתיבת פרקים שונים ומגוונים, תחת סוגיה זהה מצאתי את עצמי כותבת פרקים שאינם רציפים בהכרח, אך שייכים ללא ספק למענה שאלתי.

בעבודתי, ניתן לקרוא על היבטים שונים המתבטאים ביחסים ובהתנהגות ההורים והילדים כתוצאה מהניתוק ביניהם והתמודדות הצדדים בדגש על הילדים.

מבוא

גירוש נשים וילדים יהודים משידליץ, פולין, 1942.

רקע

רקע

שואה משמעותה מעשי רצח ורדיפות אשר בוצעו כלפי העם היהודי, אך גם חיסלו קבוצות צוענים, אנשים בעלי מוגבלויות ובעלי הפרעות נפשיות ברחבי אירופה. החיסולים נעשו על מנת למצוא דרך "לטהר" את הגזע הארי "הטהור".

השואה בוצעה ע"י גרמניה הנאצית בהנהגת אדולף היטלר וחייליו, על מנת למצוא פתרון, לבעיית היהודים המפוזרים בעיקר ברחבי אירופה, אך לא נמנעה מלהשפיע על יהודים מכל העולם.

לשואה היו מספר שלבים: ראשית היהודים הוחרמו והחלו להבדילם מן החברה, הם נדרשו לענוד טלאי צהוב ועם זאת, יצאו כללים וחוקים המיוחסים רק אליהם. בהמשך, נלקחו היהודים לגטאות שם חיו בצפיפות ובעוני עד שהובא הפתרון הסופי, העברתם למחנות עבודה והמיותרים שאין בכוחם לעבוד ולתרום לצבא הנאצי באינטרסיו האישיים הועברו למחנות השמדה.

מספר היהודים שנרצחו בשואה עומד על כשישה מיליון. מספר הילדים שנרצחו מתוכם עומד על כמיליון וחצי.

סיפור חיי ילדי השואה הוא מהקשים ביותר, לבין גדילה והתפתחות עמדו הם במקביל למוות. בין כל שינוי שקרה, הקריעה המשפחתית העמידה כל אחד מהם בניסיון קשה והותירה את הוריהם עם כאב גדול.

קריעת ההורים והילדים הייתה טרגית, ועבור כל אחד מהם היה להמשיך להתמודד במטרה לשרוד ולחיות. התמודדות לא הוגנת שכזו אשר נעשתה גרמה לילדים לחוות שינוי גדול וחוויה נפרדת מן הגטו, חוויה אישית- מעבר למצב הנוכחי בו הוצבו, לכל ילד תחושות ורגשות משלו, הוא ראה דברים והמחשבות לא האיצו לו לרגע בראשם, על כל שקשור לקושי שבין להיות ילד ובין  הקושי של קבלת אחראיות חדשה. ע"פ מספר מקורות כמו ספרים ועדויות רשמיות, לא אחת נאמר כי ההתמודדות השנייה שחוו רק ילדי השואה בשונה מהמבוגרים היא קבלת אחראיות על הכל, על עצמך, על המשפחה, ועל מי שעומד לצידך.

ילדים בשואה

דאגה וגעגוע- הורים וילדים

דאגה וגעגוע-הורים וילדים

בכיבוש הנאצי נאלצו הורים וילדים רבים להיפרד בכדי לשרוד. 10,000 ילדים נשלחו במסגרת עליית נוער לא"י ו10,000 נוספים נשלחו לאנגליה במסגרת ה"קינדרטרנספורט" בחסות ממשלת בריטניה. כל ילד רשאי היה לקחת את המטען אותו היה מסוגל לשאת בידיו. בדרך כלל, נשאו הילדים את הצעצועים האהובים עליהם. בתרמילי הגב של הילדים, ההורים הכניסו תמונות של בני המשפחה, שיהוו להם כזיכרון אחרון. כל ילד ענד תג סביב צווארו המכיל מידע מזהה ומספר שקיבל יחד עם התג, ההפרדות לשליחת הילדים לקינדרטרנספורט הייתה למחזה קורע לב למתבוננים הצופים מבחוץ. היפרדות נוספת של הורים וילדים הייתה כאשר ניסו הורים להבריח את ילדיהם מן הגטו וכשהשאירו אותם על מפתן כנסיות ובתים בתקווה שמישהו יאמץ אותן ויזכו לחיים טובים יותר. הורים שלחו את ילדיהם לשוטט ברחובות ובאותו הזמן הם נלקחו ולא זכו לראות את ילדיהם שנית. החלטת ההורים להיפרד מילדיהם, תוך כדי הבנה שאין בידם אפשרות לדאוג להם לוותה בקושי גדול מאחר שעומדות לפניהם שתי אפשרויות: לקיחת הילד תחת חסותם בידיעה שהמוות ודאי, לבין יצירת קרע ללא עתיד של איחוי ופרידה סופית בין ההורים לילדים. הורים רבים, נאלצו להתמודד מול דילמה זו ולהכריע מהי טובת הילדים שכן, שליחתם גם היא לא בטוחה להצלת חייהם. עם זאת, ידעו, שהיא עדיפה מאשר ההישארות בגטו. מעטים, היו מבצעים את הפעולה הקשה, וויתור על הילדים והפגת חסותם עליהם. העילות ששקלו לקיום החלטה זו בד"כ לא נקשרו אך ורק לדילמה האישית-מוסרית, אלא לסיבות כדלהלן: מעמד כלכלי, קשרים בגטו ומחוצה לו, רכוש, ותקווה למזל מאיר פנים לטובת הילד.

הורים אחרים, התקשו תחת התנאים להפעיל את שיקול דעתם וכושר החלטה נכון לבין יחסם עם הילדים והחלטות הורות נכונה. כתוצאה מכך, נפגעו יחסי הילדים וההורים, יחסים שלא היה ניתן להחזיר לקדמותם.  הורים איבדו אמונה בעצמם בתור הורים, באופן אישי מצבם הנפשי היה מעורער ובתור הורים לא הייתה להם דרך המוגדרת כ"נכונה" בנקיטת פעולות שונות, מצבים כאלו הובילו גם לנטישת ילדים. ילדים רבים מצאו עצמם מתאכזבים מהוריהם ששלחו אותם והבטיחו להם מקום טוב יותר, הבטיחו להם שיבואו לבקר מיד, הם נשלחו בודדים ללא נודע, סבלו ונוצלו קשות והיו לילדים בודדים בעלי חרדות נטישה וטינה להורים. הילדים המלאים בגעגועים וייסורים שלא הבינו לאן אילצו אותם הוריהם להישלח רק כשגדלו והתבגרו, העלו בדעתם את הכאב והייסורים שהוריהם עברו כהורים עצמם. הילדים זכו להכיר את הכאב שסבלו הוריהם, פי כמה וכמה גדול היה משלהם ואת משמעות ההקרבה שהקריבו עבורם, הם הביטו במעשי הוריהם כמעשי חסד וכך, גם נפשם התרככה ומצאה מקום לשחרור ונחת, ההורים לא וויתרו עליהם מעולם מרצון, רק בלית ברירה בסוגיית חיים ומוות.

דרכי התמודדות נפוצות של ילדים

דרכי התמודדות נפוצות של הילדים בגטו

"גטאות", הקונוטציה הראשונה שתעלה במוחו של יהודי כשתעבור דרך אוזניו מילה זו, תכלול: מחסור, הגבלות, התעללויות, צפיפות, תנאים ירודים ותחנת מעבר שספק אם ישרדו בה או לא.

עבור הילדים בגטאות המציאות לא הייתה מסוות, הם ידעו ואם לא וודאי הרגישו, שהם לא בדרך למקום טוב יותר.

אם כך, עבור כל אדם ועל כמה וכמה ילד בכל גיל זהו מצב מתוח וקשה, ההתמודדות היומיומית עם המציאות והקושי להסתגל לתנאים ולאכזריות. ילדים צעירים ואהובים הופרדו מהוריהם והוכנסו למעונות יחד עם רבים שהיו זרים עבורם לראשונה.

כיום, אנו מתוודעים לדרכים חדשות הנגלות לפנינו על חכמתם של הילדים ונפשם החזקה, הם מצאו דרכים לשרוד ולעבור כל יום בעתו.

במסגרת זו, אציג מספר דרכים בעזרתם ילדי הגטו התגברו ככל שיכלו על המתרחש בסביבתם, חייהם והתחושה האישית:

  1. דרך ראשונה הייתה, עיתונים עצמאיים.
    הדוגמה הטובה והמוכרת לכך תהיה עיתון קמרד. שם העיתון נקרא קמרד מאחר ומשמעות המילה קמרד היא חבר. מחברי העיתון ראו בעיתון כמקום בטוח לכתוב כהשוואה לביטחון שנותנים לחברים, עמם משתפים דברים. בעיתון שהיה ה"חבר" של כולם, התוכן היה נכתב ע"י ילדים ללא יד מבוגר מעורבת.העיתון בתכניו מכיל את כל תחושות הנערים בגטו, ניתן לקרוא על החרדה והפחד, אך יחד עם זאת מסופר על ההומור ששיתפו ועל היחסים בין הנערים, הכותבים לא חסכו בפירוט על הרעב והזוהמה אך גם לא שכחו מדי פעם לספר על התקוות והחלומות.

  2. למידה בכל מסגרת, עוזרת לכל אחד לדעת ולהעשיר את מוחו. בנוסף, לרמוז על התחומים בהם כדאי לכל אחד לעסוק בעתידו ולדעת מה מעניין את מי ומה פחות.
    למידה בכל צורה שהיא, תעשיר את האופי וההתפתחות של האדם ותוסיף להגדרה העצמית שלו.
    הרווחת ידע כזה עבוד הילדים היהודים, הייתה דאגתם האחרונה של הנאצים. אין טעם שהיהודים ילמדו מאחר וזמנם מוקצב. על כן, למידה הייתה אסורה ע"פ החוק הנאצי.
    אדרבא, התקיימו לימודים סודיים בתנאי מחתרת. ומאחר ולמידה הייתה בגדר הזדמנות ולא חובה, ילדים היו נלהבים להגיע על אף התנאים הקשים בשהותם ב"כיתת הלימוד"- שהייתה חדר צפוף וקטן שנמצא,ולא כיתת ביה"ס כמוכרת לרוב. מקום זה, היה משמש בנוסף כמקום תפילה ובין 8 בבוקר עד 4 אחר הצהריים כל שעתיים, היו מתחלפות קבוצות למידה של ילדים. בנוסף, ביה"ס ארך כשמונה חודשי לימוד, מתוכם יוצאים הילדים כבעלי מקצוע, כך שמעבר להעשרת ידע אישי, עצם הרעיון שניתן לכל ילד עיסוק לעתיד, עודד את ההרגשה שעוד תהיה דרך מפלט. בזמנים בהם הילדים היו עסוקים בלמידה, חשו נרגשים לקבלת מושג לתמצית מחיים שהתייעדו להם, אך במקום זאת נלקחו מהם.

  3. ילדים בגטו היו הולכים בשעות הפנאי אל צריפי זקנים ועוזרים להם להציע את המיטות, למרק את הרצפות וכו'. כשמספר ילדים שמעו שלזקנים אין כר לישון תחתיו הם אספו כרים בחשאי ונסעו במרכבת מתים בסתר יחד עם הכרים, העיקר שלזקנים יהיה כר להניח ראשם. 
    עזרה לזולת, נשמעת כעזרה אשר מפנים כלפי אדם נזקק, בכדי להועיל במצבו. המצב היה שונה בגטו, העזרה שהילדים כיוונו עזרה גם להם, ההרגשה הטובה רוממה את מצב רוחם. כיום, גם אנו מרגישים טוב כשתורמים לאדם אחר, הילדים בגטו היו יותר מזה, ההרגשה הזו הייתה החינוך עליה גדלו. אין דבר טוב מהעלאת חיוך לאדם שליד, הם ידעו להעריך את החיים יותר, הם ידעו לאהוב יותר, הם גדלו במטרה להיות טובים יותר ולרומם את אלו שמסביבם, להיות ההפך מהנאצים, שמשקפים את הרע והפסול, הם חוו את כל זה לא במילים וסיפורים, במעשים.

  4. יומנים, יצירה וכתיבה ספרותית- הילדים בגטו חונכו מראשית דבר באמצעי חינוך נסתרים להשכיח את המציאות, אך כשאמצעיים אלו לא תמיד צלחו הם היו מתמודדים הם עם ההשכחה או ההתמודדות של המציאות בדרכם המקורית.

 

ידוע לנו שלמרות התנאים הקשים, היו גורמים מעטים שדאגו בסתר לילדים בשואה. "מועצת הזקנים" סיפקה לילדים ככל שיכלה, בד"כ, דרך הצבעים והדפים שסופקו עבור הילדים,הם תיארו את מה שחוו. הילדים קיבלו הזדמנות לתאר את חלומותיהם, לתת ביטוי לגעגועים להורים ולחרוט את הזיכרונות שלהם על נייר על כל פרט שולי מחייהם הקודמים והבטוחים. כל ילד היה מצייר משהו משלו ומוסיף פרט אישי, פרטים כה קטנים שיכלו להסתכם בזיכרון של  הכיריים בביתם, דברים אלו שימשו עבורם מקור לגעגוע, דרכם יכלו לראות אוכל חם שאמם הייתה מביאה לשולחן בארוחות משפחתיות ועוד.

 

מעבר לכך, ילדים היו מעלים הצגות ותאטרונים. ההצגות היו סודיות עד שהשחקנים הצעירים הוגלו להשמדה. כתיבת שירים גם היא לקחה חלק בה שמו דגש הילדים לבטא את המצב העגום והרגשות המרים שאותם הוקשו לשמור בלב.
יומנים, משמשים כמקור מידע שתורם לנו את השמות והסיפורים על ילדי השואה, בעזרתם אנו יודעים להנציח את מי, ומקבלים שיתוף ברגשות הכמוסים של הילדים. דרך יומנים בשואה נחשפים אנו כיום, לכל חוויה, חבר, משפחה וחפץ שהשתתף בחייהם של הנערים והילדים. אך מעבר לכך, השתמשו הילדים בהם בכדי לבטא את עצמם במטרה להוכיח את אישיותם, נוכחותם בעולם הזה, הם רואים מרגישים וחווים. הם לא מספר נוסף של הנאצים דרך היומנים האלו, הם עצמם, זוכים לתעד מהדבר המשמעותי ועד לשולי ביותר. אולי חלקם כתבו זאת במטרה שידעו מי הם וידעו כי הסיכויים לשרוד הם קטנים, אולי חלקם כתבו במטרה לפרוק מהלב, אולי יש חלק שהיה חסר להם עם מי לדבר. כל אלו הן דוגמאות לאינטרס כתיבת יומן, ולכל אלו מטרה אחת- הביטוי העצמי שנשלל מהם באון.

דפים מיומנו של יצחק רודאשבסקי, נער בשואה

שער עיתון קמרד

ציור ילדה בבית

אופטימיות ופסימיות- ילדים והורים

אופטימיות ופסימיות- ילדים והורים

ילדים לעומת מבוגרים נמצאו בשואה כיותר אופטימיים.

לילדים היה יתרון על המבוגרים, הדמיון הפורה והמפותח שלהם עזר להם ליצור דרכים דרכיהם שרדו. חוסר הבנת המצב של חלקם שמר על תקוותם.  ולמעלה מכך, ילדים קיבלו הגנה ודאגה מהגורמים שליוו אותם, בתי הילדים, הורים, והיודרנאט.

לדוגמה: דרך הדמיון, ילדים היו גולשים לסיפור מומצא, למשל הגטו הוא חלק מתוך חלום והם בקרוב יתעוררו, שהם נשלחו לשם על מנת ללמוד לקח חשוב לחיים מתקדמים.

"יום אחד המצאתי לעצמי סיפור שהמלחמה, השואה, כל זה לא מתרחש באמת. זה רק חלום שאני חולם. אני בנו של קיסר סין ואבי הקיסר ציווה להעמיד את מיטתי על במה גדולה והושיב סביבי 20 […] חכמים […] אבי ציווה עליהם להרדים אותי ולגרום שאחלום את החלום הזה כדי שבבוא היום, כאשר אירש את כיסאו של אבי, אדע כמה רעות המלחמות, מהם הרעב והיתמות, ולא אעשה מלחמות. לסיפור הזה היה ביקוש גדול אצל אחי. כל פעם שקרה משהו, כשנוצר מצב מאיים ומפחיד והיינו נתונים לסכנה מיידית, היה אחי משדל אותי לספר לו את הסיפור… "

ציטוט זה נלקח מתוך אתר יד ושם:http://www.yadvashem.org/yv/he/remembrance/multimedia.asp#!prettyPhoto)

מבוגרים היו פסימיים יותר בשואה, הם היו יותר ערניים למצב והפחד ערער על הביטחון שעליהם לשדר לסביבתם וכלפי ילדיהם. מתח ופחד שכזה במודע, בוודאי מזיק לנפש ואם כך, גם לגוף .מבוגרים היו יותר חולים, ונטו להדגיש זאת יותר במצב רוחם וספק למוכנותם לעבודה, ישנם שוויתרו מראש על ימי עבודה בידיעה שהחלטתם עלולה להוביל לסיום חייהם. היו כאלה חסרי תקווה שניסו להתאבד, נמאסו עליהם החיים בפחד ועבודה קשה. ישנם כאלו ששרדו בזכות חבר או אח שהיו סביבם לאורך כל הדרך, ובכדי לא לאכזב האחד את השני כל אחד שורד בשביל האחר. ובעיקר, הייתה התקווה ששמרה על קור הרוח, תקווה     לראות את המשפחה והחברים שוב.

השפעת השואה על היחסים בין ההורים והילדים

בפרוץ מלחמת העולם השנייה והתגברות האנטישמיות את סבל ההפרדה וההגבלות הרגישו במיוחד הילדים. תחילה, למדו להכיר הילדים סבל מהו,התנאים המזלזלים והרעב בגטאות ניתקו אותם מן העולם החברים הבית והסביבה בה חיו, הטרור נשף בעורפם ואיים על חייהם בכל שנייה, על הילדים היה לקחת אחראיות גדולה ולהתחיל לדאוג למשפחתם, בגטאות, נאלצו להבריח מזון ולסכן את עצמם, כדי שההורים האחים והסבים ישרדו. הם נאלצו להתרגל לחיות בסביבת זרים ואלו שהיו מספיק גדולים להבין מעט, לא יכלו להגיד לאימא ואבא שיעזרו להם, כי גם אימא ואבא שהם שם תמיד בשבילנו כפתרון לכל בעיה, נותרו חסרי מילים.

במחנות העבודה וההשמדה הנערים היו ראשונים, להתשה פיזית או למוות מהיר. חלק, היו בורחים, או מנצלים את התפקיד הרגעי שקיבלו להעביר מסרים של חיילי האס אס בפגישה מהירה של בן משפחה שידעו על הימצאותו באזור. אבל בפגישה ספורת שניות או דקות, היה קשה לחשוב מה להגיד ולומר, והרגשת פספוס נוצרה משני הצדדים  וגרמה לאכזבה.

בגירושים ובמעברים למחנות ההשמדה, היו כאלה שלא יכלו לתקשר עם ההורים יותר, ההורים עלו על רכבת ואותם לקחו והחביאו בכל מקום אפשרי שישמש עבורם כמקלט: כנסיות מנזרים פנימיות יערים כפרים וחיים תחת זהות בדויה.

חלק צורם בעניין הוא, שבעקבות ההפרדה היו כאלו ששכחו את זהותם ושמם בשל גילם הצעיר, הם הוברחו למסגרות כמו מנזרים ומשם את היהדות איבדו והתנצרו. כיום, יש ניצולי שואה נוצרים שאינם מגדירים עצמם כחלק מן העם היהודי. הורים באזור לא היו להם, לספר עד כמה חשובה להם היהדות, ועל החיים שלהם, שהקריבו בשביל ילדיהם היהודים שיזכו לחיות ולחוות את החיים מדי יום.

בנוסף, יש הורים שלא נתנו את ילדיהם לנוצרים שהציעו לגדלם ולהסתירם. כששמעו שהחיילים בדרך לעירם, סירבו היהודים למכריהם הנוצרים להעביר את ילדיהם, על אף שידעו בסכנות הכרוכות במידה ולא יסכימו להצעתם, אמרו "מוטב שימות יהודי מאשר שיחיה בתור משומד".

כאמור, ילדים היו יותר אופטימיים בשואה, אך גם להורים היה חלק בכך. לא תמיד אמרו ההורים את האמת לילדיהם, היו הורים שהעדיפו לחסוך את אימת המוות מילדיהם. הסחות דעת וסיפורים מומצאים, תקוות והבטחות היו מרעיפים ההורים לילדיהם בכל רגע, ברכבות, בגטאות ובמחנות. כל זה על מנת לשמר עבורם את תחושת החיים הרגלים עד שלא יוכלו יותר.

במחנות, אכזריות חיילי האס אס לא אפשרה תקשורת מעשית בין ההורים והילדים. הם תקשרו כאמור דרך ה"שליחויות" או דרך מסרים מאיש לאיש, דרך פתקים שהצליחו להשחיל לביתנים ודרך בריחות והסתתרויות. התקשורת הייתה מסוכנת ואסורה אם בכלל, ולא נתנו להם להיפגש ולהשתמע. כשהיו מצליחים ליצור קשר עם המשפחות לא היה תוכן רב, בעיקר תחושת ההקלה בידיעה שעוד מישהו במשפחה נשאר בחיים, הייתה שיא ההישג.

השפעת השואה על היחסים בין ההורים והילדים
השוואה בין השפעת השואה על ילדים יהודיים בעולם

השפעת השואה על ילדי יהדות אירופה לבין אזורים אחרים בעולם בהם התרחשה השואה

לפניכם, שתי עדויות האחת היא של גברת חיה ברנר אשר נלקחה למחנה אושוויץ מהרי הקרפטים. והשנייה, של מר פרץ חסון אשר עבר את השואה בטריפולי, לוב. השונה והדומה בין העדויות באים במטרה לכוון לשונה ולדומה בין שואת ילדי יהדות אירופה לבין אזורים שונים בעולם אשר עליהם השפיעה השואה ומלחמת העולם השנייה:

מהשוואה זו, ניתן לראות את הדומה והשונה מתוך העדות של גברת חיה לעדותו של פרץ פראג'י חסון, אבחר להתייחס לנקודות הדמיון והשוני בין העדויות כמבוא להשפעת השואה על ילדים יהודים מאירופה לבין ילדים יהודים משאר העולם:

נקודות דמיון:

  • אגודת הג'וינט שימשה כעזר ותמיכה ליהודים בעולם בצורה רחבה, בזמן השואה וגם בהתאוששות ממנה.

  • רעב היה בכל מקום במהלכה של מלחמת העולם השנייה, בין אם במחנות העבודה לרבעים יהודיים ולמקומות אחרים בהם שהו היהודים במהלך שנים אלו.

  • השואה והתקיפה האנטישמית החמורה כלפי היהודים הורגשה בכל העולם, ומצאה דרך לאחד את העם היהודי. היהודים במחנות התאחדו והיו כחברים ואחים אחד לשני, ויהודים ברחבי העולם מחוץ לאירופה, היו שומעים על מה עוברים אחיהם באירופה, והיו משתתפים בצער.

  • משפחה הייתה ערך עליון לכולם וזאת ניתן לראות בבירור בשואה, במיוחד, בחילוק האוכל בין בני המשפחה ודאגה ראשונית להם על פניך.

  • הסתגלות והישרדות, נדרשו כל היהודים לשנות את אורך חייהם, אלו שהועברו לגטו ולמחנות לבין אלו שהסתתרו בעולם מפני רדיפות אנטישמיות.

  • איבוד קרובים, ניצולים מכל העולם איבדו את היקרים להם, בין אם במסגרת גיוס כפוי שחל עליהם לבין מחנות עבודה או השמדה אליהם באכזריות נשלחו.

  • כתוצאה מן השואה, יהודים רבים החליטו לעלות לארץ, מקום בטוח עבורם בו לא יצטרכו להסתתר יותר ויורשו לקיים את מצוות דתם מסביב לאנשים אוהבים הזהים להם.

  • הקמת משפחה והמשכיות בחיים מבחינת קריירה וחיי חברה היה דבר שמימשו רוב הניצולים, כמובן אלה שבאפשרותם היה לעשות זאת.

נקודות שוני:

  • מחנות הריכוז התרכזו באירופה, לכן הפגיעה במספר הקרבנות היהודים העיקרית התרחשה כלפיי יהודי אירופה.

  • ילדי יהדות אירופה ראו מחנות ריכוז וגטו מהם, הם נדרשו לעבוד בהיותם ילדים. בהשוואה לשאר העולם, היהודים הילדים נאלצו להסתתר ולהתמודד עם תנאים קשים בבית, לא כולם חוו זוועות זהות לאלו שנאלצו להתמודד עמם ילדי יהדות אירופה.

  • יהודי העולם סבלו מאנטישמיות לא רק מצד הגרמנים אלא גם מצד המוסלמים, בנוסף, היו אזורים שהרגישו יותר את האנטישמיות המוסלמית והם היו אחראים לפוגרומים רבים. בניגוד לכך, יהודי אירופה סבלו מאנטישמיות בעיקר מידי הנאצים, אשר הרגו אותם והיו האשמים העיקריים לפשעי המלחמה של השואה בהתרכז באופן עיקרי בשואת יהדות אירופה.

איחוד עם ההורים לאחר שחרור המחנות

איחוד עם ההורים לאחר שחרור המחנות

לאחר שחרור המחנות וקבלת טיפול רפואי, הילדים הקטנים היו נשלחים למחנות עקורים כדי להשתקם והמתבגרים היו מספיק עצמאיים כדי לחזור הביתה ולבדוק אם נותר מישהו בחיים מהמשפחה. האיחוד עם המשפחה היה מאוד עצוב, לא מדברים הרבה על שאר המשפחה כי מובן מאליו שהם נרצחו. חלק מההורים היו נדרשים לריב בכדי לקבל את ילדיהם מכנסיות אליהם הוכנסו, היו קרבי משמורת וחלק מהילדים הוטבלו ללא הסכמת הורים. ילדים הוסתרו בבתי זרים ובכדי להשיבם נדרשו ההורים לשלם פדיון עבורם או שהקושי היה למשפחה הזרה להתנתק מהילד. ילדים קטנים שנותרו ללא הורים ולא יכלו להיות עצמאיים כנוער מתבגר ששוחרר היו חסרי בית ומשוטטים ברחובות, ילדים נוספים שהוריהם לא שבו לקחת אותם מן המשפחה שהסתירה אותם, נזרקו לרחובות בתום המלחמה וגם הם, נותרו חסרי בית.

רבים בין אם ילדים מתבגרים או מבוגרים נפטרו זמן קצר לאחר השחרור במחנות או בעת קבלת הטיפול הרפואי. כיום, אנו שומעים מהניצולים הנותרים שבתקופת השואה היו ילדים על כך שמערכת היחסים עם ההורים השתנתה מעט, כאשר לאחר ההשתקמות לא היה זה נושא מדובר בבית וההתעסקות העיקרית הייתה סביב המשכיות החיים ודאגה עתידית מאשר התרכזות באבדן. רבים אחרים החליטו שאין ברצונם להמשיך לבזבז זמנם במחנות העקורים ואין להם למי לחכות ולכן התחילו להגר לבדם כזרים למדינות כמו יוון ארה"ב ישראל ועוד.

לאחר שהתבהר המצב יותר לעולם, אובחנו ניצולים רבים שהוכנסו למחנות בעודם ילדים בהפרעות נפשיות ותסמינים דחק פוסט-טראומטיים, היה להם קשה להשתלב בחברה חדשה והרגישו רדופים לשארית חייהם. חלקם עד היום מתקופת ילדותם מלווים במהלך כל חייהם בהפרעות נפשיות קשות המונעות מהם לעבוד, לנהל חיי חברה, חיי נישואין, לתקשר, לישון ולהרגיש חופשיים בנפשם ללא תחושת אשמה או זיכרונות כולאים.

הפרעה נפוצה התקפה להורים שניצלו וגם לילדים שניצלו, התבגרו והקימו משפחה, היא קושי בהפרדה מהילדים, הפרעה זאת מקשה על ההורים להיפרד מילדיהם, מאחר והקונוטציה הראשונה בראשם להפרדה היא מוות, וכל הפרדה בין הורה לילד נתפסת מבחינת ההורה כאיום או רדיפה.

התמודדות מול השלכות השואה על הדור השני והמשכיות החיים.

התמודדות מול השלכות השואה על הדור השני והמשכיות החיים.

שארית הפליטה היו ניצולים ששרדו את המחנות. ילדים ובני נוער מתבגרים ששרדו את המחנות ולא לקו בבעיה נפשית חמורה, הצליחו להתמקם והקימו משפחה וקריירה. היו כאלה שראו בכך חשיבות נעלה

ליצור המשכיות לעם היהודי בכדי להחזיר לנאצים בדרך עקיפה. היו נשים, שפחדו להיכנס להריון בפעם הראשונה או בפעם שנייה מאחר ולא רצון שילדיהם יצטרכו להתמודד מול העולם האכזר הזה, הם עדיין לא שוחררו מתחושת הרדיפה במצב כזה. כניסה להריון עוררה עבור הנשים איום לצד תקווה, נשים שילדו זכו מחדש באור אך בראשם תמיד עוברת הטראומה של תינוקות העוברים עוול, למשל, אמהות שנאלצו לחנוק בגטו את תינוקם וכו'. לא היה ברור להם אם כניסה להריון היא דבר טוב או לא. אלו שנכנסו להריון וילדו, ילדיהם מכונים הדור השני לשואה. השפעות השואה חלו על הדור השני בעקבות ההפרעות ההדחקות והטראומה שנותרו להורים. כיום, אנו נחשפים ל"קשר השתיקה" הנוגע להורים ניצולים לבין ילדיהם- הדור השני, הכוונה היא שבבית קשר השתיקה התקיים לכל נושא המדבר על השואה ועל ההישרדות. אף על פי כן, אנו יודעים, שמסירת עדויות נמצאה קלה יותר כאשר העבירו אותה לנכדים מאשר להורים. בפן הפסיכולוגי, נפגע הדור השני וכן, גם הדור השלישי בתסמיני הטראומה הזהים להוריהם. גם אם לא חוו את הזוועות  כאשר ההורים בבית מדברים, הם מושפעים אך, גם כאשר לא מדברים, הילדים מצליחים להבין את התנהגותם המשונה ומצב שכזה עלול לפתח בראשם פנטזיות לא פחות חמורות מסיפור שקרה במציאות. מאפיינים אלה שעוברים עד לדור השלישי בדרך כלל, מיוחסים בקשיי היפרדות ויחידניות, נטייה גבוהה לחרדות, ולפעמים תקופות, תחושות דיכאוניות ותלונות פסיכוסומטית.

עם זאת, נאמר כי כאשר פתחו הניצולים משפחה, ילדיהם תרמו רבות בהשתחררות מהזיכרונות ובכך, שחרור עצמי נגרם גם לילדים, כאשר הצליחו לשחרר את הוריהם.

התמונה ממחישה את קשר הדורות, מתוך אתר בלוג "לב ללב".

סיכום והסקת מסקנות

סיכום ומסקנות

בעבודת החקר שלי חקרתי את הקשר בין ניתוק ההורים והילדים בשואה.

שאלת החקר עליה מבוססת העבודה: כיצד התמודדו ילדים בשואה עם הניתוק מהוריהם?

במהלך כתיבת עבודתי התעסקתי במתן מענה לשאלה זו, אשר שימשה לי כמנחה במהלך כתיבת העבודה.

לאחר סיום כתיבת העבודה והעמקה בחומר המסקנה אליה הגעתי היא שלהתמודדות של הילדים היו היבטים שונים, כל פרק בעבודה שלי מייצג צורה שונה בהמשכיות הזמן והשנים בה הניתוק שייצרה השואה מצא חלק להשפיע על הילדים מקטנותם ועד לאנשים מבוגרים בצורות שונות בחייהם של הניצולים הילדים. בנוסף, תחילת עבודתי כוונה להתעסקות בילדים, זאת ניתן להבין ע"פ שאלת המחקר שלי המוצגת בתחילת הדף. לאחר קריאה מעמיקה של החומר, הבינותי כי אין אפשרות ממשית להפריד ולו רק על דף את השפעת ניתוק ההורים מהילדים בשואה בדגש אך ורק על הילדים, ולכן, נאלצתי להעשיר בתוכן הפרקים גם את צידם הכאוב והמיוסר של ההורים, שנתגלה עבורי כי התייסר אף יותר מהניתוק מאשר הילדים. בנוסף, בתכנון העבודה הקדשתי פרק אשר יתייחס להבדלי ילדי יהדות אירופה לילדים יהודים בעולם בזמן השואה ומלחמת העולם השנייה. את הפרק בניתי ע"פ עדויות שלקחתי מניצולי שואה. בפרק זה המתייחס לילדות הילדים היה לי חשוב להראות את הגורמים המשותפים שהיו עבור ילדים יהודים באירופה לבין ילדים יהודים בעולם. ממנו הסקתי שאין מספיק מודעות לכך שהשואה השפיעה לא רק על יהודי אירופה, אלא גם על יהודים משאר העולם. יהודים משאר העולם לא חיו בביטחון, הם סבלו רדיפות מחנות עבודה ופוגרומים רבים, היו כאלה שהתחבאו וגם הם נאלצו להתנתק מהוריהם והחשיפה לאנטישמיות הופגנה כלפי כל יהודי העולם גם כן. אחת המסקנות החשובות ביותר שקיבלתי מהעבודה היא שהניתוק בין ההורים והילדים גרם בעיקר לילדים להבין אחראיות מהי, וזוהי ההשפעה הגדולה ביותר. האחראיות אותה קיבלו הילדים כללה בתוכה את העצב, הבדידות, הפחד, הכעס, חוסר ההבנה, התמימות, העזרה, המשפחתיות והאנושיות, כל אלו נכנסים תחת כותרת האחראיות, זוהי מעין אחראיות שאמורים הילדים לרכוש עם הזמן ועם עשיית טעויות בהתבגרותם אך זה היה העול של ילדי השואה, אשר נשאו בעקבות המחסור של ההורים בחייהם.

ביבליוגרפיה

ביבליוגרפיה:

ניצולים אשר שיתפו את סיפורם באופן ישיר- 
מר פרץ פראג'י חסון,
גברת חיה ברנר

ספרים-

  • שם הספר: "ילדי השואה"
    מחבר: אליעזר ירושלמי.

  • שם הספר: "יאנוש קורצ'אק מן הגיטו"
    מחבר: עריכה של כתבי יאנוש קורצא'אק ע"י זרבבל גלעד, יצחק פרליס, רנה קלינוב, צבי שנר.

  • שם הספר: "הילד והנער בשואה ובגבורה"
    מחבר:ד"ר אריה באומינגר, ד"ר נחמן בלומנטל ד"ר יוסף קרמיש.

  • שם הספר: "לא הספקתי לומר שלום"
    מחבר: קלודין וג

 

אתרי אינטרנט-

מתוך אתר ויקיפדיה:

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%94

  • ילדים בשואה-

 https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D_%D7%91%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%94

 

אתרי אינטרנט לסוגם-

      D7%91%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%99%D7%A9%D7%94-%D7%A9%D7%9C%D7%90-
       %D7%94%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%9C%D7%9C.html

bottom of page